Intr-o relatie, invata sa spui "nu"...

Probabil ca cea mai delicata situatie in care te poti afla atunci cand doresti sa raspunzi negativ unei solicitari este cea care te surprinde in postura de femeie indragostita...

Probabil ca cea mai delicata situatie in care te poti afla atunci cand doresti sa raspunzi negativ unei solicitari este cea care te surprinde in postura de femeie indragostita. Cu toate ca in nici un caz nu ne face placere sa "stingem" zambete incurajatoare sau sa spulberam asteptarile nimanui, atunci cand este insa vorba de a refuza persoana iubita devine cu mult mai dificil.

Ne simtim stanjenite sa spunem "nu", cu toate ca asta ne dorim cu adevarat, nu numai din afinitate sau pentru ca il iubim pe omul de langa noi, ci si pentru faptul ca avem impresia ca ii refuzam un lucru important pentru fericirea sau pacea sa sufleteasca. In plus, simtindu-ne slabiciunea, de (prea) multe ori, partenerul apeleaza la diverse subterfugii de a obtine ceea ce doreste, trucuri sau presiuni care se supun intru totul notiunii de "santaj sentimental". Astfel, devenim si mai vulnerabile, si mai nehotarate si, de foarte multe ori, cedam, uitand ca avem tot dreptul de a refuza un lucru care nu ne face placere.

Analizeaza toate partile problemei...

"Nu le poti decide numai tu pe toate", "Sunt barbat, mi se pare firesc sa existe anumite lucruri pe care sa le hotarasc eu" sau "Daca m-ai iubi cu adevarat, ai accepta sa..." - iti suna familiar? Fie ca tu esti cea care te confrunti cu autoritatea sau toanele partenerului de viata, fie ca ai auzit de cazuri in care aceste mici "frecusuri" au condus la adevarate dileme sau chiar rupturi de relatie, barbatii nu sunt intotdeauna pregatiti sa accepte si varianta refuzului.

"Nu" este asociat de foarte multe ori cu incapatanarea sau nepasarea partenerei, lucru care le "zgandare" ego-ul si le submineaza autoritatea in proprii ochi si, cred ei, in ochii celorlalti. Motiv pentru care devin iritati, si din angoasa pe care o resimt rezulta tot felul de presiuni, care de care mai...

copilaresti. Desigur, nu toti procedeaza in acest fel. Cunoastem foarte bine si varianta barbatului "bine-crescut", care apeleaza la dulcegarii si implorari, asa-zise "subtile", dar care nu iti usureaza tie viata (sau hotararea) cu nimic - poate dimpotriva.

Pe de alta parte si nu de putine ori, femeile au tendinta de a actiona sub presiunea impulsurilor de moment sau sub influenta bine-cunoscutelor "toane". Recunoasteti, doamnelor, mai au si ei din cand in cand dreptate. Nu il luati pe "nu" in brate, doar pentru ca "de cele mai multe ori" se intampla sa aveti dreptate. "Barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus", sustinea John Gray intr-una din cartile sale. Este astfel posibil ca, pur si simplu, ei sa vada lucrurile intr-o maniera diferita de a ta, aceasta neinsemnand ca este si una eronata.

Inainte de a-i da un raspuns final, indiferent care ii este dorinta, analizeaza toate punctele problemei. Identifica cum si in ce conditii i-ai putea indeplini dorinta, cum va afecta raspunsul tau pozitiv (sau negativ) relatia voastra de acum incolo, daca si cat de mult influenteaza decizia ta imaginea de care va bucurati, relatia cu ceilalti sau stilul de viata cu care v-ati obisnuit etc. Daca optezi pentru un refuz, asigura-te ca esti stapana pe situatie, fii hotarata in privinta deciziei tale si nu te reveni asupra ei, si - poate cel mai important - nu-i permite sa te santajeze, actionand strict, insa in mod calm si diplomat.

Daca doresti sa il refuzi...

Un "nu" acceptat de ambele parti este semnul unei relatii consolidate, bazata pe incredere si respect reciproc. Sau pe puterea ta de convingere si pe capacitatea lui de a intelege.

