Ce înseamnă, de fapt, cuvintele unui narcisist?

Nu este un secret că un narcisist va face totul pentru a te manipula și a reuși să-ți controleze fiecare acțiune. Limbajul este o armă de bază din arsenalul unei persoane narcisiste. Află care este diferența dintre ceea ce spune și sensul real al cuvintelor.
Un narcisist va ști exact ce trebuie să facă și să spună pentru a-i face pe ceilalți să se supună voinței lui. O asemenea putere îl face extrem de periculos, dar există modalități utile pentru a te proteja. În majoritatea timpului cuvintele pe care le folosește nu-i vor reflecta adevăratele intenții. Cu ajutorul psihologilor s-au identificat semnificațiile celor mai frecvente expresii utilizate de narcisiști.

 
Iată care este realitatea din spatele cuvintelor care te pot induce în eroare:

 
1. „Mă voi schimba”

De multe ori se face o confuzie între narcisiști și sociopați. Cu toate acestea, diferența dintre ei este că o persoană narcisistă are capacitatea de empatie. Problema este că nu își vede propriile defecte. În aceste condiții îi este foarte greu să accepte că i-a rănit pe ceilalți pentru că este cu adevărat convinsă că este perfectă. 
În cazuri mai rare un narcisist ți-ar putea oferi scuze sincere și în același timp va putea chiar să-ți promită că își va schimba comportamentul și că nu va mai face aceeași greșeală.
Din păcate nu este recomandat să îl crezi. Deja este sigur că nu are niciun defect. Ce motiv ar putea avea să se schimbe? De fapt, te lasă să câștigi o dată, dar va continua să fie exact aceeași persoană ca și până acum.

 
2. „Eu sunt victima”

Este extrem de dificil să te cerți cu un narcisist. Poate fi încăpățânat, imatur și va folosi o gamă largă de strategii de manipulare pentru a obține ceea ce își dorește. Această strategie include și faptul că nu își asumă responsabilitatea pentru ceea ce face. Una dintre opțiunile preferate de un narcisist pentru a evita să dea socoteală pentru propriile greșeli este să arunce vina asupra ta. 
Ar putea spune că tu ești cel care îl atacă, că nu folosești argumente raționale sau că a făcut un lucru teribil numai din cauza ta.
Ar putea chiar să folosească drept pretext o greșeală pe care ai făcut-o în trecut. Indiferent ce argumente își alege scopul va fi să arate că tu ești vinovat pentru tot și că el nu este decât o victimă. În acest mod îți va câștiga simpatia și te va învinge de fiecare dată.

 
3. „Ești perfect”

Narcisiștii nu au numai defecte. Din contră, pot fi cuceritori, amabili și atenți la fiecare detaliu. Din păcate această parte fermecătoare a lor nu este decât o altă tactică pe care o folosesc. De exemplu, la începutul unei relații îți va face foarte multe complimente pentru a te atrage rapid. Acționează în acest fel pentru că vrea să te simți special și să crezi că ești cea mai deosebită persoană pe care a întâlnit-o până acum. Procedând astfel îți va câștiga încrederea, iar tu vei fi sigur că nu încearcă decât să te facă fericit.
Într-o a doua etapă va începe să te rănească și să te folosească, dar vei fi tentat să îl ierți pentru că îți vei aminti de complimentele din prima etapă a relației.

 
4. „Nu-mi vine să cred că ai face așa ceva”

Deși se poate purta foarte frumos când îl cunoști, un narcisist se poate schimba brusc. Odată ce simte că ai intrat în cercul lui de influență va începe să te manipuleze și să te rănească. Poate utiliza multe metode pentru a te supăra sau a te desconsidera, iar evocarea sentimentului de rușine este o variantă la care va recurge frecvent.
Dacă folosește sentimentul de rușine împotriva ta va putea să-ți distrugă treptat încrederea în tine. Nu vei mai fi sigur de abilitățile tale și vei începe să te bazezi pe acea persoană pentru a realiza orice lucru.
Pentru a-și atinge acest scop persoana narcisistă va pretinde că ai făcut lucruri greșite, rușinoase sau jenante și ți-ar putea spune des că nu știe cum poți să acționezi în acest mod.
Când un narcisist spune ceva sensul este de obicei complet diferit. În preajma lui limbajul devine un câmp minat și este esențial să poți interpreta felul în care vorbește pentru a-ți putea păstra echilibrul emoțional.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.