Tocurile de 31 de cm ale lui Mihai Albu, in presa internationala

Fox News, The Washington Post, Yahoo! News, CBS News, Dailymail sunt numai o parte dintre mediile care au scris astazi despre designerul roman, Mihai Albu, dar si despre perechea de sandale revolutionara pe care a creat-o, cea cu tocul de 31 de cm.

Fox News, The Washington Post", Yahoo! News, CBS News, Dailymail sunt numai o parte dintre mediile care au scris astazi despre designerul roman, Mihai Albu, dar si despre perechea revolutionara de sandale pe care a creat-o, cea cu tocul de 31 de cm. De fapt, este impropriu spus "toc de 31 de cm", pentru ca este, de fapt, o suprapunere de trei platforme care ajung la incredibila inaltime de 31 de cm.

Jurnalistii din Marea Britanie chiar ii propun Victoriei Beckham sa-si achizitioneze o pereche de incaltari marca Mihai Albu. Despre aceasta propunere, dar si despre cum s-a simtit designerul roman atunci cand si-a vazut lucrarea in presa din strainatate, a povestit chiar Mihai Albu, in exclusivitate pentru Eva.ro.

De dimineata, cand am rasfoit presa internationala, am descoperit cu bucurie ca designerul roman Mihai Albu este in prim plan. Ce ati simtit dumneavoastra cand ati citit aceste randuri si cum au luat legatura cu dumneavoastra jurnalistii respectivi?


M-am bucurat foarte tare. Ei au aflat, probabil, datorita faptului ca presa romana a relatat foarte mult despre cea mai recenta colectie a mea. Este vorba despre colectia de toamna/iarna 2010/2011 care se numeste "Structuri". Aceasta este o colectie arhitecturala, o interpretare a curentului deconstructivist, in care am generat un haos controlat, o non-liniaritate a procesului de design, prin tot felul de reguli de arhitectura, transpuse pe designul de produs. Am folosit componente elementare de incaltaminte folosite in moduri cat mai neasteptate.
Tocuri pe post de maner de geanta, tocuri care apar unde nu te astepti - al doilea toc in talpa, ori a treilea toc pe botul pantofului ca un inorong. Toate acestea realizeaza, de fapt, un efect antisimetric, pentru ca atunci cand intorci incaltamintea cu talpa in sus el sa para la fel. Deci, tot felul de trucuri si tot felul de elemente, totul culminand cu o pereche de sandale care au o inaltime de 31 de centimentri.  

Probabil ca presa internationala a remarcat articolele scrise de jurnalistii romani si m-au contactat, am dat cateva interviuri prin telefon, iar o agentie si-a trimis un reporter chiar la atelier, am povestit despre ce am facut si m-am trezit cu articolele respective.

Va gandeati ca tocurile acestea de 31 de cm vor produce o isterie internationala, ca pana la urma asta s-a intamplat?


Nu m-am gandit la lucrul acesta, insa recunosc ca am vrut sa produc un soc, am vrut sa scot in evidenta si clar ca am atras atentia. Nu stiu, nu m-am gandit daca a fost voit lucrul acesta, dar am vrut sa fac ceva spectaculos, iesit din tiparele normale. Am avut o idee de suprapunere de platforme de un an si jumatate, dar de abia acum am reusit sa pun in practica, mai ales ca am urmarit tendintele internationale, cele de constructie, cu modificare optica, iar eu am dus mai departe ideea in modul meu caracteristic. Dupa parerea mea, aceasta este tendinta pentru toamna/iarna 2010/2011. Am mai vazut cateva colectii care au incercat sa faca acelasi lucru, doar ca designerii s-au oprit unde nu trebuie, eu am mers mai departe.


Eu as putea sa va mai spun ceva, oarecum... mai din partea mea. Eu nu am un imperiu financiar in spate, probabil nu o sa am niciodata, si intotdeauna ma joc cu elementele care imi sunt la indemana. Eu incerc sa fac spectacol cu foarte putini bani, iar acum am avut la indemana componente elementare de incaltaminte pe care le-am montat diferit fata de toti ceilalti. Asta este tot ce am eu in plus fata ce ceilalti. Pe cand, daca as fi avut bani, faceam ceva mai spectaculos in care sa se vada ca sunt foarte multi bani investiti. Eu am creat aceasta isterie fara bani.

