Ce semnificatie au visele din timpul noptii?

Ce este visul? Ai visat ca zbori - oare ce inseamna? Oare despre ce este vorba, oare ce se intampla? Spune visul ceva despre tine? Este o simpla batere de campi a unei minti adormite? Unele detalii ciudate, altele perfect logice, altele spunand despre tot felul de rautati pe care unul sau altul le-ar comite. O diversitate imensa este acest vis. Poate ca partenerul tau este o persoana care nu viseaza. Oare de ce?

Dintotdeauna visul a avut interpretari. Au fost tot felul de variante de interpretare pe care istoria, traditia le-au manifestat constant. Dintotdeauna oamenii au simtit ca visul are un sens. De cele mai multe ori se considera ca visul spune ceva despre viitor. Visul prezice ceea ce urmeaza - par a spune cei mai multi interpreti. Interpretarea stiintifica a visului nu a putut exista cu adevarat pana la finalul secolului XIX. Motivul? Atunci Freud a introdus, intr-un mod autentic, un continut psihologic care, desi nu era chiar nou, a revolutionat si a instituit o noua stiinta (mai corect spus, o noua hermeneutica) - psihanaliza.

Doar in corelatie cu existenta inconstientului, visul a putut fi inteles intr-un mod autentic. Freud apeleaza la o impartire pe care sunt convins ca o vei gasi si tu de bun simt - visul are un continut manifest (ceea ce apare, efectiv, in vis) si un continut latent (ceea ce exista, in fapt, in mine si apare in acest moment in vis, exprimat simbolic). Spre exemplu, visezi o mare inundatie, iar tu esti alaturi de un ghicitor batran, intr-un turn pe B-dul Magheru din Bucuresti. Acesta pare a fi continutul manifest. In visul tau apar obiecte, fiecare obiect il recunosti prin ceva. Dar fiecare obiect spune si altceva, pare a fi si un altceva. In acest caz, vorbim despre o apa murdara care urmareste sa schimbe, sa curete niste ani de suferinta. Batranul ghicitor este tatal visatorului, iar B-dul Magheru este un rest din ziua respectiva, cand visatorul chiar a fost pe aceasta strada.

Sa spunem asa - visul apare in tine, in miez de noapte, deoarece este o expresie a afectivitatii tale. In fapt, este o expresie a inconstientului tau. Sa vedem lucrurile cam asa: in mod normal, ratiunea ta iti umple timpul si mintea cu tot felul de lucruri. Alege intre ceea ce simti, intre ceea ce esti, decide ceea ce ai de facut. Unele impulsuri, unele emotii par a scapa de sub control. Oare cum ar fi noaptea cand ratiunea ta este suspendata, cand nimic nu mai pare a te cenzura? Atunci trairile tale se pot exprima liber. Relativ liber, deoarece sunt cenzuri care functioneaza si in timpul somnului.

Visul, ca urmare, este un produs al tau. Este firesc sa spuna multe lucruri despre tine. Este o manifestare a inconstientului, insa nu este o manifestare pura a inconstientului, ci una care este filtrata la randul ei. Este ca un rebus in care intr-un continut manifest se exprima ceva latent, un altceva. Visul apare si ca manifestare a afectivitatii tale. Atunci cand nu iti tii minte visele, semnificatia cea mai frecventa a acestui fapt se rezuma la modul in care tu iti interzici afectivitatea sa se manifeste. O restrictie ceva mai puternica decat de obicei. O cenzura pe care o resimti si in viata ta.

Este cunoscut faptul ca atunci cand esti intr-un proces intern de lunga durata, in care cobori in tine pentru a lucra cu tine, cu ceea ce simti, visele devin repere importante. Atunci cand intri intr-un proces psihoterapeutic, visele te urmeaza si te conduc. Ele cunosc o amprenta aparte. Unele sunt chiar produsul sedintelor de psihoterapie. Exista metode de psihoterapie axate in mod dominant pe analiza viselor.

De asemenea, mai poti fi atenta la cateva aspecte - nu toate visele au acelasi impact in tine. Unele par a fi simple impliniri ale unor dorinte. Poti visa ca faci dragoste. Poti visa ca bei apa. Poti visa ca esti intr-o cofetarie si mananci un tort mare cat o zi de post. Interpretarea lor nu pare foarte complicata - ca si cum ti-ai indeplini o dorinta, iar aceasta dorinta este usor de identificat.

