Deja vu: 3 explicaţii şi 3 mistere

Deja vu reprezintă acea senzaţie ciudată pe care o ai timp de câteva secunde atunci când ţi se pare că ai mai trăit ceea ce tocmai s-a întâmplat. Este un fenomen dificil de explicat chiar şi de specialişti, mai ales că unele persoane pot anticipa ceea ce urmează să se întâmple, într-un moment de deja vu.
Deja vu reprezintă acea senzaţie ciudată pe care o ai timp de câteva secunde atunci când ţi se pare că ai mai trăit ceea ce tocmai s-a întâmplat. Este un fenomen dificil de explicat chiar şi de specialişti, mai ales că unele persoane pot anticipa ceea ce urmează să se întâmple, într-un moment de deja vu.

Termenul provine din franceză şi înseamnă "deja văzut". Cei care au astfel de experienţe le descriu printr-o senzaţie puternică de familiaritate faţă de ceva care nu ar trebui să fie deloc familiar. De exemplu, mergi în Anglia, pentru prima dată, şi în timp ce vizitezi o catedrală, ai o puternică senzaţie pentru câteva secunde că ai mai fost fix în acel loc înainte.
Sau eşti la masă cu nişte prieteni şi brusc ţi se pare că ai mai avut exact acea discuţie, exact cu acele cuvinte, lucrurile aşezate la fel etc.

Fenomenul este foarte complex şi sunt teorii diferite care încearcă să îl explice, dar cu toate acestea, o cauză clară a apariţiei nu este determinată. Iată trei posibile explicaţii ştiinţifice şi trei mistere legate de această ciudată senzaţie.

Posibile explicaţii


Maturizare neurologică
70% din populaţia lumii a trecut prin cel puţin un moment de deja vu. Cele mai multe astfel de incidente apar la persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani, mai mult decât la oricare altă grupă de vârstă, ceea ce ar putea avea legătură cu schimbările hormonale şi cerebrale care au loc în etapa de trecere de la adolescenţă la vârsta matură.

Episod epileptic
Deja vu-ul a fost asociat de neurologi cu epilepsie la nivelul lobului temporal.
În numeroase cazuri, starea deja vu apare chiar înaintea unui atac la nivelul lobului temporar. Persoanele care suferă o astfel de criză pot simţi senzaţia de deja vu în timpul acesteia sau în momentele dintre convulsii.

"Scurtcircuit" de câteva secunde
Unii psihanalişti atribuie această senzaţie unui "scurtcircuit" la nivelul creierului, care determină creierul să confunde prezentul cu trecutul.

Mistere


Amintiri din viitor
Dacă pentru cei mai mulţi oameni senzaţia de deja vu se manifesta printr-un puternic sentiment de familiaritate faţă de ceva ce tocmai s-a întâmplat, alţii sunt capabili într-un astfel de moment să anticipeze o "bucăţică" de viitor. Ştiu cu câteva secunde înainte ceea ce urmează să se întâmple sau cuvintele pe care le vor spune ceilalţi, tocmai pentru că au o puternică senzaţie că au repetat scenariul întocmai.

Amintiri din altă viaţă
Numeroşi parapsihologi sunt de părere că experienţa deja vu are legătură cu amintirile din altă viaţă.
Nu au dovezi în acest sens, dar cei mai mulţi apelează la hipnoză pentru a scoate la lumină presupusele amintiri dintr-o altă existenţă.

Vieţi paralele
Pe de altă parte, impresia că totul este identic cu ceva ce s-a mai întâmplat ar putea indica posibilitatea vieţilor şi dimensiunilor paralele. Senzaţia de deja vu te face să crezi că totul s-a mai întâmplat o dată, în mod identic. Dacă informaţia ar veni dintr-o altă viaţă, ar fi greu de explicat familiaritatea faţă de persoanele şi obiectele aflate la locul respectiv, din moment ce nu ţi-ai trăit viaţa trecută cu aceiaşi oameni, înconjurat de aceleaşi obiecte.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă