Te cunosc dupa pantofi

Inca n-am auzit nici un barbat sa zica despre o femeie "Moama, ce pantofi misto are tipa asta!" Poate asta se intampla din cauza ca nu ma invart in cele mai selecte cercuri, dar cred ca pot afirma cu destula siguranta ca, atunci cand se uita la o femeie, barbatii sunt mai atenti la picioare, decat la ce are in ele.

Inca n-am auzit nici un barbat sa zica despre o femeie "Moama, ce pantofi misto are tipa asta!"
Poate asta se intampla din cauza ca nu ma invart in cele mai selecte cercuri, dar cred ca pot afirma cu destula siguranta ca, atunci cand se uita la o femeie, barbatii sunt mai atenti la picioare, decat la ce are in ele.


Pana si Printul din Cenusareasa da atentie pantofiorului de clestar numai pentru ca acesta il duce la piciorusul delicat al alesei inimii sale. Pentru fetitele care aud sau citesc povestea, pantofiorul este o iesa principala. Pentru baietei, conteaza doar vanatoarea.


Lipsa de preocupare masculina pentru pantofii feminini nu inseamna neaparat ca barbatii n-o sa observe daca o femeie se incalta prost. Totusi, barbatii nu au, din cate stiu, o scala de evaluare a femeii dupa pantofi.

Femeile, insa, da.

Mitza: Pantoful e personalitatea ta


Asadar, cum judeca femeile alte femei dupa pantofi?
* Curatenia e primul lucru care-mi atrage atentia, imi spune o buna prietena, experta in moda, pe care o vom numi conspirativ Mitza.
* Urmeaza gradul de uzura si
* Cat de vechi este modelul.
Apoi
* Modul in care pantoful se potriveste cu restul tinutei,
* Designul
* Culoarea
Si, ultimul, dar nu cel din urma:
* Pretul.


Pai cum iti dai seama cat e de scump? am intrebat eu, naiv. Raspunsul a fost prea complex pentru mintea mea, dar am inteles ca intra in calcul cusaturile, care trebuie sa fie frumoase sau invizibile, calapod (sa stea bine in picior, perfect). Si cum iti dai seama daca nu sta bine? am intrebat din nou.

"Sa conteze doar pantoful, adica nimic din tinuta sa nu ia din frumusetea sa".

Vezi cum sta piciorul in timpul mersului, daca e fix sau larg, sau daca e prea lat. Pantofii de dama sunt bijuterii", imi spune Mitza.

"Trebuie sa-ti dea o alura speciala, incredere in sine". Pantoful, adauga ea, e personalitatea ta. Iar Mitza stie multe despre pantofi, pentru ca ii iubeste. Cand o femeie isi cumpara o pereche de pantofi, spune ea, le face un culcus special. Unele ii tin langa ele noaptea. "Pantofii mei sunt vii", arturiseste ea. "Ii spal, ii periez, ii cremuiesc dupa fiecare purtare. Am o trusa speciala pentru ei, ca o trusa cosmetica, cu spray, perie, carpa, crema, lotiune".


Cum trebuie sa fie tocul? Imbracat in piele, de aceeasi nuanta sau intr-o nuanta apropiata de restul pantofului, raspunde Mitza.
Ce parere are Mitza despre femeile care merg in slapi: fie sunt delasatoare, fie needucate; sau poate doar duc gunoiul.
Am mai intrebat-o ce fel de pantofi poarta o toapa, ca sa stiu si eu s-o recunosc.

Mi-a spus ca depinde de toapa.
Toapa de fite are pantofii cu brandul la vedere, cu multe accesorii, catarame, margelute.
Toapa de mahala are pantofi din piele ecologica, rosii sau mov, cu toc de plastic metalizat.
Femeile cu bani si cu clasa, mai spune Mitza, poarta modele clasice adaptate la trendurile actuale.
Femeia care poarta culori mai tari e indrazneata sau foarte priceputa, in functie de restul tinutei.

Alexandra: Daca ai pantofi scumpi, n-are importanta ca rochia e de la second hand


"Inainte de '89, clar judecai toapa dupa ce pantofi avea", imi spune o alta prietena pasionata de incaltari, care acum, insa, incearca sa nu mai traga concluzii pe baza pantofilor. Totusi, nici ea nu are o parere prea buna despre femeile care poarta pantofi demodati.

Cand se mai dezgheata nitel, imi spune ca "femeile cool" au tendinta sa poarte pantofi practici, iesiti din comun. Mai nou, culori vii, asortate subtil, poate cu dunga de la rochie.

"Sa-ti mai vind un pont femeiesc: noi femeile credem ca daca porti bijuterii si pantofi scumpi, n-are importanta daca rochia e de la second-hand", mai spune Alexandra. Iar eu raman pe ganduri, intrebandu-ma cum pisici as putea sa-mi dau seama daca o rochie e de la second-hand.