Sfecla rosie tine hipertensiunea sub control

Sucul din sfecla rosie reduce hipertensiunea arteriala si scade riscul de boli cardiovasculare, potrivit celui mai recent studiu aparut in Hypertension, publicatia Asociatiei Americane a Inimii.

Sucul din sfecla rosie reduce hipertensiunea arteriala si scade riscul de boli cardiovasculare, potrivit celui mai recent studiu aparut in Hypertension, publicatia Asociatiei Americane a Inimii.

 

Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare William Harvey din cadrul Universitatii Queen Mary, Londra au constatat ca persoanele care consuma zilnic 250 ml de suc din sfecla rosie isi reduc hipertensiunea arteriale in primele 24 de ore. Substanta cu efect determinant in acest proces pare a fi nitratul, care se gaseste de asemenea si in legumele verzi. Se pare ca si o cantitate mica de suc din sfecla rosie reduce tensiunea arteriala, chiar si in cazul persoanelor cu o tensiune normala, potrivit cercetarorilor.

"Am demonstrat ca sfecla rosie si capsulele cu nitrati sunt la fel de eficiente in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, lucru care ne spune clar ca substanta eficienta este nitratul care se gaseste in mod natural in sfecla rosie. De asemenea, am constatat ca o cantitate mica de suc din sfecla rosie - 250 ml - aduce un efect benefic, iar cu cat era mai ridicata tensiunea arteriala la inceputul studiului, cu atat mai mult s-a redus datorita nitratului din sfecla"
, precizeaza coordonatorul studiului, dr.

Amrita Ahluwalia de la Institutul de Cercetare William Harvey, citata de BBC News.

Efectele au fost mai pronuntate la barbati, in comparatie cu femeile care se pare ca reactioneaza diferit la sucul din sfecla rosie pentru ca organismul lor proceseaza mai usor nitratul din surse naturale.

 

 

Ce contine sfecla rosie?


Potrivit informatiilor publicate pe The World's Healthiest Food, sfecla rosie reprezinta o sursa excelenta de vitamina B, folati, mangan si potasiu. De asemenea, este o sursa buna de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru si fosfor. Astfel, 1 ceasca sfecla fiarta (170 grame) are 75 calorii, 136 mcg folati, 0.55 mg mangan, 518.50 mg potasiu, 3.40 g fibre, 6.12 mg vitamina C, 39.10 mg magneziu, 1.34 mg fier, 0.13 mg cupru si 64.60 mg fosfor.   

 

 

Cum sa alegi si sa pastrezi sfecla?


1. Alege-le pe cele de marimi mici sau medii ale caror radacini sunt tari si au o culoare frumoasa. Evita-le pe cele cu pete, zgarieturi sau cu zone moi, semne care pot indica ca sunt alterate.

2. Depoziteaza-le in frigider, fara a le spala si se pot pastra timp de 2-4 saptamani. Nu este recomandat sa fie congelate sub forma cruda, pentru ca dupa dezghetare, devin moi.

 

 

Alte beneficii pentru sanatate

 

  • ajuta la reducerea inflamatiilor: persoanele cu un consum ridicat de colina (gasita in galbenusul de ou si soia) si betanina (gasita in legume precum sfecla sau spanac) au inregistrat cu 20% mai putine inflamatii, conform cercetatorilor greci;
  • protejeaza impotriva defectelor din nastere: este bogata in folati, esentiali pentru sanatatea tesuturilor. Consumul de alimente bogate in folati este foarte important, mai ales in perioada sarcinii, pentru dezvoltarea coloanei vertebrale a fatului;
  • curata sangele;
  • imbunatateste circulatia sangvina;
  • calmeaza starile de nervi;
  • imbunatateste sanatatea ficatului, a rinichilor si a vezicii;
  • curata intestinele;
  • protejeaza impotriva cancecerului;
  • reduce simptomele asociate ciclului menstrual;
  • vindeca anemia.


De retinut! Sfecla face parte dintre putinele alimente care contin cantitati semnificative de oxalati.

Cand oxalatii ajung intr-o cantitate mare in lichidele din organism, se pot cristaliza si pot cauza probleme de sanatate. Din acest motiv, este recomandat ca persoanele care deja au probleme cu rinichii si vezica biliara sa le evite si sa ceara parerea medicului.

 

 

Cum sa-ti faci suc din sfecla rosie?


In general, se recomanda sa amesteci sucul din sfecla rosie cu alte legume sau fructe. Astfel, combinatiile pe care le poti face sunt nenumarate, in functie de gusturile tale. Iata cateva retete de sucuri cu sfecla rosie pe care le poti prepara foarte usor la blenderul tau:

  • 1 sfecla rosie mica, decojita
  • 1 ardei rosu
  • un pumn de frunze de spanac
  • 1 lingurita de ghimbir tocat
  • 1/2 lingurita zeama de lamaie
  • sare, piper
  • cuburi de gheata (optional)

 

  • 1 sfecla rosie mica
  • 2 morcovi
  • 1 tulpina de telina
  • 1 mar (optional, daca preferi bautura mai dulce)

 

  • 1 sfecla rosie mica
  • 1 castravete
  • 1 ceasca cu ananas proaspat, maruntit


Hipertensiunea arteriala (HTA) este afectiunea cu cea mai mare frecventa la populatia adulta din tarile dezvoltate. Primele masuri care se aplica in HTA sunt cele referitoare la modificarea stilului de viata.

Este demonstrat rolul etiologic al ingestiei crescute de sare (NaCl – clorura de sodiu) in dezvoltarea hipertensiunii. De aceea, scaderea cantitatii de sare este o conditie obligatorie pentru orice dieta hiposodata. La indivizii care au risc de a dezvolta hipertensiune, se recomanda un regim hiposodat si anume macar sa nu mai adauge sare in mancare. Dr Georgiana Stan, medic rezident cu specialitatea “diabet, nutritie si boli metabolice”, in cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. N. Paulescu" - Bucuresti precizeaza ca printre alimentele nepermise persoanelor care au hipertensiune se numara:

  • laptele si branzeturile grase, branzeturile sarate;
  • mezeluri, carnea grasa, legumele care contin cantitati mai mari de sodiu (telina, spanac, varza acra, muraturi); legumele bogate in celuloza grosolana, fructele oleaginoase;
  • apele minerale bogate in Na, bauturile bogate in cofeina ar trebui consumate cu moderatie;
  • ideal ar fi daca si alimentele bogate in grasimi saturate/trans ar fi evitate pentru a scadea riscul complicatiilor adiacente HTA (hipertensiune arteriala).