Solarul sau ce alegem intre frumusete si sanatate

De cand s-a lansat "moda" pielii bronzate, milioane de femei au imbratisat cu mare drag acest trend. Insa, cu exceptia verii, cand ne permitem sa ne bronzam in mod natural la soare, pielea noastra isi pierde stralucirea aurie pe care o adoram si revine la culoarea ei naturala.

De cand s-a lansat "moda" pielii bronzate, milioane de femei au imbratisat cu mare drag acest trend. Insa, cu exceptia verii, cand ne permitem sa ne bronzam in mod natural la soare, pielea noastra isi pierde stralucirea aurie pe care o adoram si revine la culoarea ei naturala.

Exista mai multe metode de a recapata bronzul pierdut, dar cea mai la indemana si mai comoda ramane solarul. Este unul dintre cele mai controversate mijloace de imbunatatire a aspectului exterior si, cu toate acestea, unul dintre cele mai utilizate.

Hai sa vedem ce inseamna, mai exact, solarul.

Ce este bronzul?


Reprezinta prima reactie de aparare a organismului in fata razelor ultraviolete. Pielea produce mai mult pigment, care absoarbe radiatiile solare, constituindu-se intr-o bariera impotriva penetrarii mai adanci a acestora.

Bronzarea pielii implica doua procese separate: pigmentarea imediata si pigmentarea intarziata. Pigmentarea imediata este determinata de radiatiile UVA si consta in foto-oxidarea melaninei preformate. Pigmentarea intarziata are loc la 72 de ore dupa expunerea la radiatii UVA sau UVB si este asociata cu producerea noua de melanina.

Soarele emite trei tipuri de raze ultraviolete:

  • UVA (cu lungime mare de unda) - responsabile de bronzarea imediata, de scurta durata si au potential cancerigen in caz de expunere cronica;
  • UVB (cu lungime medie de unda) - filtrate partial de stratul de ozon; produc bronzul intarziat (durabil), cauzeaza arsuri in caz de expunere prelungita si neprotejata si sunt implicate in aparitia cancerului de piele;
  • UVC (cu lungime scurta de unda) - in cea mai mare parte, sunt filtrate de stratul de ozon.

Ce este solarul?


Solarul este un dispozitiv care emite un "conglomerat" concentrat de UVA si, in cantitate mai mica, UVB. Dupa un anumit numar de sedinte, in functie de culoarea pielii si de cat de repede reactioneaza la radiatiile ultraviolete, pielea va capata nuanta de bronz dorita.

Expunerea la solar este, deci, o expunere la ultravioletele de tip A si B.
Faptul ca este o expunere relativ controlata nu inseamna ca este si lipsita de riscuri, mai ales ca nerabdarea determina deseori doritorii de bronz sa exagereze cu durata sedintelor. Efectele secundare pot fi:

  • Iritatii insotite de mancarimi;
  • Arsuri;
  • Insolatie;
  • Deshidratarea pielii;
  • Leziuni oculare, in cazul nefolosirii ochelarilor de protectie speciali;
  • Cancer de piele - persoanele a caror prima vizita la un solar a avut loc in adolescenta sau care au avut sedinte dese sau de lunga durata, prezinta un risc cu 70% mai mare de dezvoltare a melanomului malign.