Pot sa il "vindec" de gelozie?

Este gelozia o dovada de dragoste? Imagineaza-ti urmatoarea situatie: iesi in oras, la o cafea, cu un amic din copilarie pentru a depana amintiri. Cand afla iubitul tau de aceasta intalnire, face o criza de gelozie...
"Sotul meu e gelos dintr-un orgoliu exacerbat. A fost un baiat frumos, i-a placut sa fie in centrul atentiei si, oriunde, cea mai frumoasa fata era a lui. Acum, insa, nu mai are aceleasi atuuri si mereu incearca sa epateze. Pe mine ma tine lipita de el, dar simt ca nu din dragoste, ci ca sa se creada ca suntem indestructibili, sa nu permita altuia sa ma 'atinga'.

Din pacate, acest gen de barbat insala tocmai el, din orgoliu, din gelozie. Se echilibreaza psihic provocand celuilalt gelozie. Asa s-a intamplat la noi. El este primul care insala, care provoaca suferinte, dezastre."
. Aceasta este marturisirea lui Dolores, o cititoare Eva.ro.

Iata o situatie in care multe dintre noi se pot regasi.
Sa fii implicata intr-o relatie cu un partener gelos poate fi groaznic, mai ales in cazul in care aceasta gelozie este una patologica. Se spune ca nimeni si nimic nu poate distruge o relatie sau o casnicie mai rapid decat o face gelozia. De ce? Pentru ca gelozia iti da senzatia de nesiguranta, anxietate, furie, ura, frica si mai ales, singuratate. Putem fi implicate intr-o relatie de dragoste, dar ne putem simti atat de singure...

Imi amintesc faptul ca si eu am fost implicata intr-o astfel de relatie, in care eram practic terorizata de un partener posesiv si de situatia in care ma aflam. Imi spunea ca ma iubeste, ca nu poate trai fara mine, dupa care urma furtuna de reprosuri aberante si scenarii numai de el stiute.
Ma considera o proprietate a lui, iar faptul ca ma duceam singura la teatru, pentru a-mi satisface o placere personala, devenea o "crima".

Nu ii oferisem niciodata motive de gelozie, nu ii inselasem increderea, ba chiar l-am confruntat cu situatiile "brodate" doar in mintea lui, dar a fost in van... Se comporta cu mine in asa fel incat sa imi induca impresia ca problema este la mine; eram pe punctul de a-mi pierde mintile, nestiind cum sa reactionez la niste inchipuiri ale unei minti bolnave. Nu am mai rezistat (nici fizic, nici psihic) si am plecat, fara sa ma uit in urma! Am incercat din rasputeri sa rezist, dar am realizat ca nimic nu poate fi schimbat, iar situatia oribila in care ma aflam ar continua la nesfarsit, ceea ce mi-ar face viata un calvar.


Din aceasta experienta mi-am dat seama ca o relatie cu un partener "bolnav de gelozie" nu poate duce nicaieri si groaznic este faptul ca nu poti sa il ajuti, oricat de mult l-ai iubi. Nesiguranta si lipsa de incredere in propria persoana, la care se pot adauga frustrari, o copilarie nefericita si neimpliniri, pot distruge foarte usor o relatie de dragoste.

Dar, totusi, cum il putem ajuta pe partenerul care "sufera" de gelozie exagerata, neadecvata? Cristina Voicu, psihoterapeut de orientare psihanalitica Eva.ro, iti ofera cateva sfaturi:

  • In primul rand, ai grija sa nu oferi motive suplimentare de gelozie: arata-i mai multa afectiune, grija si interes;
  • In situatia in care gelozia a izbucnit deja (a avut senzatia ca flirtezi sau nu cu altcineva sau ai depasit un nivel considerat de el decent), important este sa-l linistesti, asigurandu-l ca el este cea mai importanta persoana din viata ta;
  • Nu lua in deradere sentimentele partenerului gelos - nu-l devaloriza, ci mai degraba incerca sa-i intelegi starea de angoasa, teama, amenintare prin care treace.