Simptomul depresiv sau sentimentul depresiv?

Toata lumea vorbeste despre depresie, cuvantul fiind asociat cu situatii de toate felurile. De la tristete pana la plictiseala, de la disperare pana la neputinta. Intre aceste extreme, fiecare persoana in parte a trecut cel putin de cateva ori prin momente depresive.

De aceea, e bine sa putem delimita intre sentimentul depresiv, ca reactie normala a unui individ sanatos si integrat social, si simptomul depresiv, care este semnul unei tulburari si a necesitatii unui ajutor, fie din partea celor din jur, fie din partea unui profesionist.

Care sunt diferentele intre normal si patologic, atunci cand vorbim despre perioade de depresie?


Modul de reactie


In ambele cazuri exista un element declansator. Ceva neplacut, care face persoana sa se retraga intr-o stare de tristete. In acelasi timp insa, in timp ce persoana normala priveste lucrurile rational si isi acorda timpul necesar pentru a depasi situatia, persoana care dezvolta o tulburare depresiva se prabuseste in simptom si nu mai are capacitatea de a-si asuma sarcinile vietii, asa cum o facea inainte, acceptand ca altcineva sa preia responsabilitatile sale.



Aceste mecanisme nu sunt constiente de cele mai multe ori si suferinta este suficient de mare prin simptomele bolii. In plus, persoana se simte vinovata, dar nu are capacitatea de a mobiliza sentimentul de culpabilitate pentru a-si reintra in obligatiile anterioare aparitiei bolii.


Durata


In cazul sentimentului de depresie, el se atenueaza destul de repede si, chiar daca tristetea ramane (ca in cazul mortii unei persoane dragi, de exemplu), ea este pastrata in interior, fara ca persoana sa se izoleze si sa refuze sa mai interactioneze sau sa mai faca lucrurile pe care le facea inainte.


In cazul tulburarii insa, durata se mareste si persoana nu vede o iesire din aceasta stare. Nu vede sensul zilei de maine sau sensul de a face lucruri pe care le facea alta data. Iar aceste simptome pot adanci depresia pana la un nivel critic, in care apare riscul suicidar.


Riscul reaparitiei


In cazul sentimentului depresiv, persoana nu risca sa retraiasca acest sentiment fara ca evenimentele din viata sa nu ii dea un motiv concret.

In cazul persoanei cu patologie depresiva, exista riscul reaparitiei si al adancirii simptomelor, uneori intr-un mod care pare a iesi total de sub controlul persoanei.



Comunicarea cu ceilalti

Persoana cu sentimente depresive date de anumite situatii de viata comunica in continuare cu cei din jur si le accepta ajutorul. Dimpotriva, persoana pentru care depresia devine o boala are tendinta de a se izola, de a-si ascunde simptomele, de a comunica tot mai putin cu cei din jur.

Daca treci printr-o perioada depresiva, ai nevoie de prieteni si de incredere in tine daca simti ca poti face fata si accepti realitatea.

Daca simti insa ca e vorba de mai mult, nu lasa lucrurile sa se adanceasca, pentru ca ele nu aduc decat si mai multa durere si suferinta.
Si cu cat intervii mai repede si ceri ajutor, cu atat iti va fi bine mai curand si iti vei da voie sa traiesti.