Ce efecte psihologice are Ziua Indragostitilor?

Dincolo de aspectul comercial al vanzarii de pernute in forma de inimioara, cesti, lenjerie, bibelouri, bomboane, cafea, excursii in doi in locuri "romantice" si practic toate lucrurile carora li se poate asocia o astfel de conotatie, incercam sa ne punem problema semnificatiei ei si a efectelor psihologice.
Cine asteapta ziua indragostitilor?

Cuplurile de tineri si adolescenti sunt cele mai atrase de ideea de a avea o zi in care dragostea pe care si-o doresc sau o daruiesc este la vedere. Doar cautarea unui cadou pentru partener este o mare bucurie, emotia momentului in care este ales darul si momentul intalnirii cu partenerul, ideea de surpriza si cea de secret.


Ce facem in aceasta zi si ce legatura are dragostea cu 14 februarie?

Daca Halloween-ul este o noapte in care ne speriem pentru tot anul, in schimb Valentine's Day este o zi in care adunam toata iubirea. De ce este nevoie de ea? In fond, dragostea exista in fiecare moment si poate fi manifestata in orice zi, cu orice ocazie ... Cu toate aceastea, se pare ca ziua indragostitilor indeplineste si un alt scop: cel al unei marturisiri, cel al unui anunt, declaratii pentru celalat sau pentru alte persoane.
E cumva momentul propice pentru a-i spune ca o iubesti, pentru a o cere in casatorie, pentru a o invita o zi la munte doar in doi.


Cum percep si simt partenerii unui cuplu aceasta zi?

Aceasta zi devine astfel o mare miza. Mai toti partenerii unui cuplu asteapta ceva, un gest, o vorba, o floare, o declaratie, un cadou, o plimbare, o cina romantica. La limita, ea ajunge sa fie ceva impus.

Asa cum barbatii se ingrijoreaza cand se apropie 1 Martie si "trebuie" sa cumpere martisoare, tot asa de ziua indragostitilor apare o anumita presiune. Daca ai un partener sau o partenera, "trebuie" sa faci ceva, pentru ca altfel se va supara, va fi dezamagit, o va interpreta ca lipsa de iubire, de atentie etc.

Cu apropierea acestei zile apare si incertitudinea.
"Imi va darui ceva?", "Vom pleca intr-o excursie?", "Daca ma iubeste, mi-o va spune?" Emotia creste, intrebarile devin din ce in ce mai multe si mai presante "Dar daca nu ...". Din aceasta cauza, apare dezamagirea, suferinta, depresia, tristetea, furia, neimplinirea. "Ma asteptam sa ... si nu a fost".


Dar oamenii singuri ...

E firesc pe de alta parte ca o manifestare atat de vizibila a dragostei, sarutului, cadourilor si declaratiilor sa lase in afara pe cei singuri, pe cei care tocmai au divortat sau s-au separat, pe cei in doliu, pe cei care n-au un iubit. Tot ce vad in jur, in magazine, parcuri, televizor le aminteste singuratatea lor.

Cu toate acestea realitatea interioara, sentimentele, trairile, amintirile, lumea dinauntrul nostru este diferita de ce se vede pe micul ecran sau in parcurile in care se desfasoara concursuri de Valentine's Day.
Ca si de Craciun, cand toate strazile sunt pline de beculete si brazi, cand peste tot se vand cozonaci si cadouri, in interiorul sau, fiecare isi traieste viata sa asa cum este. Nu putem fi indragostiti in fiecare an pe 14 februarie. Timpul curge, viata merge inainte, anii sunt diferiti si fiecare dintre noi simte diferit. In plus, fiecare cuplu are obiceiurile lui, modul sau de exprimare a iubirii, afectiunii, sexualitatii, de comunicare a sentimentelor, a dezamagirii, a dorintelor.


Ziua indragostitilor: o moda

Daca ne gandim la tendinta de acaparare, de uniformizare a cuplurilor o putem considera o moda. "Ce faci de Valentine's Day?" devine o intrebare enervanta pentru unii. Presiunea de a iesi undeva, de a te intalni cu iubitul, de a primi si darui nu sporesc nici dragostea si nici nu aduc mai multa fericire, nici mai multa placere.
Dar uneori poate ajuta la exprimarea unui sentiment, la a face o surpriza cuiva, la a fi un prilej pentru a aduce zambetul pe fata celui iubit.

Voi cum simtiti aceasta zi? Este ea o sarbatoare a cuplurilor de indragostiti?

Un articol de Anca Pietraru, psiholog