8 semne că ai crescut într-un mediu toxic

Familia este mediul în care un copil se formează ca individ și unde își consolidează personalitatea. Numai că, atunci când mediul este unul toxic, el devine un adult cu numeroase probleme.

Anxietatea, ascunderea sentimentelor și stima de sine scăzută sunt doar câteva dintre consecințele creșterii într-un mediu toxic. Din păcare, unii părinți reușesc să le transmită copiilor toate aceste emoții negative.

Egoismul și indiferența față de sentimentele copiilor au un impact uriaș asupra lor în copilărie. Drept urmare, copiii încep să se critice, se simt neajutorați și au probleme în viața lor socială.

 

Citește și: 7 probleme care îți pot distruge casnicia

Cunoașterea motivelor temerilor și anxietății noastre ne poate ajuta să ne vindecăm și îmbunătățim viața.â

 

Iată 8 semne că ai crescut într-un mediu toxic:

 

 

Ți-e frică de manipulare

Se întâmplă destul de des ca familiile toxice să utilizeze manipularea pentru a-i controla pe ceilalți membri ai familiei. Zi de zi, acest comportamen nu este normal și se transformă în abuz emoțional. Acest lucru te poate face să îți pierzi încrederea în ceilalți oameni din jurul tău și te poate împiedica să ai relații.

A te simți manipulat în mod constant de familia ta poate duce, de asemenea, la un comportament de evitare.

Întâmpini dificultăți în interacțiunile sociale și nu ai încredere în oameni

Când cineva crește într-o atmosferă tensionată, în jurul manipulărilor și altor abuzuri mentale, toate acestea își lasă amprenta asupra persoanei respective. Într-un final, poți dezvolta dificultăți cu privire la încrederea în alte persoane și deschiderea față de ele.

Problemele de atașament sunt serioase. Văzând și trăind în mod constant abuzuri emoționale, maltratare și neglijare, copiii își formează propria imagine despre relații. Este posibil ca ei să nu înțeleagă cum arată o legătură sănătoasă între oameni. Ei așteaptă întotdeauna în mod inconștient ca toți cei din jur să fie fie să reacționeze exagerat, fie să fie exigenți, să îi învinovățească pentru ceva sau să îi dezamăgească.

Nu știi să faci față eșecului

Copiii crescuți într-un mediu toxic ar putea simți în permanență că nu sunt suficient de buni sau că nu sunt buni deloc. Părinții lor poate au cerut prea mult de la ei și i-au învinovățit când nu le îndeplineau așteptările. Practic, au dezvoltat o stimă de sine scăzută. De aceea, cea mai mică greșeală sau eșec îi poate înspăimânta și poate duce la furie.

Nu ești conștient de propria valoare

Stima familială pozitivă este un element critic pentru noi atunci când vorbim despre sănătatea noastră mentală. Este la fel de importantă ca sentimentul de a fi iubit ți de apartenență.

Dacă relația dintre copil și părinte este abuzivă, atunci copilul poate începe să aibă probleme cu lumea lui interioară, identitatea și stima de sine. Acest lucru duce la efecte negative, cum ar fi anxietatea și chiar depresia.

Ești foarte critic cu tine

Stima de sine scăzută, creată de părinți toxici, îl face pe copil să se simtă prost, nedemn și că nu merită să obțină ceva mai bun. Orice ar face acești copii, se critică prea mult, ezită și au îndoieli. Ei au acceptat că sunt sub ceilalți, ceea ce îi face să sufere mental, dar nu pot schimba situația, deoarece nu primesc sprijinul mental necesar.

Îți pui sentimentele pe ultimul loc

Părinții care abuzează verbal și fizic neglijează sentimentele copiilor lor. În plus, dacă copiii încearcă să-și exprime emoțiile, asta poate duce la mai multe maltratări din partea familiei. Drept urmare, copiii se obișnuiesc să-și ascundă durerea, resentimentele și furia. Mai departe în viață, ar putea începe să acorde prioritate sentimentelor alora decât alor lor.

Suprimarea emoțiilor își are efectul și asupra autoidentificării unei persoane. Le este greu să înțeleagă cine sunt, ce simt și ce vor în viața lor. Deci, ei nu reușesc să se dezvolte în sferele vieții care sunt importante pentru ei, deoarece, din punct de vedere mental, sunt întotdeauna reținuți de incertitudine și o lipsă anterioară de apropiere.

Te simți mereu ca un copil neajutorat

Părinții toxici refuză uneori să-și recunoască copilul ca adult. Indiferent de vârsta unui copil, acești părinți ar putea încerca întotdeauna să-l trateze ca pe un copil neajutorat. Vor să controleze și să comande și, dacă se confruntă cu rezistență, vor deveni ofensați pentru a-și face copilul să se simtă vinovat.

Dacă un copil nu are voie să ia propriile sale decizii, i se invadează intimitatea și nu se simte ca o persoană independentă, poate fi dăunător sănătății sale mintale. El poate dezvolta anxietate, se poate speria de ideea de a începe ceva nou și nu se poate integra în societate.

De multe ori te simți anxios

Copiii care provin din familii toxice sunt diagnosticați adesea cu tulburări de anxietate. Acest lucru se întâmplă din cauza instabilității familiale, a maltratării mentale și fizice și a lipsei de securitate. Copiii cu anxietate întâmpină dificultăți de concentrare și pot simți iritabilitate, neliniște, îngrijorare și tensiune.


Sursă: brightside