Sani mai frumosi si la fel de sanatosi

In Romania, majoritatea femeilor care ar face o operatie pentru un bust impresionant, le cer chirurgilor plasticieni sa le modeleze sanii in forme celebre, care au facut valuri in paginile revistelor. Ele "comanda" sani a la Naomi Campbell, Cindy Crawford, Sharon Stone sau, de ce nu, a la Jojo.

In Romania, majoritatea femeilor care ar face o operatie pentru un bust impresionant, le cer chirurgilor plasticieni sa le modeleze sanii in forme celebre, care au facut valuri in paginile revistelor. Ele "comanda" sani a la Naomi Campbell, Cindy Crawford, Sharon Stone sau, de ce nu, a la Jojo.

Implantul de sani este o operatie care a acumulat deja 50 de ani de experienta, fiind considerata de acum una dintre clasicele operatii de chirurgie estetica, care a depasit de mult timp faza de atestare. S-a tot vehiculat zvonul ca implantul poate genera cancer sau alte afectiuni. Doctorul Bogdan Andreescu, de la clinica de chirurgie estetica Body Profile, spune ferm, pe baza cercetarilor care s-au facut pana acum, ca implantul de silicon este inofensiv si in nici un caz nu produce cancer.

Siliconul poate fi implantat in doua moduri: sub muschii pectorali sau sub glanda mamara, iar operatiile respective au fiecare partile lor bune dar si unele mai proaste.

Daca implantul este submuscular, are avantajul capital ca se conserva mai bine. Sanul isi pastreaza supletea si ramane ferm pe o perioada mai lunga de timp, datorita faptului ca implantul este sustinut de muschii pectorali. Un alt aspect pozitiv se refera la palpare, deoarece sanul pare in intregime natural.

Printre dezavantaje se numara, in primul rand, procesul operator care devine mult mai laborios pentru chirurg. Femeia simte un disconfort, asemanator cu o febra musculara, cauzat de distensia tesuturilor si de edemul (umflatura) post-traumatic al muschiului. Sanul ia forma finala dupa aproximativ doua luni, timp in care se poarta un conformator, adica un sutien special, care costa intre 50 si 100 $.

Cealalta varianta de implant este cel submamar. Post-operator, aceasta interventie nu este dureroasa si presupune un efort mai mic din partea medicului. Sanul ia forma dorita imediat dupa operatie. Exista, insa, si dezavantaje, printre care posibilitatea mai mare de a simti implantul la palpare, iar sanii se lasa mult mai repede. Daca pacienta nu mai este multumita de forma pe care a obtinut-o, sau isi doreste o imagine noua, ea poate sa recurga la o noua operatie, dupa un an si jumatate sau chiar doi.

La clinicile de chirurgie estetica din Romania, 50% dintre paciente fac implanturi de san submuscular, iar la clinica BodyProfile, proportia este de 99%.

De orice tip ar fi implanturile - preumplute cu gel de tip silicon si hidrogel sau cu valva si umplute dupa ce au fost instalate in locul respectiv - ele au in comun capsula realizata din ultima generatie de silicon. Pretul unei perechi de implanturi variaza intre 500 si 700 $, la care se adauga costul interventiei.

Posibile complicatii
Doctorul Andreescu spune ca e posibil sa apara hematoame, sangerari, ca o reactie de respingere a implantului. Aceste manifestari se pot evidentia imediat dupa operatie sau la un interval de timp mai indepartat, cu debut la un singur san.
Nu sunt cunoscute cauzele pentru care implantul este respins, decat in cazul in care pacienta sufera de anumite boli, cum ar fi lupusul, sclerodermia si reumatismul articular acut, care maresc semnificativ sansele de aparitie ale rejectului.
Vestea buna este ca posibilitatea de aparitie a respingerii implantului este foarte mica, ceea ce face ca operatia sa aiba un risc acceptabil.

Cremele de prevenire a imbatranirii sanilor - o alternativa?
O alternativa mai putin costisitoare la implanturile la san pot fi cremele de prevenire a imbatranirii sanilor. Doctorul Bogdan Andreescu ne atrage atentia ca pentru sanii foarte cazuti, nu exista posibilitatea ca aceste creme revitalizante sa ii ajute sa isi revina. Pe de alta parte, daca pieptul se afla intr-o lipsa de tonus, s-ar putea ca lotiunile sa aiba un efect de intarire si ridicare. La Oriflame, tratamentul pentru gat si bust, 50 ml, costa 469.000 lei. Ar putea fi de folos si uleiul pentru masaj Body Massage Oil, 96.000 lei, 250 ml de la The Body Shop. Si daca buzunarul ne-o permite, Lancaster Skin Suracif Neck&Decolette Treatment, 1.286.000 lei, 50 ml. Dar cremele trebuie ajutate sa actioneze. Sunt indicate dusurile reci, exercitiile fizice care implica musculatura pieptului si chiar electrostimularile.