Daca lucrurile nu decurg atat de usor si intuitia iti spune ca nu poti sa-i faci iubitului tau pe plac, fie ca este vorba despre o dorinta a lui pe plan sentimental sau sexual, tot ceea ce trebuie sa faci este sa-i recunosti adevarul, dar in modul cat mai bland si impaciuitor cu putinta.

Un refuz nu este usor de acceptat pentru un barbat, insa ii poti explica exact care au fost motivele pentru care ai luat o asemenea decizie. Este indicat sa ii expui intocmai ceea ce gandesti, fara ascunzisuri si subtilitati inutile, propunandu-i  sa ajungeti la un numitor comun. O explicatie de genul "Mi-ar placea sa facem cum spui tu, dar, din pacate, nu m-as simti confortabil intr-o asemenea situatie. Crezi ca am putea sa procedam altfel?..." va suna mai putin dur decat "Nu iti pot indeplini dorinta, asta e...". Convinge-l de faptul ca ultimul lucru din lume pe care ai vrea sa il faci este sa il ranesti, dar o hotarare care nu a fost luata de comun acord va sfarsi prin a nu va face fericiti pe niciunul.

Daca ai nevoie de mai mult timp pentru a da curs unei anumite solicitari din partea iubitului tau, cum se intampla de multe ori pe plan sexual, poti sa-i explici, cu argumente bine alese, faptul ca ai retineri, ca nu este cel mai bun moment pentru acel lucru si ca, daca el iti va oferi sprijinul si rabdarea de care ai nevoie, s-ar putea sa nu fie nevoie de prea mult timp pentru a-si vedea "visul" cu ochii.

Nu lasa temerile sa te cuprinda atunci cand doresti sa il refuzi, nu te lasa influentata daca te acuza pe nedrept si, mai ales, fii puternica si nu ceda, mai ales daca iti sunt incalcate principiile.

Ai la fel de multe drepturi ca si el sa te bucuri de libertate de decizie intr-o relatie si sa fii stapana pe propria viata amoroasa.

Cum iesi invingatoare...

Desi nu este propriu-zis o confruntare intre cei doi parteneri, faptul ca tu iei atitudine si il refuzi il poate irita la maxim. Vrei - nu vrei, ajungi sa suferi, sa ai remuscari si sa te invinovatesti chiar si pentru lucrurile de care nu esti vinovata.

Faptul ca esti capabila sa iti argumentezi eficient deciziile, sa ajungi la o intelegere cu partenerul tau si sa eviti - pe cat posibil - orice conflict va avea mai multe beneficii asupra psihicului tau si a perceptiei iubitului in ceea ce te priveste decat iti imaginai. De fiecare data cand ai curajul sa refuzi cu diplomatie propunerile venite din partea lui, vei construi o baza solida a capacitatii proprii de a te adapta unor situatii de acest gen. Asadar, iti vei stabili mult mai usor anumite repere sau limite, bazate pe incredere si respect de sine, care, odata asimilate, vor trebui acceptate si de catre iubitul tau.

Pentru a te bucura de tot respectul din partea lui si a fi inteleasa pe deplin, bazeaza-te pe autenticitatea motivelor care au condus catre refuz. Nu oferi explicatii inutile sau false, care i-ar zdruncina increderea in tine, odata ce ar iesi la iveala. De asemenea, vorbeste clar, cu un ton hotarat, si nu ca un soricel speriat, convins ca va fi "pus la zid".

Nu in ultimul rand, multe dintre noi au tendinta de a-si cere scuze in fata iubitului pentru faptul ca l-au refuzat.

Poti spune "imi pare rau" pentru ca lucrurile nu au iesit asa cum si-a dorit el, insa a-ti cere scuze ca il refuzi este o greseala. Faptul ca l-ai refuzat nu inseamna ca ai intentia de a-i face vreun deserviciu, ci este pur si simplu decizia pe care tu o iei pentru a te simti impacata cu tine insati. Iar respectul de sine, impreuna cu linistea sufleteasca, sunt elemente extrem de importante pentru bunul-mers al unei relatii.