De ce ai inceput sa fumezi?

Efectele fumatului sunt din ce in ce mai cunoscute public, de catre toate varstele, prin media, campanii si tot felul de mijloace de informare. Fumatul ingalbeneste dintii, degetele, pielea...

Efectele fumatului sunt din ce in ce mai cunoscute la nivel public, de catre toate varstele, prin media, campanii si tot felul de mijloace de informare. Fumatul ingalbeneste dintii, degetele, pielea devine pergamentoasa, apare tusea, sanse tot mai mari de aparitie a catorva tipuri de cancer, face rau si altora, care fumeaza pasiv in jurul fumatorului activ, da dependenta... motivele sunt numeroase. Cu sau fara aceste informatii, totusi o multime de oameni incep sa fumeze. Prin urmare, motivele pentru care incepem sa fumam sunt mai puternice? Dar care sunt de fapt aceste motive? Sa vedem care ar fi cateva dintre ele.

Sfaturile sau presiunile celor din jur


Acesta este probabil cel mai intalnit motiv invocat de fumatori. Cea mai mare parte a acestora incep sa consume tutun inca din adolescenta. Rareori, insa, acestia se gandesc la dependenta pe care o cauzeaza tutunul si niciunul nu crede cu adevarat ca va deveni dependent de nicotina. Fie ca li se ofera o tigara, fie ca se simt oarecum fortati de prieteni sau cercul lor social, foarte multi oameni incearca... Si iata cum apare inca un fumator, pentru ca de substantele care confera dependenta se scapa greu - si doar cu foarte multa vointa.

Ofera o imagine sofisticata


Si publicitatea, si cei din jur ne lasa adesea impresia ca fumatorii sunt persoane stilate, elegante, sociale, mature. Pare mult mai usor sa socializezi, ca fumator. In mod deosebit persoanele care nu prea au incredere in fortele proprii tind sa creada ca tigarile vor rezolva ca prin magie problemele de interactiune cu semenii lor. Si, in mod ironic, nu e neaparat asa. Desi exista inca aceasta conceptie, ca fumatul te face, sa zicem, interesant, totusi campaniile anti-fumat ar trebui sa ridice un semn de intrebare, chiar si in aceasta privinta.

Exemplul altor persoane


Daca parintii, fratii mai mari sau idolii unor adolescenti fumeaza, exista sanse foarte mari ca si acestia sa preia acelasi obicei, fie ca li se spune s-o faca sau nu. Copiii si adolescentii au nevoie de modele, au nevoie sa semene cu oameni care le plac, pe care ii admira.

Din sfidare


In adolescenta, aveam o prietena al carei tata tinea foarte mult ca fiica lui sa nu fumeze. Prietena aceasta, fire mai rebela, a inceput sa fumeze mai mult din cauza acestui filon de rebeliune - pur si simplu pentru a-si dovedi independenta, propria vointa. Este, ce e drept, o atitudine destul de infantila - si totusi comuna printre adolescenti. Prin urmare, parintii ar trebui sa-si aminteasca faptul ca, desi argumentatia si repetitia sunt bune, de la o anumita limita ele devin sacaitoare, iar ei, pisalogi. Este bine sa nu uite ca adolescentii sunt neexperimentati, dar nu neaparat uita totul imediat. Ci, poate, dimpotriva.

Din curiozitate


Si stimulata de altii, dar adesea si singura poti incepe sa fumezi... cu atat mai mult cand tigarile sunt atat de la indemana. Curiozitatea umana este destul de mare si, daca nu esti convinsa de pericolele pe care le prezinta fumatul, este mai mult decat usor sa te lasi tentata de o tigara... de un fum... de inca unul... si asa mai departe, pana ajungi la un pachet pe zi. Atentie insa: curiozitatea se plateste... la propriu. Tigarile nu fac gaura numai in plamani, ci si in buget. Sunt din ce in ce mai scumpe. In consecinta, fumatul este un viciu extrem de costisitor...