Nu mai vreau sa rosesc!

De mica ai avut aceasta problema - la orice privire aruncata asupra ta, la orice critica sau, dimpotriva, la orice compliment adresat, te imbujorai instantaneu si iremediabil. Roseata din obraji cauzeaza oamenilor foarte multe frustrari si neplaceri, in special in societatea actuala, cand trebuie sa fii cat se poate de atenta la aspectul tau general.

Uneori, stanjeneala sau chiar rusinea provocate de aceasta imbujorare pot deveni atat de acute, incat persoana respectiva ajunge sa evite complet contactul social. De regula, discutiile cu alte persoane, fie fata in fata, fie la telefon, sunt asociate cu rositul.

Din fericire pentru tine, exista unele lucruri pe care le poti face pentru a imbunatati aceasta situatie si pentru a evita situatiile stanjenitoare si disconfortul total.

De ce rosesc?


Primul lucru pe care trebuie sa il intelegi atunci cand vine vorba despre imbujorarile involuntare este faptul ca reprezinta un lucru cat se poate de normal. Aceasta este modalitatea prin care natura decide sa ne dezvaluie adevaratele sentimente si emotii, intr-o situatie data.


Unii cercetatori au teoretizat ideea conform careia roseata din obraji este un element natural de atractie - in termenii evolutiei unei relatii, este mult mai sigur sa ai un partener de viata care nu poate minti fara sa fie descoperit. Bineinteles insa ca acesta nu este un test sigur si nu te protejeaza de suferinte neprevazute...

Ce pot face?


Relaxeaza-te. Rositul tinde sa se inrautateasca in momentul in care oamenii se simt stanjeniti din cauza rusinii resimtite pentru ca s-au imbujorat, ceea ce duce la aparitia unui cerc vicios. Cu cat devii mai tensionata in momentul in care simti ca te-ai inrosit, cu atat mai mult sangele este pompat cu forta in vasele de sange din zona fetei.

Atunci cand simti ca te "apuca", in mod deliberat lasa-ti umerii mai jos, relaxeaza-ti corpul si impinge-ti burta in afara. Va dura ceva pana te vei obisnui cu acest "exercitiu", asa ca este recomandabila exersarea lui.

Nu te ascunde. Un alt lucru care permite acestei situatii nu doar sa se mentina, ci si sa se agraveze, este faptul ca persoana in cauza tinde sa ascunda faptul ca s-a inrosit.

Exista insa ceva care te ajuta foarte mult fie sa diminuezi "simptomele" care arata cat esti de emotionata, fie sa le elimini aproape complet: anunta faptul ca vei rosi. "Ia uite, o sa ma inrosesc, mai mult ca sigur." sau "O, cred ca am rosit." sunt cateva dintre frazele pe care le poti folosi in astfel de situatii, pentru a clarifica lucrurile si a te linisti cu acest gand.

Accepta-ti felul de a fi. Este necesar sa iti modifici relatia pe care o ai cu acest obicei nesuferit al tau. Pe moment, incerci sa ascunzi faptul ca te-ai imbujorat, pentru ca acest lucru te stanjeneste foarte mult. Daca poti exersa relaxarea in astfel de situatii, garantam ca vei constata imbunatatiri. Acest proces va fi ajutat si de faptul ca accepti aceasta problema ca fiind parte a propriei persoane.

Poti incepe prin a-ti spune: "Momentan, sunt o persoana care obisnuieste sa roseasca mult." Suna ciudat, ca si cum ai recunoaste o dependenta de un viciu, dar daca reusesti sa accepti si chiar sa placi mai mult aceasta parte din tine, atunci mai mult ca sigura ca, pana la urma, problema va disparea complet!

De ce rosesc la fata: parerea celorlalti

Parerile altor persoane. Rusinea pe care o simti din cauza imbujorarii accentuate poate fi determinata si de gandul ca persoanele din anturajul tau te vad sau te considera drept slaba sau... prostuta.

Cu toate acestea, cu totii am trecut prin experienta stanjenelii sau aceea de a fi pusi, la un anumit moment dat, intr-o situatie neplacuta si incomoda.

Nu este un sentiment placut pentru nimeni, trebuie sa o recunoastem... Ca atare, orice persoana va fi sau ar trebui sa fie intelegatoare cu tine intr-o astfel de situatie. Nici macar nu merita sa pui la suflet ce spune cineva care te desconsidera din aceasta cauza...

Antreneaza-ti corpul. Iti poti "antrena" corpul sa se relaxeze in momentul in care simti ca te inrosesti sau ti s-a parut ca vei rosi. Este recomandabil sa incepi sa practici tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia sau yoga.

O data ce simti ca te-ai relaxat cu adevarat, imagineaza-ti senzatia de roseata si impaca-te cu gandul. In clipa in care simti ca obrajii iti vor lua foc, exerseaza sentimentul de acceptare. Imagineaza-ti ce ai simti pentru cineva care sufera intr-o maniera similara si, inarmata cu aceste ganduri, menajeaza-te.
Nu-i asa ca deja incepi sa simti ca problema se amelioreaza? Mult succes!