Crizele de furie: cum scapam de ele?

Ni se spune adesea ca nu e bine sa fii furios, ca e mult mai important pentru tine sa fii calm, linistit, sa accepti lucrurile asa cum vin. E probabil ca si cum ti-as spune ca e mai bine sa mergi cu un Maybach decat cu o Dacie. Evident, toata lumea stie asta, dar nu oricine isi permite.

Daca esti adult, lucrezi intr-un mediu competitiv (si putine medii de munca nu sunt competitive in aceste zile), mai conduci si o masina in traficul nostru cel de toate zilele, mai ai si extraresponsabilitati pe care le duci in clipe strecurate in programul zilnic, atunci e foarte probabil ca furia iti este o emotie destul de cunoscuta, daca nu la tine, cel putin la cei din jur.


Cand apare furia?


Furia este intalnita alaturi de frustrare, neputinta, ura, repros, inadecvare. Ea apare atunci cand persoana nu mai gaseste alte cai de a interveni in situatia respectiva pentru a face lucrurile sa fie mai bine decat comunicand emotia pe care o simte.

Ca atare, se simte neputincioasa, insa considera ca altcineva ar trebui sa faca ceva pentru ca ea sa se simta bine.

De exemplu, daca cineva iti taie fata cu masina si apoi prinde stopul pe care tu l-ai pierdut din cauza lui, frustrarea ca cineva te-a pus intr-o pozitie de inferioritate te infurie, astfel incat la urmatorul verde poti demara cu viteza pentru “a-i arata lui cine e mai tare”.

Furie simtim cand ni se face o nedreptate la birou, insa atunci reactiile pot fi mult mai atenuate, data fiind conjunctura. Furie putem simti cand ajungem acasa dupa 12 ore de munca, si acolo ne asteapta cu drag cineva care a ajuns cu patru ore inaintea noastra, dar nu a apucat sa spele vasele, ba a mai si lasat haine imprastiate prin toata casa.



Cum se manifesta?

Furia e o emotie coplesitoare. Nu e usor sa o tii in frau. Componentele sale sunt la nivel fiziologic (inima bate mai tare, respiram diferit, temperatura corpului poate creste, poate aparea tremurat, cat si multe alte simptome ce difera de la o persoana la alta.

Poate sa apara transpiratie, roseate sau paloare, o senzatie de agitatie sau de sfarseala in corp. Organismul se pregateste ca pentru a face fata unei situatii de criza si "ambaleaza motoarele", la nivel psihologic (o gama de emotii ce insotesc furia) si cognitiv (gandurile pe care le avem in aceste moment).


E bine sa nu ne exprimam furia?

Multi spun ca furia poate fi tinuta "sub control".
Adevarul este ca orice emotie inhibata duce la o tensiune si mai mare in organism, si efectele pe termen lung pot fi unele dezastruoase. Persoana care isi inhiba in mod frecvent furia poate ajunge sa aiba reactii necontrolate, sa aiba crize de anxietate si probleme psihosomatice (tulburari cardiace, tulburari ale aparatului digestiv sau respirator).

Emotiile trebuie exprimate, insa intr-un mod adecvat, cu respect pentru cei din jurul nostru si dupa ce am inteles natura situatiei si sursa furiei noastre (intelegand aceste lucruri, reactia se poate pierde la sine, pentru ca ne dam seama ca ne-am infuriate inutil).


Cum scapam de furie?


Daca ne fixam ca obiectiv doar sa ne exprimam emotiile, e foarte probabil ca data viitoare, in aceeasi situatie, sa avem aceleasi rezultate, cu alte cuvinte sa nu rezolvam nimic.
Bine cunoscutul "ti-am spus de o suta de ori” cam de aici vine. Comunicarea la furie este una din cele mai ineficiente moduri de a obtine rezultatul scontat.

Apoi, furia ascunde de multe ori sentimente de inadecvare si inferioritate. Constientizarea si depasirea lor duce la un echilibru interior care duc la disparitia crizelor de furie.