Invinge teama de avion

Nu ai calatorit niciodata cu avionul si ai auzit numai lucruri rele despre senzatiile pe care le simti atunci cand esti in aer. O alta varianta, aceea mai grava, ar fi ca ai testat pe pielea ta...

Nu ai calatorit niciodata cu avionul si ai auzit numai lucruri rele despre senzatiile pe care le simti atunci cand esti in aer. O alta varianta, aceea mai grava, ar fi ca ai testat pe pielea ta o astfel de experienta si chiar nu iti doresti sa o repeti. E ceva firesc sau esti singura care simte asta? Frica de avion variaza de la senzatia de sufocare si intepaturi ale inimii pana la pasageri care raman prosternati pe toata durata zborului.

Pentru cei care au fobie de avion, marile companii aeriene ca Swissair, British Airways sau Air France propun stagii impotriva stresului. La noi nu exista inca astfel de cursuri, desi nu ar fi deloc rau.

Cum functioneaza un avion


Aripile sunt cele care fac avionul sa zboare si nu motorul. Fiecare zbor este programat, iar echipajul ajunge cu o ora inaitea imbarcarii pentru a pregati zborul.
In acest timp sunt vizate cele mai critice scenarii, cum ar fi pana de motor. Un avion isi poate plana de 22 de ori inaltimea. Daca un motor are pana, pilotul are timp de 22 de ori mai mare sa intervina. Lui insa ii trebuie doar un minut pentru a porni cel de-al doilea motor.

Avioanele sunt foarte flexibile si nu se vor "rupe" daca sunt surprinse de furtuna in timpul zborului. Golurile de aer nu exista, sunt doar niste diferente de temperatura si de densitate intre masa aerului.

Frica de...


Psihologii care trateaza persoane care au fobie de avion incearca mai intai sa descopere ce se afla in spatele ei. Poate fi vorba de frica de vid, de prabusire, de claustrofobie sau agorafobie. Pentru a-ti invinge teama, trebuie sa afli de unde provine ea. Sa le luam pe rand:

Teama de prabusire -  este cea mai usor de combatut.
Este suficient sa intelegi cum functioneaza un avion si sa citesti statisticile care demonstreaza posibilitatea infima a acestui gen de risc. Aceasta frica ar putea veni din asa zisa lege anti-naturala. Te gandesti ca avionul este greu si zboara... Cateva explicatii ce tin de aeronautica te-ar putea linisti.

Claustofobia si agorafobia - aceste temeri sunt foarte comune. Multi oameni se simt rau in spatiu inchis sau aglomerat, aflandu-se in imposibilitatea de a se putea deplasa sau de a actiona. In general, acest tip de temeri nu sunt specifice avionului. Persoanei ii este mai curand frica de propriile reactii, palpitatii, sentiment de pericol, panica, intr-un loc in care fuga este imposibila. In acest caz, alegerea unui loc in apropierea iesirii de siguranta sau intr-un spatiu degajat poate atenua putin angoasa.
Solutia este insa urmarea unei terapii.

In cele mai multe cazuri insa, frica de avion este o chestiune de ignoranta si imaginatie. In fata necunoscutului, imaginatia noastra se pune in miscare si construieste scenarii catastrofale. Pentru a impiedica acest lucru, trebuie sa ai o activitate in timp ce zbori si sa te comporti similar unei calatorii cu trenul. Citeste, asculta muzica, lucreaza ceva, vorbeste cu ceilalti sau urmareste un film pe laptop.

Inainte de a decola


Este important sa te pregatesti fizic si psihic pentru aceasta calatorie. Ziua plecarii este bine sa vina dupa un somn bun, un mic dejun adecvat, dar usor si fara stimulente (cafea, alcool sau tigari). Calmantele sunt recomandate doar in cazul persoanelor foarte agitate. Imbraca-te cu haine comode, care nu te strang, si soseste cu ceva timp inainte de imbarcarea la bordul avionului.
Frica de a pierde avionul nu face decat sa sporeasca panica.

Nu-ti fie frica de zguduituri; aceste senzatii de disconfort sunt cauzate de masele de aer cu o temperatura diferita. Aminteste-ti ca in materie de securitate aeriana toate circuitele si echipajele sunt dublate. Aceste masuri sporesc protectia si limiteaza riscul. Potrivit studiilor, decolarea este momentul care produce cea mai multa panica, zborul este cel mai sigur, iar aterizarea a provocat cele mai multe accidente.