Dragostea neconditionata

Adesea, multi dintre noi ne-am gasit, in viata de zi cu zi, fata in fata cu fenomenul conditionarii: "Te iubesc daca..." Iti suna cunoscut? Unora dintre noi, cu siguranta da.

Adesea, multi dintre noi ne-am gasit, in viata de zi cu zi, fata in fata cu fenomenul conditionarii: "Te iubesc daca..." Iti suna cunoscut? Unora dintre noi, cu siguranta da.

Sunt multe persoane care au fost determinate sa creada ca, pentru a fi iubite, "trebuie" sa faca ceva: sa se straduiasca sa fie pe placul cuiva, sa fie ascultatoare, sa nu ceara ceva, sa stea cuminti, sa taca, sa accepte, sa se supuna etc. De obicei, fenomenul incepe cu parintii, care vor sa ne determine sa fim intr-un fel sau altul, continuand apoi cu alte persoane, de la prieteni la iubit si nu numai.

Alegerea implementarii unui sistem de reguli avand la baza "santajul emotional" de tipul "daca... atunci..." depinde de fiecare, dar acesta este unul de obicei extrem de nociv. Dragostea nu e conditionata de nimic - ea vine de la sine si nu se "cumpara", nici macar prin supunere sau alte detalii de genul celor mentionate mai sus.

Ni se intampla tuturor? Suntem fiecare tentati sa recurgem la aceasta metoda? Este o ipoteza care ramane sa fie verificata de fiecare dintre noi.

Cati dintre noi am simtit sau am stiut ca suntem iubiti cu adevarat? Si cand anume am stiut sau simtit ca suntem iubiti neconditionat?

Cati dintre noi am "aflat" mai devreme sau mai tarziu ca parintii sau persoanele importante din viata noastra ne-au iubit oricum, indiferent de ceea ce s-ar fi intamplat, indiferent de ceea ce am fi facut, indiferent de cum ne-am nascut?

Si ceea ce este mai important: "Ce am ales sa facem cu aceasta informatie?"

Exista teorii care sustin ipoteza conform careia noi suntem invatati sa iubim de cei apropiati noua si acest aspect isi pune amprenta aspra vietii noastre relational-afective. Si cum exista mai multe forme de dragoste, fiecare persoana (pe care noi o investim cu putere) isi poate aduce aportul in dezvoltarea noastra afectiv-emotionala.

Respectul de sine, autocunoasterea, autoacceptarea, autointelegerea, toleranta si asa mai departe pot fi cateva dintre multele ingrediente ale iubirii de sine si implicit ale iubirii de oameni.
Ideea ca nu poti iubi pe altcineva pana nu stii sa te iubesti pe tine nu este tocmai un cliseu. Aspectele enumerate sunt valori subiective, care iti pot ramane straine daca nu le-ai impartasit si in relatie cu cineva.

Este adesea usor sa le denumesti, iar alteori este posibil sa simti ca este dificil sau ca practica difera de teorie. Oare? Insa aceste intrebari sau indoieli sunt departe de ideea ca nu le poti dezvolta, ca nu ti le poti integra in propriul sistem valoric, chiar daca va dura mai mult timp si va cere un efort destul de mare.

Daca ne dorim sa fim autentici, originali, in contact permanent cu noi insine, atunci este de preferat sa fim "prezenti" in viata noastra de zi cu zi secunda de secunda, intr-un "aici si acum" constant, cu bune si cu rele. Daca ne lasam conditionati, intr-un fel sau altul, modificam aceasta autenticitate; in plus, e discutabil daca o persoana care pune conditii pentru a iubi chiar iubeste cu adevarat.

Invata sa te iubesti pe tine insati, asa cum esti, cu parti bune si parti rele, cu realizari si monstri interiori.
Inainte de a putea dori sa te iubeasca altii, trebuie sa te iubesti singura. Pentru a te iubi, trebuie sa stii cine esti; odata ce vei sti, te vei putea aprecia singura la justa ta valoare, iar altii vor sti s-o faca la randul lor. Valabil si analog: vei sti pe cine si de ce poti iubi tu insati!

Mai usor de zis, mai greu de facut. Nu e simplu, mai ales daca s-a intamplat sa fii obisnuita cu asemenea santaj emotional sau cu o lipsa destul de severa de incredere sau stima de sine. Poti insa invata sa te iubesti pentru ceea ce esti. Se incepe cu pasi mici, treptat. Pot fi acei pasi prin care te redescoperi pe tine insati, aceeasi, insa intr-o cu totul alta lumina.

  •  Pentru ca te accepti asa cum esti si nu te scuzi sau acuzi pentru ceea ce esti.
  •  Pentru ca iti poti permite sa visezi, sa iti doresti ceva, sa stii ceea ce poti face pentru a obtine ceea ce iti doresti.
  •  Pentru ca meriti.
  •  Pentru ca esti indreptatita sa ceri.
  •  Pentru ca stii sa daruiesti.
  •  Pentru ca poti pur si simplu sa te bucuri ca existi.

Si lista nu se opreste aici...
de Jeni Chiriac, psiholog
Clinica TerapiaM Str. Dumbrava Rosie nr.12
210.25.65; 0740.151.289 / 0721.639.019 sau
contact@terapiam.ro