Tu unde cauti dragostea?

Cum este sa cauti iubirea acolo unde nu e...

Uneori, atunci cand nu primim sprijin si suficienta dragoste intr-o relatie, ne orientam in directia gresita. Ideea ca ne-am confrunta cu o penurie de iubire face si ea parte din marea iluzie. Ni se pare ca exista un mare deficit de iubire, dar numai pentru ca o cautam acolo unde nu trebuie. Exista numeroase cazuri in care oamenii au parte de dragoste in viata lor, dar o neaga pentru ca nu vine de la persoana pe care o doresc ei.

Andrei, un "tip bine", cu un job platit foarte ok si care ii place foarte mult, cu foarte multi prieteni alaturi de care se simte foarte bine, a avut un moment in viata lui cand era total nefericit. Principala lui nemultumire? Nu era iubit de cine voia el, de fata pe care o voia el. Simtea ca fara dragostea ei toata existenta ii era lipsita de sens, desi, mai exista o fata in viata lui, in cercul lui de prieteni, care il iubea, insa ea nu era cea pe care el o voia.

Oricat de bine s-ar fi simtit cu prietenii, cu fata care il iubea, nu era implinit, fiind nemultumit ca cea pe care o iubea si pentru care era in stare sa faca orice il trata cu indiferenta.

Suferinta a fost una crunta si a durat mai mult de un an.

"Sunt fericit! Am gasit-o!"


Insa, acum a realizat ca gresise foarte mult, atat fata de el cat si fata de cea care il iubea in taina. "Intr-un moment de luciditate, am realizat ca nu merita sa lupt pentru o iluzie si sa fug dupa cineva care nu ma merita, oricat as iubi acea persoana. Acum sunt cu Ana, cea care m-a iubit dintotdeauna, si m-am eliberat de resentimente. Imi pare rau ca am cautat dragostea acolo unde nu a fost niciodata si, la un moment dat, am dat cu piciorul la ceva atat de frumos! E bine totusi ca am realizat pana la urma si nu am pierdut dragostea Anei. Am renuntat la o iluzie si am castigat o iubirea reala. Sunt fericit!", marturiseste Andrei.

Cred ca ti s-a intamplat si tie: una dintre cele mai mari probleme in relatiile cu sexul opus consta in impulsul de a transforma partenerul in singura sursa de iubire. Se intampla sa uitam ca toate relatiile noastre pot reprezenta surse valide de iubire. Negam valoarea iubirii pe care o primim din alte surse atunci cand ea nu vine din relatia pe care ne-o dorim sau pe care o avem deja.


De exemplu, daca nu suntem implicate intr-o relatie sentimentala, uneori suntem convinse ca nu putem fi fericite pana cand nu avem un partener. Respingem automat importanta de a fi singure, de a ne iubi pe noi insane si de a primi dragoste din alte surse, dupa cum spune si Dr. John Gray in cartea sa "Marte si Venus se ciocnesc". Trebuie sa stii ca formula prin care iti poti umple rezervorul de iubire consta in diversitate. Acum este una din acele situatii in care nu trebuie sa mizezi totul pe o singura carte.

Cauti unde trebuie?


"M-am indragostit de spiritul lui liber, de lucrurile nebunesti, dar in acelasi timp gingase, pe care le facea", isi aminteste Daria. "Nu a fost nimic premeditat, sentimentele mele de iubire au venit de-a valma, dar fara sa ma bulverseze. Simteam ceea ce nu am mai simtit de mult timp: fiori, gol in stomac, iar ritmul batailor inimii crestea pe zi ce trecea". Daria intalnise, in sfarsit, o persoana care ii impartasea pasiunile si mai mereu pareau sa fie pe aceeasi lungime de unda.

"Era mai mult decat placut sa petrec timpul cu el, fie sub cerul instelat, la un film, in ploaie sau intr-o plimbare nocturna prin parc. De fapt, nici nu conta unde eram, conta faptul ca eram impreuna. Si lui ii placea de mine, dar nu indeajuns, se pare", marturiseste Daria, iar pe fata senina se asterne brusc tristetea, iar ochii incep sa se umple de lacrimi.

"Mi-a spus ca si el ma place, dar nu isi doreste o relatie cu mine, nu vrea nimic serios. Am simtit cum cerul cade pe mine si lumea se sfarseste. Sentimentele neimpartasite dor, te secatuiesc de lacrimi si puteri... Si acum imi suna in cap vorbele prietenei mele care imi spunea ca o sa imi treaca si voi intalni pe cineva care sa imi merite dragostea... Stii ce imi doresc?", continua ea. "Imi doresc sa pot rosti cuvantul 'fericire', fara sa sune fals. Imi doresc sa il simt". Si sunt sigura ca il va simti...

In general, daca tanjesti dupa dragostea cuiva si nu o primesti, inseamna ca nu cauti unde trebuie.
Cauta in alta parte, cauta alte surse de iubire, incearca sa fii fericita! Bazandu-ne pe reactiile iubitoare si pe sprijinul celorlalti, putem invata treptat cine suntem si ceea ce meritam, este de parere Dr. John Gray in ghidul sau "Cum sa faci pace cu sexul opus". Fara acest ecou, care reflecta dragoste si sprijin, nu reusim sa aflam cine suntem si, prin urmare, ne formam o imagine negativa si nerealista despre noi insine. Nu ignora ceea ce merita cu adevarat iubit!

 

Un articol de Nicoleta Tarantus