In fapt, se spune despre vise ca sunt realizarea unor dorinte intr-un plan simbolic, ca o compensatie la unele nerealizari sau ca si cum o tendinta, pulsiune sau nevoie este resimtita ca fiind incapabila sa se exprime intr-un plan real si atunci este compensata ca atare. Alte vise au un impact puternic. Ele par a spune mult mai mult despre tine. Sunt vise puternic implementate, care au tot felul de simboluri mai greu de inteles. Ele pot fi expresia unor arhetipuri sau simboluri care, indiferent daca le consideri ale tale sau universale, exprima o latura importanta despre tine.

Ceea ce este cert este ca decurgerea unor vise nu este un element pe care sa-l intelegi doar rational, ci ai nevoie de mai mult - despre o alta intelege a ta insati. Pentru a intelege un vis este necesar sa cobori mai adanc in tine, sa lasi mai multa libertate afectivitatii tale si, chiar daca ceea ce rezulta pare a fi absurd, sa mergi mai departe. Mai este necesar sa pleci de la premisa ca ceea ce exprima visul este un element care poate contine informatii surprinzatoare despre tine. Interpretarea visului tau este in esenta un joc. Un joc pe care poti sa-l faci sau nu.

Totusi, pleaca de la urmatoarea premisa - nimeni nu poate sa-ti interpreteze visul fara ca tu sa participi activ la interpretare. Ne putem juca cu simbolurile, insa intotdeauna exista o amprenta personala pe care numai tu poti sa o identifici. Cel care interpreteaza este cel care creeaza un cadru pentru ca tu sa iti interpretezi visul; dar daca cineva va avea pretentia de a sti ce spune visul tau, nu-i da crezare. El poate spune lucruri extrem de complicate si de importante despre tine incat numai tu, cea care are acces la istoria si la prezentul si la dorintele viitoare, poate sa-l spuna.

Ceea ce am sa-ti propun este un joc. Un joc de factura psihodramatica. Nu este o metoda foarte stiintifica si nu are pretentia de a rezolva probleme sau de a spune ceva despre tine. Daca vrei sa afli mai multe despre cine esti, nu iti ramane decat sa intri intr-o analiza personala sau intr-o psihoterapie cu o persoana avizata. In acest joc te voi introduce in atmosfera a ceea ce inseamna, in fapt, interpretarea unui vis.

Aminteste-ti, te rog, un vis. Sa luam o tema la intamplare - un vis in care apare prietenul tau.

1. Noteaza visul pe un caiet. Asa cum ti-l amintesti. O mare parte din el a disparut din memoria ta. Nu o cauta cu orice pret. Noteaza ceea ce iti amintesti;
2. Da un titlu;
3. Identifica obiectele din vis. Daca visul cuprinde persoane, identifica-le asa cum apar in vis. La fel procedeaza cu obiectele. La fel cu ceea ce mai apare;
4. Lasa-te in voia fiecarui obiect si incearca sa retii (notezi) toate gandurile care iti vin in minte, chiar daca nu par a avea legatura cu visul sau chiar daca sunt ilogice;
5. Transforma fiecare obiect intr-un ceva ce exista in viata ta reala;
6. Cauta sa vezi un sens in fiecare obiect;
7. Sintetizeaza intr-un ansamblu;
8. Retine o idee pe care o consideri importanta in acest moment. Este posibil sa fie ceva la care nu te-ai gandit pana in prezent. Sau nu.

Oare ce spune aceasta idee despre tine? Joc placut!

  • Mesajele primite pe adresa iubire@eva.ro vor primi un raspuns pe site fie in cadrul unui articol, fie la rubrica de raspunsuri.


  • Mesajele primite pe adresa cabpsi@mymail.ro vor primi raspuns confidential, insa intr-un interval de circa o luna. Acest fapt este determinat de multimea mesajelor din aceasta casuta.

  • In cazul in care doresti un raspuns urgent si confidential, poti sa iti programezi o intalnire, la numerele de telefon 021 637 02 90 (pentru Bucuresti) sau 0722 453 906 (pentru Bucuresti, Timisoara, Bacau).

    Nu se acorda consiliere telefonica. De la 1 ianuarie CPAP are un serviciu de asistenta psihologica la domiciliu. Serviciul este valid pentru orasele mari ale tarii.