6 soluţii ca să scapi rapid de mătreaţă

Te-ai întrebat mereu cum scapi de mătreaţă? Ai încercat şampoane peste şampoane? Nu au dat rezultate din moment ce încă te confrunţi cu această problemă, nu-i aşa? Dar la remediile naturale ai apelat? Iată care sunt considerate cele mai eficiente!

Ai încercat şampoane peste şampoane ca să scapi de mătreaţă? Nu au dat rezultate din moment ce încă te confrunţi cu această problemă, nu-i aşa? Dar la remediile naturale ai apelat? Iată care sunt considerate cele mai eficiente!

 

Statisticile arată că peste 70% dintre oameni se confruntă la un moment dat cu această afecţiune, iar pentru 10 - 20% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani mătreaţa reprezintă o problemă permanentă. Mătreaţa este rezultatul pe care îl vezi după eliminarea straturilor superficiale ale epidermei. Da, acei mici solziţori uscaţi sau mai graşi care se lipesc de firele de păr.

 

 

Cum scapi de mătreaţă: din ce cauze apare aceasta?

 

  • o ciupercă, numită Malassezia Furfur, principala cauză a mătreţii
  • secreţia excesivă a glandelor sebacee (scalp gras)
  • moştenirea genetică
  • tulburările hormonale
  • dietele stricte
  • factorii metabolici
  • aerul uscat şi temperaturile scăzute agravează problema.

 

 

Care sunt cele mai eficiente remedii?

 

1. Iaurtul

Amestecă un ou cu ă ceaşcă de iaurt, aplică pe păr şi lasă să acţioneze o jumătate de oră. Apoi clăteşte şi spală părul cu un şampon indicat pentru mătreaţă.

Poţi să aplici acest tratament şi doar cu iaurt.

 

2. Zeama de lămâie cu ulei de cocos

Amestecă zeama de la o lămâie cu puţin ulei de cocos, masează părul, acoperă-l cu un prosop, lasă să acţioneze 10-15 minute şi clăteşte cu apă călduţă.

 

3. Oţetul de mere

Cred că şi bunica ta îţi recomanda acest tratament. Pune un păhărel de oţet în apă călduţă şi clateşte la părul cu ea, după ce l-ai curăţat în prealabil. Sau mai poţi să aplici oţet înainte cu 5 minute de a te spăla pe păr. Repetă acest tratament măcar de două ori pe săptămână.

 

4. Infuzia de cimbru

Se fierbe un amestec de 4-5 linguri de cimbru uscat şi două căni de apă timp de 10 minute. Când amestecul se răceşte, se masează scalpul şi se lasă timp de o oră şi jumătate să acţioneze.

Apoi se spală.

 

5. Cum scapi de mătreaţă: încearcă şi gelul de aloe vera

Aplică gelul pe pielea capului înainte cu 10-15 minute de a te spăla pe păr. Folosit regulat, acest tratament te va ajuta să scapi de mătreaţă.

 

6. Dacă vrei un şampon eficient, caută-le pe cele cu ketoconazol

Cercetările arată că folosirea unui şampon care conţin ketoconazol este cel mai eficient remediu împotriva mătreţii şi a dermatitei seboreice. Acţionează încă de la prima aplicare şi persistă în straturile epidermei timp de 7 zile. De asemenea, recidivele sunt foarte rare, nefiind necesară repetarea imediată a tratamentului cu un şampon pe bază de ketoconazol (cum ar fi Nizoral, Ketodan, Nizan Forte).

"Acestea trebuie folosite de 2-3 ori pe săptămână pentru scalp, cu menţinerea spumei formate pe piele timp de 5-10 minute înainte de clătire pentru a lăsa ingredientele să acţioneze. Odată ce episodul acut este controlat, utilizarea şamponului poate fi redusă la o dată pe săptămână sau la nevoie", aflăm de la medicul dermatolog Andra Cristea. 

Sperăm că te-am ajutat cu aceste sfaturi şi ţi-am răspuns la întrebările legate de cum scapi de matreaţă. Te invităm să ne scrii despre experienţa ta în secţiunea de comentarii.