Cum sa treci peste pierderea unei fiinte dragi

Pierderea cuiva drag este o proba dura, o situatie ireversibila, insa tocmai acest lucru o face pana la urma sa fie acceptata ca atare. Durerea este inevitabila si nu poate fi anulata.

Pierderea cuiva drag este o proba dura, o situatie ireversibila, insa tocmai acest lucru o face pana la urma sa fie acceptata ca atare. Durerea este inevitabila si nu poate fi anulata.

Incidenta acestei situatii este poate cea mai indezirabila, cu impact deosebit asupra psihicului uman si mai ales asupra femeii, care este, din punct de vedere afectiv, foarte sensibila. Este o suferinta ce descrie o "profunda rana sufleteasca", pe care o resimte orice persoana la pierderea unei fiinte dragi.

Moartea unei persoane iubite este sentimentul cel mai stresant, iar ceea ce il poate amplifica mai mult este situatia in care pierderea se produce "ca un trasnet" - adica in mod total neasteptat.

In acest caz, au loc patru stadii asociate cu diferite complexe emotionale:

Socul initial


Reactiile imediate variaza in functie de persoana si pot merge de la refuzul de a da crezare situatiei pana la isterie sau halucinatii. De fapt, toate aceste expresii emotionale corespund unor mecanisme de aparare a eului si sunt destinate atenuarii durerii resimtite la aflarea acestui grav eveniment.

Revolta


Ceea ce este inevitabil in aceasta faza este indignarea, refuzul, furia neputincioasa, culpabilizarea de a fi in viata, disperarea. Senzatia este una de sufocare.

Dezorganizarea


In acest stadiu se constientizeaza realitatea despartirii irevocabile, acompaniata de o confuzie mentala. Acum, suferinda este abulica, adica nu mai vrea nimic si pe nimeni, are impresia ca lumea s-a prabusit peste ea si ca niciodata nu va mai putea iesi din aceasta situatie.

Reorganizarea


Incepi lent sa-ti regasesti echilibrul si chiar ai puterea sa evoci ceea ce ti s-a intamplat. Viata revine incet-incet la normal.

Iata recomandarile mele, utile  pentru a depasi aceasta situatie dramatica:

1. Acepta reculul.
Ceea ce traiesti este deosebit de dramatic si e normal, omenesc, sa evoci mereu evenimentul. Trebuie insa ca, treptat, sa te detasezi si sa revii la viata normala.

2.
Exprima-ti emotiile. Nu refula simtamintele! Plansul, de exemplu, este un mijloc sigur de a diminua durerea.

3. Nu suferi in tacere. Discuta cu persoane de incredere despre experienta traita.

4.
Comunica, destainuieste-te! A vorbi despre ceea ce simti sau a evoca amintirea celui disparut permite o mai buna adaptare la situatie. Indrazneste sa-ti exprimi furia sau disperarea si fata de ceilalti.

5. Nu-ti imagina ca altii vorbesc de rau despre tine. Gandeste-te ca toti au fost si sunt alaturi de tine.

6. Nu forta prea tare situatia. Timpul vindeca. Totul trebuie, insa, sa-si urmeze cursul in timp, atat cat ii este necesar.

7.
Ai mai multa grija de propria persoana.
Stresul, in astfel de situatii, iti consuma multa energie. Mai mult decat oricand, nu neglija sa mananci si sa incerci sa dormi cat mai bine. Fa efort sa iesi treptat din izolarea sufleteasca, cauta-ti prietenii.

8. Reorganizeaza-ti viata. In functie de ceea ce s-a schimbat, invata sa traiesti in noile conditii, asuma-ti noi responsabilitati in munca si in viata obisnuita.

9. Ramai activa. Lasa-i pe ceilalti sa te ajute, dar nu prea mult, deoarece risti sa nu mai poti face fata problemelor curente si sa devii prea dependenta de altii.

10.
Infrunta realitatea. Nu te eschiva de la a retrai amintirile, dar nu le asocia prezentului, reproiecteaza-le la timpul trecut al evenimentului.

11. Ingrijeste-ti sanatatea, deoarece prin consecintele emotionale, traumatismul suferit are tendinta sa se somatizeze in ulcere, afectiuni ale inimii, cefalee sau dureri musculare.

12. Revino rapid la locul de munca.
Activitatile specifice te vor distrage de la gandurile referitoare la situatia traita.

13.
Cere ajutor, pentru tine sau pentru cineva cunoscut. Acepta ingrijirile si atentia care ti se acorda, deoarece respectivilor le pasa de tine.

14.
Infrunta realitatea cu mult curaj. Poate ca asa a fost sa fie!

15.
Fii mai atenta cand conduci autovehicule si cand manevrezi obiecte periculoase, deoarece, dupa un astfel de traumatism, accidentele sunt mai frecvente.

Desi nu vei putea uita niciodata ceea ce s-a intamplat, daca vei depasi aceste momente... te vei simti mai puternica!