Cum treci peste dezamagiri?

Dezamagirile apar din cauza asteptarilor neimplinite. Atunci cand esti dezamagita intr-o situatie sau alta, fie faci ceva cum nu trebuie, fie ai asteptari nerealiste. Asteptarile depind...

Dezamagirile apar din cauza asteptarilor neimplinite. Atunci cand esti dezamagita intr-o situatie sau alta, fie faci ceva cum nu trebuie, fie ai asteptari nerealiste. Asteptarile depind de fiecare, de firea unei persoane, dar si de circumstantele exterioare, de contexte si de persoanele implicate. Insa cum treci peste dezamagiri intr-un mod usor?

 

Cum treci peste dezamagiri: cauzele 

In general, cauzele unui esec sau motivele pentru care vezi o situatie drept un esec nu sunt prea multe:

 

  •  fie esti prea perfectionista si nu accepti nimic sub standardele tale, iar viata e rareori perfecta;
  •  fie esti prea increzatoare in fortele proprii si esti uimita atunci cand ti se demonstreaza ca se poate si mai bine;
  •  fie ai scopuri prea inalte si nerealiste;
  •  fie ai idei gresite despre esec - ai fost obisnuita sa privesti esecul ca pe un dezastru si nu ca pe un simplu semnal ca trebuie sa schimbi ceva in modul de a actiona sau sa mai incerci.

Natural, e de preferat sa nu ajungi sa fii dezamagita. Dar se intampla.

Dintr-un motiv sau altul, la un moment dat te dezamageste ceva sau cineva. Cum reactionezi?

Dezamagirea este o senzatie cu doua componente: una afectiva si una rationala. La nivel afectiv, simti ca ai o nevoie care nu a fost satisfacuta si atunci reactiile posibile variaza in functie de caracter si de circumstante.

Unele persoane tind sa invinovateasca pe altii pentru esecul lor. Fie ca este adevarat sau nu ca altii le-au provocat esecul respectiv, ele cred acest lucru pentru ca le e mai usor sa considere ca altii au gresit. Iar atunci fie se razbuna, fie continua pur si simplu in acelasi mod. Practic, este vorba despre o fuga de esec.

Alte persoane se invinovatesc singure. Ii scuza pe toti ceilalti si se considera responsabile pentru esecul care a dus la dezamagirea in cauza.

In fond, nu exista dezamagiri mai mari sau mai mici, afirma Jeni Chiriac, psiholog. O dezamagire ramane dezamagire, indiferent care a fost obiectul ei. Ele sunt impartite in mai mari sau mai mici nu dupa intensitatea lor, ci dupa timpul necesar pentru recuperare.

Iti revii mai repede sau mai putin repede - iata sensul pentru "mai mare" sau "mai mica" in cazul dezamagirilor.

 

Cum treci peste dezamagiri: cum le depasim

Care ar fi urmarea? In primul rand, sa-ti reanalizezi asteptarile, ne sfatuieste psihologul Jeni Chiriac. Analizezi situatia, cat mai obiectiv posibil; observi ce ai fi putut face mai bine si ce a mers in regula sau unde a fost hotarator impactul altcuiva. Subiectivitatea prea mare este o greseala si conduce la tot mai multe alte greseli. Este foarte importanta o atitudine constructiva. Negativismul nu va duce nicaieri, decat la noi esecuri, care vor genera tot atatea noi dezamagiri.

Prin urmare, ce poti face?

 

  •  Cand esti dezamagita, indiferent daca senzatia a aparut pe neasteptate sau nu, evita sa te agiti, eventual invinovatindu-te sau invinovatindu-i pe altii. Opreste-te si respira. Calmeaza-te. Acorda-ti putin timp sa-ti revii.

  •  Descarca-te. Cel mai eficient este sa discuti cu cineva - prieten, membru al familiei, coleg, mentor sau cu oricine iti face bine sa vorbesti si care te poate ajuta sa-ti limpezesti gandurile si sa vezi lucrurile cat mai logic si mai lucid.
    Daca nu poti sau nu vrei sa vorbesti cu nimeni, elibereaza-ti supararea si dezamagirea altfel, dar in asa fel incat sa nu ranesti pe nimeni si nimic!

  •  Un lucru important: inainte de a te consuma prea mult din cauza acestei dezamagiri, intreaba-te daca merita. A fost atat de important? Te ajuta cu ceva sa te consumi atat de mult pentru asta? S-ar putea ca raspunsul sa te surprinda.

  •  Nu te judeca atat. Nu uita ca suntem oameni si din cand in cand mai si gresim!

  •  Gandeste-te ce ai invatat din situatia aceasta. Unele detalii au fost bune in acest caz, altele vor fi schimbate, iar data viitoare te vei descurca mai bine!

  •  Un antidot bun impotriva senntimentului de dezamagire este somnul. Cand suntem epuizati fizic si psihic, orice astfel de senzatie ne face sa simtim ca vine sfarsitul lumii. Ei bine, nu este chiar asa. Dupa un somn bun, s-ar putea sa vezi lucrurile un pic altfel si sa le iei mai putin in tragic.

  •  Incearca sa nu pui accent pe ideea ca "daca nu am asta..." si sa te gandesti la ce ai deja.
    Nu acorda acelei situatii o importanta majora, altfel va deveni de-a dreptul critica. Gandeste-te doar ca vei incerca sa obtii ce-ti doresti intr-un alt fel si ca vei fi mai atenta.

  •  Cultiva rabdarea. Nu putem avea totul deodata! Cu putina rabdare si perseverenta, vei obtine si ce-ti doresti. In plus, o victorie usoara nu e atat de dulce precum una obtinuta cu putin efort, nu-i asa?