Horoscop: O nouă zodie şi efectul asupra celorlalte

Astronomii dau peste cap toate analizele astrologilor: mişcarea Pământului a dus la decalarea celor 12 zodii, dar şi la includerea celei de-a 13-a: zodia Ophiuchus.
Astronomii dau peste cap toate analizele astrologilor: mişcarea Pământului a dus la decalarea celor 12 zodii, dar şi la aparenta includere a celei de-a 13-a: zodia Ophiuchus.

Semnele zodiacului sunt calculate în funcţie de poziţia Soarelui faţă de constelaţii, aşa cum apăreau ele acum 2.200 de ani. Acestea nu mai sunt însă valabile, din cauza mişcării de precesiune a Pământului (deplasarea lentă a axei de rotaţie), potrivit astronomilor.

Acest lucru însemnă că toate zodiile au fost decalate cu aproximativ o lună. Prin urmare, cei care credeau că sunt zodia berbec sunt, de fapt, peşti.


Constelaţia Ophiuchus (Cel care ţine Şarpele) este cunoscută din antichitate, fiind adesea numită şi Serpentarius, în varianta latină, şi a fost inclusă de Ptolemeu în lista celor 48 de constelaţii. Ophiuchus este descris ca un bărbat ce ţine un şarpe în mâini, corpul său "împărţind" şarpele în două. Cu toate că vechii astrologi ştiau de existenţa acestei constelaţii, nu au inclus-o în zodiac pentru că era "traversată" de Soare în numai 19 zile. Pe de altă parte, prezenţa ei ar fi contravenit concepţiei pe care aceştia o aveau despre numărul zodiilor, care trebuia să fie egal cu numărul lunilor anului.

Nici în prezent Ophiuchus nu este o zodie recunoscută de astrologi la nivel internaţional, cu toate că în 1970, astrologul britanic Walter Berg a sugerat introducerea ei ca fiind cea de-a 13-a zodie.


Constelaţia Ophiuchus este singura din zodiac inspirată de o persoană. Se pare că acesta se numea Imhotep şi a trăit în Egipt, în secolul 27 Î.Hr., fiind recunoscut pentru cunoştinţele vaste în medicină. Memoria lui Imhotep a fost păstrată vie timp de peste 2500 de ani atât de egipteni, cât şi de greci, acestuia fiindu-i atribuite de-a lungul timpului calităţile unui zeu.

Reprezentanţii noii zodii se pare că împrumută din caracteristicele acestuia. Iată care sunt acestea:
  • sunt persoane care iubesc cunoaşterea
  • au înclinaţii către profesii menite să ajute oamenii (medicina, asistenţa socială)
  • pot fi buni arhitecţi sau constructori
  • viaţa le este marcată de imaginea paternă, iar bărbaţii au un impact puternic asupra copiilor lor
  • atrag invidia persoanelor apropiate

Iată care este noua ordine a zodiilor:


Berbec - 19 aprilie - 13 mai
Taur - 14 mai - 19 iunie
Gemeni - 20 iunie - 20 iulie
Rac - 21 iulie - 9 august
Leu - 10 august - 15 septembrie
Fecioară - 16 septembrie - 30 octombrie
Balanţă - 31 octombrie - 22 noiembrie
Scorpion - 23 noiembrie - 29 noiembrie
Ophiuchus - 30 noiembrie - 17 decembrie
Săgetător - 18 decembrie - 18 ianuarie
Capricorn - 19 ianuarie - 15 februarie
Vărsător - 16 februarie - 11 martie
Peşti - 12 martie - 18 aprilie