15 alimente care curăță arterele și protejează inima de infarct

Ca să ai grijă de inima ta trebuie să fii atentă la alimentele pe care le consumi în fiecare zi. Studiile au demonstrat că aceste alimente curăță arterele și protejează inima de infarct.


Una dintre principalele cauze ale infarctului este legată de blocarea arterelor coronare, lucru care împiedică circulația sângelui în corp. Pe lângă acest factor de risc, alimentația neadecvată, sedentarismul, fumat și stresul sunt alte cauze care pot să conducă la îmbolnăvirea inimii. 

Însă, dacă faci câteva schimbări în dieta ta și ai grijă să faci mai multă mișcare, riscul de boli cardiovasculare se poate reduce semnificativ.
De aceea este bine să incluzi în dietă anumite alimente pe care specialiștii le recomandă pentru efectul protector pe care îl au asupra inimii.


20 de alimente care curăță arterele


Potrivit site-ului Health and Healthy Living, iată care sunt alimentele esențiale pentru sănătatea inimii tale:

1. Somonul

Este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea inimii, a pielii și a creierului. Somonul, de preferat de pescuit sălbatic, este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase omega-3 care au capacitatea de a reduce colesterolul rău, previn reacțiile inflamatorii din corp și scad nivelul trigliceridelor din sânge. Dacă nu găsești somon pescuit sălbatic poți să optezi și pentru macrou, ton, sardine, anșoa sau hering. 

2. Ceaiul verde

O singură cană cu ceai verde consumată zilnic poate să împiedice formarea plăcilor de aterom care îngustează arterele. Ceaiul verde s-a dovedit benefic şi pentru metabolism, favorizând arderea grăsimilor şi scăderea în greutate care este bună pentru sănătatea inimii. 

3. Rodiile

Au un conţinut foarte mare de antioxidanţi care protejează inima. În plus, rodiile scad tensiunea arterială, îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi cresc nivelul hemoglobinei. 

4. Nucile românești

Se recomandă consumul zilnic a unui pumn mic de nuci crude, deoarece s-a demonstrat că acest obicei reduce cu 50% riscul de a face boli de inimă. Nucile sunt pline de grăsimi sănătoase care scad nivelul colesterolului rău. crescând în acelaşi timp nivelul colesterolului bun. Un efect asemănător îl obţii dacă consumi migdale crude, unt de migdale (trebuie să conţină doar migdale), unt de arahide (să conţină doar arahide şi eventual puţină sare), seminţe de dovleac, seminţe de floarea soarelui crude şi nuci caju. 

5. Avocado

Pe lângă faptul că are un conţinut bogat în grăsimi bune care scad colesterolul, avocado previne apariţia inflamaţiilor care favorizează formarea aterosclerozei. Foloseşte-l de câte ori ai ocazia, în locul untului obişnuit, deoarece vei obţine aceeaşi textură, însă va furniza corpului numai grăsimi sănătoase, spre deosebire de grăsimile saturate existente în untul din lapte.

6. Spanacul

Este o sursă foarte bună de acid folic și potasiu, două ingrediente care reglează tensiunea arterială, hrănesc mușchiul inimii și reduc riscul de infarct.

7. Broccoli

Are un conținut foarte ridicat de vitamina K, un nutrient cu rol important pentru inimă, deoarece reduce hipertensiunea arterială și scade nivelul colesterolului rău. Este recomandat să fie consumat zilnic, atât în stare crudă, cât și preparat cât mai simplu la abur.

8. Uleiul de măsline presat la rece

Este de preferat să consumi uleiurile presate la rece, deoarece acestea conțin grăsimi bune omega-3 și reduc colesterolul. Potrivit celor mai recente cercetări, uleiul de măsline presat la rece reduce riscul de infarct cu 41%.

9. Sparanghelul

Datorită nutrienților din conținutul său, sparanghelul curăță arterele, reduce inflamațiile și nivelul colesterolului rău. Consumă-l cât mai des posibil!

10. Afinele

Constituie o sursă excelentă de potasiu, un mineral care este esențial pentru sănătatea inimii. Un studiu citat de publicaţia Health.com arată că femeile care obişnuiesc să consume mai mult de trei porţii de afine şi căpşuni pe săptămână şi-au redus cu 32% riscul de a suferi un infarct. Antocianinele care conferă culoarea intensă şi flavonoizii sunt substanţele care scad tensiunea arterială şi dilată vasele sanguine, favorizând circulaţia sângelui.

11. Scorțișoara

Previne blocarea arterelor și scade colesterolul rău, astfel că este foarte important să incluzi scorțișoara în alimentația ta. O linguriță de scorțișoară pe zi poate să fie consumată în ceai, cafea, terci de ovăz, smoothie sau alte preparate dulci sănătoase. 

12. Algele marine

Sunt foarte bogate în minerale, vitamine, proteine, carotenoizi și antioxidanți. Consumul regulat de alge marine s-a dovedit a fi foarte util pentru sănătatea inimii, deoarece reglează tensiunea arterială și scade colesterolul cu 5%. 

13. Turmericul

Curcumina este substanța care se regăsește în turmeric și aduce o mulțime de beneficii pentru inimă. Consumul de turmeric împiedică reacțiile inflamatorii și depunerile de grăsimi în corp. Poți să folosești turmericul ca si condiment în tocănițe sau ciorbe, dar și să-l prepari sub formă de ceai sau latte (cu lapte vegetal). 

14. Cafeaua

Numeroase studii au demonstrat că 2 cești de cafea simplă consumată pe zi reduce riscul de infarct cu 20%. Este important să nu exagerezi cu consumul ei, să o bei simplă și neîndulcită, dar să nu o consumi niciodată pe stomacul gol. 

15. Usturoiul

Are o mulţime de beneficii pentru sănătatea noastră în general. Consumul de usturoi este deosebit de sănătos pentru inimă. El dilată vasele sanguine, scade tensiunea arterială şi previne formarea plăcilor de aterom care împiedică circulaţia sângelui către inimă.