Starea de oboseala poate semnala o depresie

Depresia este o tulburare psihica ce poate afecta pe oricine: barbat sau femeie, tanar sau batran, sarac sau bogat. Exista o diferenta statistica ce arata ca doua din trei persoane ce sufera de depresie sunt femei mai ales inainte de 35 de ani, barbatii find mai afectati intre 55 si 70 de ani.

Depresia e deseori insotita de teama

O persoana depresiva are o dispozitie trista, care se infatiseaza ca lipsa a dorintelor, a sperantei, a iniativei, a capacitatii de a se bucura, o pierdere a sentimentelor. Depresia e deseori insotita de o teama difuza in fata tuturor provocarilor si indatoririlor vietii. Se manifesta pe doua posibile paliere: pe de o parte ca o stare de apatie, pe de alta parte ca o stare de iritare si proasta dispozitie. Se manifesta comportamental ca o lipsa de chef in a intreprinde orice, o lipsa a elanului. Cel mai mic efort este insotit de teama difuza. In cazul persoanelor iritabile, manifestarea comportamentala apare ca neliniste si agitatie intr-o continua miscare, al caror sens si scop lipsesc cu desavarsire.


Survine ca o stare de oboseala

La nivel corporal depresia survine ca o stare de oboseala, lipsa de putere si de energie.
Pot aparea dureri difuze si senzatii de greutate si apasare. In cazul unei depresii mascate, modul prin care corpul da de inteles ca lucrurile nu sunt in totalitate in regula, sunt simptomele vegetative: tulburari intestinale, brahicardie sau tahicardie, extrasistole sau alte tulburari cardiace, transpiratii sau frisoane, senzatii de ameteala, dureri de cap, dureri de stomac, constipatie, balonare, pierderea sau cresterea apetitului alimentar, diminuarea functiei sexuale, amenoree, etc.


Tulburarea somnului - manifestare frecventa in depresie

Tulburarea somnului este de asemenea o manifestare frecventa in depresie - fie ca nu pot adormi sau se trezesc in mijlocul noptii si nu mai pot sa adoarma, iar dimineata este ca si cum nu ar fi dormit deloc.
Perioadele zilei cele mai grele pentru o persoana ce sufera de o tulburare depresiva sunt dimineata dupa trezire si inainte de pranz, acestea fiind momentele in care au nevoie sa-si adune puterile pentru a intampina ziua cu toate cerintele ei. Cerinte care pentru o persoana ce sufera de o tulburare depresiva pot fi extrem de extenuante oricat de simple ar putea parea ele din afara.


Cauzele depresiei

Cauzele depresiei sunt si pot fi multiple: factori organici -  diferite boli cauzatoare de depresii (tumora cerebrala, epilepsie, etc.); ca reactie la o trauma severa ce afecteaza orice persoana oricat de "sanatoasa" (divort, moarte a unei rude apropiate, etc.); in cazul unor structuri de personalitate pregnant depresive care au un substrat ereditar sau pe baza unei structurari nevrotice a personalitatii - ca si cauza a unor istorii de invatari sociale, tipul de reactie invatat fiind cel de a cadea in depresie.
In functie de cauzele ce au determinat aparitia depresiei, se poate vorbi de o actiune terapeutica care poate implica: psihoterapie si farmacoterapie (administrare de antidepresive) sau doar psihoterapie.


Psihoterapia ofera suport afectiv

Psihoterapia ofera un suport afectiv mai ales in momentele de depresie acuta.
Un spatiu in care o persoana este ascultata empatic - ii este inteleasa suferinta, i se ofera un climat protectiv si asigurator. Un spatiu in care un psihoterapeut exprima grija, mirare, bucurie sau suparare, oglindind experientele din viata persoanei in suferinta si exprimand prin aceasta faptul ca a luat cunostinta de ele, ofera o atmosfera binevoitoare; manifesta rabdare, prezinta incredere si raspunde lipsei de echilibru a persoanei in suferinta cu propria lui fermitate. Toate aceste atitudini specifice psihoterapiei nu pot decat sa ajute o persoana aflata in suferinta.

De psiholog Madalina Margarit, Clinica Aquamarin