Adevarata valoare a inelului de logodna

Inelul de logodna este un obiect-simbol cu o vechime remarcabila si care a marcat momentul care precede casatoria inca din antichitate. Toata simbolistica acestui obiect se lega atat de latura sociala, devenind un semn distinctiv pentru viitoarele sotii, cat si de spatiul magic, in care inelul oferit de barbat si acceptat de viitoarea sotie devenea simbolul unirii lor pe viata.

Pietrele folosite aveau la randul lor o simbolistica foarte aparte. Diamantul montat intr-un inel de logodna simboliza recunoasterea puritatii fecioarei, safirul era semnul fidelitatii reciproce, rubinul facea referire in Grecia Antica la culoarea singelui celor doi logodnici, care se va tranforma intr-o singura culoare comuna, aceea a noii fiinte spirituale, care se naste prin casatorie.



Contemporanii au preluat si pastrat traditia oferirii inelului de logodna in forme legate mai mult sau mai putin de o simbolistica reciproc impartasita la nivel social. "Povestea" inelului si a pietrelor este acum impartasita de catre cei doi ca un moment personal si mai putin social.

De aceea alegerea unui inel de logodna are ca si criteriu principal potrivire lui cu personalitatea purtatoarei. Este, asadar, o alegere si o relatie deosebit de sugestiva cu obiectul-simbol.

Pentru mine, ca designer de bijuterie, este foarte important sa cunosc persoana careia i se va darui inelul.
Proiectarea lui din punctul de vedere al esteticii si al simbolului pe care il reprezinta se face in functie de personalitatea celor doi si a ideilor care inconjoara relatia lor.

Rezulta uneori obiecte complexe, care se desprind ca estetica de precedentele lor clasice. Pentru cei care vor sa urmeze traditia, privirea inelelor propuse de mine ca pe niste inele de logodna, poate fi desigur un soc. Pentru cei care isi asuma idele si deciziile este, fara indoiala, doar o optiune. Este adevarat ca pe termen lung.