Este vorba de creatie?


Este vorba despre creatie si de ideea de a te juca cu elemente nu neaparat costisitoare, dar de un efect mult mai mare. Exista, de exemplu, modele cu doua tocuri functionale, adica o suprapunere de doua tocuri care da o inaltime de 18 cm. La prima vedere, nici nu se vede ca sunt doua tocuri, dar ele exista si sunt pozitionate unul peste altul, acolo unde trebuie, adica unde se sustine piciorul. Nu am avut un toc gata facut de 18 cm si atunci l-am inventat, dar din bucati.

Cat ati lucrat la perechea de pantofi cu tocul de 31 de cm?


La mijlocul lui februarie am inceput cu desenele si calculul matematic, pentru ca aceasta pereche rezulta dintr-un calcul matematic. Esteticul vine ca o interpretare a calcului matematic. De asemenea, in ciuda faptului sunt foarte inalte, sandalele ofera o siguranta nemaipomenita celei care le incalta. Am avut pana acum 4 prezentari, in decurs de o saptamana, in care manechinele s-au descurcat extraordinar pe acele tocuri de 31, pentru ca au mers firesc.
Sunt foarte bine calculate. Nu este un efort, doar ca sunt fetele mult mai sus. Sunt foarte comode, de exemplu daca o bruschezi pe fata, aceasta nu cade. Nu stiu daca ati vazut in emisiunea lui Maruta, el a bruscat o manechina, iar ea nu a cazut. Sunt ca niste piramide, dar nu arata asa. Am creat acel efect vizibil instabil, dar foarte bine calculat, ca instabilitatea asta sa fie doar vizuala, nu si functionala.

Dailymail o provoaca pe Victoria Beckham sa va poarte piesele. Daca vi s-ar oferi aceasta oportunitate, v-ati gandit care sunt piesele care i s-ar potrivi?


Ea nu este o tipa foarte inalta. Eu nu-mi permit sa-i fac recomandari, eu imi permit doar sa ma lase sa-i creez nu ceva ce am mai facut, ci ceva ce nu am mai facut.

O noua provocare?


Da, o noua provocare. Pentru ca pentru mine conceptul acesta pe care l-am facut este deja consumat, chiar daca el se refera la toamna/iarna 2010/2011, dar este doar o anuntare, nu este un produs pe care vreau sa-l vand. Eu as vrea sa ma provoace sa-i creez ceva care sa o impresioneze, ceva ce nu a mai vazut pana acum, iar asta nu este valabil doar pentru Victoria Beckham, pentru oricine, evident, tinand cont de personalitatea fiecaruia, dar in viziunea mea.

Ma gandesc ca deja aveti in minte urmatorul model revolutionar. Macar in stadiu de schita, dar sunt sigura ca exista deja in pregatire.


Am cel putin 50 de modele care asteapta sa fie puse in opera, si sunt socante de-a dreptul. Vor aparea in colectiile viitoare.
Acum abia am lansat-o pe aceasta si astept provocari noi. Pentru ca pentru asta sunt format. Eu am o formatie de arhitect si ma bazez foarte mult si pe reguli de arhitectura, si pe reguli de design, si pe reguli artistice.

Ca tot a venit vorba despre provocari. Pantofii pentru Sultan (n.r. Cel mai inalt om din lume) sunt in lucru?


Da, sunt in lucru. Este un proiect despre care nu pot sa vorbesc in acest moment, dar in momentul in care totul o sa fie ok o sa vorbesc si despre asta.

Stiu ca o sa plecati in Caravana...


Da, chiar azi noapte am avut prezentare la Iasi si abia acum m-am intors. Am prezentat chiar cea mai recenta colectie si am facut o impresie foarte buna acolo, fetele s-au descurcat extraordinar, desi nu le cunosteam pe multe dintre ele. Au fost la prima purtare si s-au descurcat foarte bine.

Urmeaza o alta prezentare in aceasta Caravana sau v-ati oprit aici?


Eu nu mai particip, am foarte mult de lucru acum. Din cauza ca ultimele doua, trei saptamani am stat foarte concentrat pe colectia toamna/iarna mi-am neglijat multe treburi, iar acum recuperez.