Frustrarea - un inamic de temut

Cateodata te poti simti nedreptatita dintr-un anumit motiv - si anume, de faptul ca ai fi meritat ceva ce-ti doreai si nu ti s-a oferit posibilitatea sa-l obtii, desi ar fi fost posibil...

Cateodata te poti simti nedreptatita dintr-un anumit motiv - si anume, de faptul ca ai fi meritat ceva ce-ti doreai si nu ti s-a oferit posibilitatea sa-l obtii, desi ar fi fost posibil; sau ti s-a oferit prea putin, dupa parerea ta. Ba mai mult, uneori te simti chiar impiedicata sa-ti atingi un anumit scop.

Ia nastere astfel o stare sufleteasca deosebita, resimtita negativ, sub forma unui fenomen destul de des intalnit - anume, frustrarea. El se poate manifesta in anumite situatii in care interactionezi cu ceilalti, cu oricine intri in contact social, in general.

Crezi ca te afli in imposibilitatea de a primi, a simti si chiar insusi ceea ce-ti doresti si crezi ca neaparat cineva este vinovat de acest lucru. Ti se genereaza astfel o tensiune emotionala de intensitate mai mare sau mai mica, in functie de situatie, in consecinta aceasta implicand nevoia de descarcare - in functie de context, efectele fiind destul de diferite de la o persoana la alta.

Starea psihica resimtita este practic aceea de traire a unui conflict interior, care genereaza suferinte cauzate de privare, uneori chiar anxietati, iar reactiile comportamentale sunt fie imediate, fie amanate si de durata.

Dintre reactiile proprii frustrarii, frecvent poti resimti, de asemenea, o stare de agresivitate ce poate fi orientata asupra obiectului frustrarii sau persoanei care ti-a produs aceasta frustrare - sau, prin comutare intamplatoare, asupra oricarui alt obiect sau persoana.

Situatiile cele mai importante in care poti fi expusa frustrarii in mod frecvent sunt:

1. Exigenta exagerata


Aceasta se refera la calitatea si intensitatea relatiilor afectiv-emotionale, adica la faptul ca uneori iti doresti prea mult, in raport cu necesitatile tale.

As vrea sa iau in discutie urmatoarea situatie, analizand-o din punct de vedere al frustrarii:

La un moment dat, te simti atrasa in mod irezistibil de un alt barbat, fara sa vrei, chiar daca sotul tau este corect cu tine si in familia ta nu exista nicio problema deosebita. Te framanti, nu-ti poti scoate din minte persoana, desi esti constienta ca nu este bine. Ceea ce simti este ca ai devenit frustrata de posibilitatea de a avea o relatie cu, hai sa-l numim "intrusul". Unele femei nu pot scapa de acest sentiment si de tot ceea ce presupune el; numai daca lasa la o parte, pe moment, faptul ca au o familie iubitoare si aleg sa-si tradeze partenerul de viata. Dupa aceea, pentru acestea se stinge sentimentul de frustrare, dar isi face loc sentimentul de vinovatie si asa mai departe... sau situatia ia o alta intorsatura, mai mult sau mai putin placuta.