Sacrificii in numele dragostei

Ce esti in stare sa faci pentru salvarea iubirii tale?

Ce ai face pentru dragoste, pentru persoana iubita? Exista alt raspuns in afara de "Totul"? Da, poate "Absolut orice"... Ei, am cativa prieteni care gandesc asa si, sincer, ma bucur sa stiu asta!

Ioana ar face orice pentru dragoste, dar nu priveste actiunile ei ca pe niste sacrificii, ci ca pe niste chestiuni cat se poate de normale, "... pentru ca asa este in dragoste! Orice este posibil si nimic nu trebuie privit ca fiind iesit din comun. Fie ca ca pleci dupa iubitul tau la Polul Nord sau in Congo, atat timp cat crezi ca iubirea ta merita, poti face absolut orice. Eu am plecat dupa iubirea mea in SUA. Nu mi-a parut rau nicio clipa si nu am privit aceasta mutare ca pe un sacrificiu, ci un lucru foarte firesc". Ioana este acolo de 2 ani si nu poate spune ca "sta pe roze", dar este fericita alaturi de cel pe care il iubeste. "Sunt fericita, iar asta este tot ce conteaza".

Pentru ca relatia sa functioneze, si tu si ea faceti sacrificii, chiar daca uneori simtiti ca unul dintre voi face mai mult decat celalalt pentru a merge mai departe. Dar, oare, cand vine vorba despre dragoste, care sunt limitele acestor sacrificii? Esti in stare sa renunti la tot ce ai realizat, la prieteni, cariera, la vise pentru dragoste? Toate acestea "doar" pentru dragoste?

"Nu exista 'doar' dragoste!", spune, foarte vehementa, Ramona. "Exista 'Totul pentru dragoste', iar eu cred cu tarie in asta. As renunta la tot ce am, pentru ca fara dragoste sunt nimic si degeaba am masini, un card plin, daca nu simt ca traiesc, daca nu sunt fericita. Anul trecut primisem un job foarte bun in Anglia si trebuia sa plec acolo, dar cu 2 luni inainte l-am intalnit pe el si am renuntat la tot. Asa am simtit: nu am mai plecat din tara, am un job ok aici si imi este foarte bine alaturi de el. Nu regret 'miscarea', pentru ca sunt fericita asa cum sunt", marturiseste Ramona.

Cand iubesti, simti ca ai atat de multa putere, incat poti urni pamantul din loc... Te simti atat de puternica, incat poti face absolut orice, chiar sa pleci si la Polul Nord, vorba Ioanei. Si pana la urma de ce nu ai face-o? Regretul ca nu ti-ai urmat dragostea te-ar putea urmari toata viata. "De aceea, trebuie sa faci tot ce iti sta in putere, pentru a fi alaturi de cel pe care il iubesti", ma completeaza Mihaela, prietena mea pe care o cunosc din liceu.

"Este drept, uneori dorintele si greutatile nu sunt comune, iar 'drumul' catre dragostea ta poate fi istovitor, te poti rataci, te poti departa de ea... Important este sa gandim la unison, sa nu ne pierdem unul de celalalt, sa nu cugetam la lucrurile rele care ni se pot intampla. Trebuie sa luptam! Asa cum am facut eu pentru Bogdan.

 

Ne-am placut inca de la inceput, dar relatia nu a dus nicaieri, pentru ca nu am luptat indeajuns de mult. Am renuntat la orgoliu, el a renuntat la gandurile negative referitoare la imposibilitatea de a fi impreuna pentru ca eu eram mult prea departe. Totusi, nu am incetat o clipa sa lupt si ne-am gasit drumul impreuna. Eu l-am regasit pe el, iar el ma astepta...", povesteste Mihaela.

Daca ajungi in punctul in care te intrebi daca dragoastea pe care o traiesti merita sacrificii, este clar ca ceva nu este in regula. Sacrificiile nu sunt facute pentru a CERE in schimb celuilalt un tratament asemanator. In dragoste exista o "normalitate a sacrificiilor", fara a impune, a cere, a astepta ceva din partea celuilalt. Pana la urma, atunci cand iubesti, trebuie sa lupti si niciodata un sacrificiu nu este de ajuns pentru ca dragostea adevarata merita orice sacrificiu.

Ce esti in stare sa faci pentru salvarea iubirii tale?

Un articol de Nicoleta Tarantus