Ingrjirea pielii cu psoriazis

Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica, care determina cresterea rapida a celulelor pielii. Afectiunea este caracterizata prin aparitia unor placi tegumentare ingrosate, proeminenete, acoperite cu scuame groase (coji).

In mod normal, psoriazisul afecteaza: coatele, genunchii, scalpul, unghiile, insa se poate ca aceasta afectiune sa se extinda si pe alte suprafete ale corpului. De asemenea, psoriazisul poate fi insotit de afectarea articulatiilor - psoriazis artropatic sau artrita psoriazica.

In cazul in care suferi de psoriazis, cu siguranta ai observat ca pielea este extrem de sensibila, din aceasta cauza nu trebuie sa folosesti produse pentru curatare deoarece iti pot irita pielea. Mai mult nu este recomandata scarpinarea sau curatarea scuamelor deoarece aceste proceduri iti pot rani pielea.

Totodata, trebuie sa stii ca vreamea rece agraveaza simptomele, iar cel mai important lucru este sa iti mentii pielea hidratata, prin folositea cremelor hidratante, unguentelor si lotiunilor. Indicat este ca aceste produse sa nu fie cumparate din magazine si sa vorbesti cu medicul pentru a-ti recomanda un produs special dedicat ingrijirii pielii cu psoriazis.


Ce presupune ingrijirea pielii cu psoriazis?


Ingrijirea pielii in cazul in care persoana sufera de psoriazis presupune protejarea, hidratarea si administrarea tratamentului corespunzator.

 1. Protejeaza-ti pielea prin evitarea produselor de ingrijire aspre cu pielea ta, prin evitarea lezarii pielii dar si a climatului rece.
 2. Hidrataeza-ti pielea prin folosirea cremelor hidratante, unguentelor si lotiunilor corespunzatoare si prin spalarea zilnica a pielii cu apa calduta, dupa care trebuie sa aplici crema si sa acoperi suprafata afectata.
 3. Administrarea medicamentelor se face dupa ce pielea a fost pregatita pentru tratament si, de asemenea, instructiunile medicamentelor trebuie urmarite cu strictete.

Ingrijirea pielii este foarte importanta deoarece poate preveni si reduce simptomele acestei afectiuni. De asemenea, poate preveni infectiile si lezarea pielii, care poate conduce la izbucnirea simptomelor.


Protejeaza-ti pielea

1. Evita produsele de ingrijire dure. De exemplu, foloseste un sapun bland pentru pielea ta (cum sunt cele de la Dove, Nivea, Neutrogena), in locul sapunurilor care iti usuca pielea. Evita lotiunile care contin alcool, deoarece iti usuca si mai rau pielea si agraveaza afectiunea;  
2. Evita lezarea pielii. Nu te scarpina, nu iti curata sau taia scuamele deoarece poti ramane cu pete pe tot corpul, inclusiv pe suprafata unde ti-ai curatat pielea. Pantofii stransi pe picior, hainele, ceasul de mana sau sapca de asemenea, iti pot irita pielea;
3. Evita climatul rece si uscat deoarece iti pot agrava simptomele.


Ingrjirea pielii cu psoriazis: Hidrateaza-ti pielea

  • folosind creme si lotiuni hidratante care contin putini conservanti si care nu au miros;
  • trebuie sa faci baie o data pe zi pentru a curatat scuamenele pe care oricum le-ai pierde din cauza frigului, climatului rece sau medicamentelor. Vei avea beneficii mai mari daca aplici unguente, creme sau lotiuni in mai putin de 3 minute dupa ce ai facut baie, in caz contrar, apa de pe piele se va evapora si aceasta va fi mai uscata decat de obicei. Pentru un plus de ajutor trebuie sa pui in apa ulei de baie, dar un dezavantaj este ca vasul de baie va fi alunecos;
  • foloseste un vaporizant de camera pentru a creste umididatea;
  • aplica creme si lotiuni, apoi acopera zona afectata cu pansament pentru a se hrani intens.


Ingrjirea pielii cu psoriazis: Remedii naturiste

1. Vinul
Ca si aloe vera, vinul este folosit pentru arsurile minore si alte inflamatii ale pielii. De asemenea, acesta este folosit si pe post de dezinfectat. Potrivit Fundatiei persoanelor cu Psoriazis, vinul treateaza cu succes pielea afectata de psoriazis. Acesta se aplica pe pielea afectata cu un tampon din bumbac si il lasi sa actioneze timp de maxim o ora.

2. Acopera pielea cu folie din plastic
Medicii au descoperit cu mult timp in urma ca acoperirea pielii afectata de psoriazis cu folie din plastic (din comert) ajuta la inlaturarea scuamelor. De asemenea, folia ajuta ca medicamentele sa functioneze in interiorul pielii si sa pastreze hidratarea mai mult timp.

3. Ulei de masline
Daca solzii produsi de psoriazis sunt o problema pentru scalpul tau, incalzeste putin ulei de masline dupa care iti masezi capul usor pentru a ajuta la inlaturarea delicata a acestora si in acelasi timp pentru a hidrata corespunzator zona. De asemenea, poti amesteca 2 linguri cu ulei de masline cu 1 litru de lapte, iar amestecul il poti adauga in cada in care te speli.  

4. Bicarbonat de sodiu
Pentru a scapa de mancarime si de petele care ar putea sa apara, amesteca o jumatate de pahar de bicarbonat de sodiu cu 3 lingurite cu apa, dupa care aplica amestecul pe piele cu ajutorul unui pansament steril.

5. Ardeiul rosu iute
Substantele care dau iutimea ardeiului rosu, ajuta la ameliorarea durerii si a mancarimii prin blocarea comunicarii pielii cu senzorii nervosi.

6. Uleiul din peste
Au fost facute mai multe studii pentru a vedea daca acizii grasi omega-3 din uleiul de peste ajuta persoale afectate de psoriazis. Astfel, participantii la studiu au facut o cura cu suplimente pe baza de acizi omega-3. Rezultatul studiului arata ca acizii grasi omega-3 nu ajuta persoanele afectate de psoriazis, insa se vad semne de ameliorare a afectiunii dupa tratamente pe termen lung.