Increderea in cuplu se invata

Lasand la o parte idealismul, cliseele romantice si mentalitatea gen "In cazul nostru, e altfel", s-ar putea spune ca nu exista nici un cuplu care sa nu se confrunte cu diverse probleme.

Lasand la o parte idealismul, cliseele romantice si mentalitatea gen "In cazul nostru, e altfel", s-ar putea spune ca nu exista nici un cuplu care sa nu se confrunte cu diverse probleme. Adesea, acestea tin mai degraba de capitolul comunicare si este nevoie ca ambii parteneri sa vina unul in intampinarea celuilalt si sa stie "sa lase de la el", cum se spune.

Ce se intampla, de fapt? In primul rand, este vorba despre asteptarile pe care le are fiecare dintre voi. Acest lucru este cu atat mai important cu cat sunteti casatoriti, sau planuiti sa faceti acest lucru intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. In perspectiva aceasta, ar trebui ca intre voi doi sa fie clare o serie de aspecte: cele de ordin material (ti se pare cinic? Ti se va parea si mai cinic daca vei constata, abia dupa casatorie, ca punctele voastre de vedere in ce priveste administrarea bugetului se bat cap in cap), chestiunea copiilor (este esential sa cadeti de acord asupra momentului cand doriti sa deveniti parinti), precum si problema petrecerii timpului liber - mai ales cand este vorba de a iesi fiecare pe cont propriu, cu prietenii sai.

Te-ai putea gandi ca voi nu veti intampina asemenea probleme, tocmai pentru ca sunteti de ceva timp impreuna si va cunoasteti destul de bine. Nu uita ca un certificat de casatorie poate schimba o relatie sau, mai degraba, modul in care este perceputa aceasta de catre unul din parteneri, sau chiar de amandoi. Si bineinteles ca nimeni si nimic nu-ti poate garanta ca lucrurile vor merge intre voi, chiar daca sunteti unul din acele fericite cupluri care pot vorbi despre orice. Sa vedem care ar fi cele mai serioase probleme si ce ai putea face in aceasta privinta...

Lipsa de incredere - cum o putem preveni?


Pentru ca a venit vorba despre acest lucru, sa clarificam un aspect. Expresia "a nu avea prea multa incredere" se intemeiaza pe o premisa gresita. Increderea exista, sau s-a pierdut, sau nu a fost niciodata. Este ca si cu iubirea; nu poti spune ca iubesti putin pe cineva.

De ce iti spun aceasta? Pentru ca una din cele mai mari greseli pe care le poti face este sa te minti pe tine insati. Presupunand ca intre voi s-a petrecut ceva care te determina sa nu-l mai privesti cu aceiasi ochi, ar fi de dorit sa reevaluezi relatia. Anevoie mai pot fi recladite puntile...

Dar sa nu vorbim despre situatii extreme. Intre timp, stiai ca increderea este o deprindere care se invata, pur si simplu? Aceasta cu atat mai mult cu cat, sa spunem, in relatiile anterioare ai intampinat probleme si ai fost dezamagita. Nu se pune numai problema ca el sa fie de incredere; trebuie ca si tu sa fii pregatita sa ai incredere in el si sa iti deschizi sufletul. Da, asta fara a avea retineri si temeri ca vei deveni vulnerabila...

  •  Cum s-ar putea realiza acest lucru? Pe de o parte, din lucruri mici, dar care nu sunt deloc lipsite de importanta. Tine-ti intotdeauna promisiunile, fii punctuala si nu minti. Da, nu te incrunta: nu iti spune nimeni ca ai fi mincinoasa, insa ai auzit de asa-numitele "minciuni albe"?

Sunt acelea pe care tu le consideri a fi absolut nevinovate, si poate ca asa si sunt; insa tot neadevaruri sunt si pot constitui si ele un impediment. In fond, te-ai putea gandi ca daca tu o faci, de ce nu ar face si partenerul la fel? Dar el ce ti-ar ascunde? Si uite-asa, se poate spune ca avem de a face cu efectul "bulgarelui de zapada", care se face tot mai mare pe masura ce se rostogoleste si care poate avea efecte cel putin neplacute.

  •  Cearta-te in mod cinstit. Nu invoca argumente care nu-si au locul in discutie; partenerul ar putea ajunge la concluzia ca "lovesti sub centura" si data viitoare va prefera sa evite un conflict, cu riscul de a lasa lucrurile nelamurite intre voi. De ce? Simplu: nu mai are incredere ca esti un interlocutor onest. Chiar daca acestea nu au fost nici pe departe intentiile tale.

  •  Respecta-i intotdeauna starea de spirit si nu porni de la premisa ca este suparat pe tine sau ca, din moment ce nu-ti spune ce-l framanta, ar putea avea ceva de ascuns. Este important si sa nu exagerezi, facand lucrurile sa para mai rele decat sunt. Desigur, asta nu inseamna ca ar trebui sa ignori o problema, dar este bine sa te asiguri ca ii dai importanta pe care aceasta o are intr-adevar.