7 soluţii care îndepărtează cicatricele

O cicatrice apare ca rezultat al procesului de vindecare a pielii sau a altor ţesuturi ale organismului. Cu excepţia injuriilor minore, fiecare rană rezultă într-o cicatrice mai mică sau mai mare. Află cum le poţi trata!

O cicatrice apare ca rezultat al procesului de vindecare a pielii sau a altor ţesuturi ale organismului. Cu excepţia injuriilor minore, fiecare rană rezultă într-o cicatrice mai mică sau mai mare. Află cum le poţi trata!

 

Cicatricele cutanate apar atunci când este afectat stratul profund al pielii (dermul) şi se formează din cauza sintezei colagenului la nivelul zonei lezate în timpul procesului de vindecare. Deoarece organismul nu poate reconstrui perfect ţesutul lezat, o cicatrice va avea o textură şi o calitate diferite de cele ale ţesutului normal din jur.
 

 

De câte feluri sunt cicatricele? 

 

  • cicatrici hipertrofice: apar din cauza producţiei în exces de colagen, rezultatul fiind o leziune supradenivelată, care nu depăşeşte marginile plăgii şi are tendinţa de a-şi ameliora aspectul de-a lungul anilor; cicatricele keloide sunt o variantă de cicatrici hipertrofice, de care se deosebesc însă prin faptul că depăşesc marginile rănii iniţiale şi au aspect tumoral. Ambele tipuri de cicatrice apar mai frecvent la persoanele cu piele mai închisă la culoare şi pot fi cauzate de inteventii chirurgicale, accidente sau acnee. Există şi persoane care dezvoltă keloide spontan. Cel mai adesea se formează la nivelul pieptului şi al umerilor.

 

  • cicatrici atrofice: au aspectul unor depresiuni la nivelul pielii şi apar atunci când ţesuturile de susţinere subiacente (grăsime, muşchi) sunt pierdute. Cel mai frecvent acest tip de cicatrice este asocait cu acneea, însă se poate întâlni şi după varicelă, intervenţii chirurgicale sau accidente.

 

  • vergeturi: apar atunci când pielea este întinsă relativ brusc în intervale scurte de timp (de exemplu în timpul sarcinii sau perioadele de creştere din adolescenţă). Îşi îmbunătăţesc aspectul pe parcursul anilor.

 

 

Ce opţiuni de tratament ai?


1. Gelurile pe bază de silicon folosite în mod regulat ameliorează aspectul cicatricilor hipertrofice, prin aplatizarea şi reducerea fermităţii lor
2. Pansamentele compresive: sunt cel mai frecvent folosite pentru cicatricele post-arsuri şi au rezultate numai în cazul cicatricelor recente. Trebuie purtate 24 de ore pe zi, între 6 şi 12 luni
3. Injecţiile intralezionale de steroizi: câteva şedinţe la intervale de 4-6 săptămâni au ca rezultat aplatizarea şi reducerea fermităţii leziunilor; se mizează pe unul din efectele secundare ale steroizilor, anume capacitatea de a produce atrofie, ceea ce este exact ce ne dorim în cazul unei cicatrici hipertrofice; nu au rezultat asupra cicatricilor atrofice
4. Excizie chirurgicală (riscul este major în cazul cicatricilor hipertrofice, când intervenţia se poate solda cu cicatrici mai extinse decât cele inţiale)
5. Terapie laser
6. Dermabraziune
7. Radioterapie.