Vindeca-te de timiditate!

Timiditatea este una dintre cele mai raspandite probleme de ordin psihologic. Se estimeaza ca 40% dintre occidentali sufera de aceasta afectiune. Timiditatea ii face pe oameni sa se simta nesiguri, stingheriti, nervosi, sau sa intampine o frica accentuata atunci cand vor sa-si expuna ideile in public. Oricare ar fi motivele care duc la acest comportament, vestea buna este ca timiditatea se poate educa!

Desi este posibil ca unii oameni sa vina pe lume cu o anumita inclinatie spre timiditate, de cele mai multe ori aceasta este dobandita in timpul vietii in mediul familial, prin educatie. "Daca in copilarie timiditatea era poate de multe ori confundata cu bunul simt, si astfel incurajata, acest lucru are efecte negative pe termen lung", explica Lena Rusti, psihoterapeut.


Ce este si de ce apare timiditatea?
 
Timiditatea este foarte complexa si foarte greu de definit pentru ca se manifesta diferit la fiecare caz in parte. In linii generale, se pot distinge trei tipologii de timizi:
1. timidul propriu-zis, in cazul caruia timiditatea este o caracteristica  permanenta a personalitatii;
2. timidul "temporar" - care sufera de "crize" periodice de timiditate, generate  doar de anumite situatii;
3. timidul excesiv sau persoana care sufera de o forma extrema de timiditate, asa-numitul "sociofob".

Pentru a putea fi tratata, este necesar sa se identifice factorii care au dus la acest comportament. "Vorbind despre timiditate la modul general putem spune ca este un comportament dobandit de-a lungul timpului in functie de experientele de viata prin care am trecut. Astfel, o manifestare autoritara a parintilor fata de copil pe perioada cresterii si dezvoltarii acestuia poate sa conduca in timp la un viitor adult timid, retras, emotiv, cu dificultati in a relationa cu ceilalti colegi, prieteni, precum si la dificultati in a stabili relatii atat cu persoanele de acelasi sex, dar mai ales cu cele de sex opus", este de parere Stefania D.

Nita, psihoterapeut.

In ceea ce priveste temerile pe care le resimtim in raport cu diferite obiecte, persoane sau situatii, un comportament de evitare a stimulilor ce ne produc teama ca atare nu face decat sa intretina si sa accentueze in timp frica respectiva.


Consecintele timiditatii

O persoana timida:

  • este tot timpul in alerta;
  • se teme ca va fi evaluata negativ, judecata sau criticata;
  • este foarte retrasa;
  • ii este dificil sa ia initiativa;
  • crede ca este neatractiva si ca nu poate fi iubita;
  • se simte frustrata, nelinistita, nefericita;
  • se inroseste, tremura, transpira excesiv atunci cand vrea sa isi expuna punctul de vedere.

Persoanele rusinoase au retineri in a se confesa prietenilor, astfel ca posibilitatea lor de a primi sfaturi si indrumari de la alte persoane este foarte redusa. Cercetarile au aratat ca exprimarea directa a sentimentelor ne ajuta sa ne rezolvam problemele, iar cei timizi se pot exprima in scris, prin muzica sau prin alte activitati.


Timiditatea: cand devine o problema?

In anumite situatii, timiditatea este o stare nornala, resimtita ca un raspuns la o situatie noua, atunci cand o persoana a schimbat ceva in viata si incearca sa se adapteze la nou.
Pe masura ce se obisnuieste cu schimbarea, cu noul mediu sau noii oameni, starea de timiditate dispare treptat. 

In alte situatii insa, pentru ca nu reusesc sa comunice si pentru ca se inchid in ei, timizii ajung in cele din urma sa se instraineze de ceilalti, raman singuri sau, in cazuri extreme, se refugiaza in diferite vicii precum alcool, droguri etc. Timiditatea se reflecta de asemenea si in viata intima a persoanelor. Acestea nu reusesc sa isi contruiasca relatii durabile, sa se apropie de cineva si se pot confrunta chiar cu disfunctii sexuale.


Timiditatea, o "boala" grea, dar care se trateaza

Oricare ar fi motivele care duc la timiditate, una dintre metodele de prelucrare si de invingere a temerilor pe care le resimtim consta in "confruntarea" cu obiectul fricii noastre. Iata un exercitiu care ti-ar putea fi util in depasirea timiditatii:

  • Fa-ti o lista cu 10 situatii care iti provoaca cel mai mult o stare de anxietate: de exemplu, sa dai telefon unei persoane pe care o cunosti foarte putin, sa returnezi la magazin un obiect recent cumparat, dar de care nu esti multumita, sa inviti un coleg in oras la o cafea etc.
  • Ordoneaza aceste situatii de la 1 la 10: de la cea mai usoara situatie, pe care sa o asezi la pozitia 1, la cea in care te-ai simti cel mai mult intimidata - la pozitia 10;
  • Incepi de la prima situatie: daca, de exemplu, pe prima pozitie a topului tau se afla dificultatea de a cere informatii unui trecator in legatura cu o adresa, "antreneaza-te" incercand sa ceri oamenilor informatii referitoare la adresa la care stai, desi o stii foarte bine.
    Cand vei putea sa intrebi cu calm si fiind sigura pe tine, esti gata sa treci la nivelul urmator. Procedeaza la fel in toate situatiile pe care le-ai notat. Cu putin exercitiu si confruntandu-ti complexele si temerile, ai sanse sa scapi de timiditate.    

"Pentru cineva care a hotarat ca timiditatea nu il ajuta, dimpotriva, e important sa inceapa prin a face schimbari mici, dar semnificative, in stilul sau de viata", este de parere Lena Rusti. In acest sens, specialistul iti ofera alte cateva recomandari:

1. Expune-te! Chiar daca iti este greu si simti ca ti-au transpirat palmele si ai un nod in gat, nu pierde ocazia de a interveni macar o data pe parcursul unei discutii. Nu judeca apoi care a fost performanta ta in raport cu a celorlalti, cat de bine te-ai exprimat sau daca te-ai balbait sau nu. Scopul tau a fost sa vorbesti si ai vorbit. Deci este un succes!

2. Fa o gafa mica intentionat! Pentru multe persoane timide, a face o greseala este ceva fatal. Un lucru mic, pe care ceilalti poate nici nu l-au observat, ii strica ziua si se gandeste in continuare obsesiv la cat de mult a putut sa greseasca. Ca atare, facand o greseala mica intentionat, o sa poti sa iti dai seama ca greselile tale nu sunt chiar asa catastrofale si ca lumea nu le da chiar atat de multa importanta.

3.
Cand ai facut o gafa, fii primul care rade!
Cu cat esti mai descurajat de greselile tale si te fastacesti mai mult, cu atat le faci mai evidente. Foloseste-le in continuare ca pe un pretext pentru a deschide conversatia si a face comunicarea mai usoara. Caci nu uita, toti facem gafe. Important e sa acceptam ca nu suntem perfecti!