Dependenta de cafea

Cafeaua este una din putinele substante care creeaza dependenta si care are un grad mare de acceptanta in randul populatiei. Pentru fiecare studiu care sa iti spuna cat de nociva este cafeaua, vei gasi unul care sa iti spuna cat de buna este ea.

Cafeaua este una din putinele substante care creeaza dependenta si care are un grad mare de acceptanta in randul populatiei. Pentru fiecare studiu care sa iti spuna cat de nociva este cafeaua, vei gasi unul care sa iti spuna cat de buna este ea.

 

Pe de o parte, este excitant nervos, care nu este benefic organismului, pe de alta parte auzi ca bautorii de cafea sunt mai putin expusi la demente la varsta a treia. Pe de o parte ti se spune ca este sursa a celulitei, pe de alta parte citesti ca dimpotriva, dinamizeaza circulatia si te ajuta sa elimini apa din organism.

Si lista poate continua.

Care este decizia rationala pe care sa o poti lua, dincolo de toate aceste informatii contradictorii de multe ori, cu privire la relatia ta cu cafeaua?

1. Daca esti bautoare de cafea, monitorizeaza-ti starile. Daca te doare stomacul dupa ce bei cafea, asta nu e un semn bun. Si oricat de multe articole pro ai citi, tie nu iti face bine.

2. Vezi masura in care te simti dependenta de cafea, sau de ritualul cafelei. Daca te simti treaza oricum in timpul zilei, dar te simti bine sa iti sorbi cafeaua de dimineata pe terasa, atunci acesta e rasfatul tau si la cat de multe lucruri aiurea ti se intampla oricum zilnic, e pacat sa te mai sabotezi si singura, luandu-ti placeri mici, dar consistente.
Asa ca masoara-ti sorbiturile in unitati de placere si asuma-le cu responsabilitate.

3. Daca sorbi cafeaua din reflex si cei din jur ajung sa iti spuna ca esti la a patra sau a cincea ceasca, oricat de lungita este cafeaua, aceasta poti fi explicatia faptului ca obosesti mai repede decat te-ai astepta, te simti mai agitata de dupa amiaza si, chiar daca esti agitata, nu e in mod constructiv, pentru ca, pe de alta parte, ti-a scazut puterea de concentrare si de implicare in executarea sarcinilor.

Asta e o situatie in care cafeaua nu te ajuta si poti inlocui obiceiul sorbirii cafelei cu cel al unui alt lichid, mult mai nevinovat, cum este apa.
Acorda-ti suficient timp ca sa asimilezi schimbarea si va fi mai placut decat ai crede.

4. Daca aceasta licoare te dinamizeaza, dar simti ca iti face rau, fara a putea insa sa renunti la ea, ia masuri de ocrotirea a propriului organism. Astfel, poti alterna cafeaua decofeinizata cu cea normala, sau poti alege variante mai "usoare", in loc de un espresso scurt unul lung, sau foarte lung, in care mai poti pune si lapte.

Una peste alta, tu te cunosti cel mai bine. Si daca ai curajul sa recunosti masura in care acest obicei iti este sau nu benefic, poti sa aduci situatia in avantajul tau, folosind cafeaua in masura in care iti este folositoare si iti este confortabil sa o faci.