Indragostita de altcineva?

Unul din cinci adulti este indragostit de altcineva decat partenerul lui, potrivit unui studiu

"Sa traim fericiti pana la adanci batraneti"... pare a fi un deziderat tot mai greu de indeplinit, daca este sa tinem cont de rezultatul unui studiu recent, potrivit caruia unul din cinci adulti este, de fapt, indragostit de altcineva decat partenerul lui. Si unde se afla ispita? Potrivit cercetarii, la job sau in cercul de prieteni apropiati.

La studiu au participat 3.000 de persoane care au fost alese, deloc surprinzator, dintre cele care nu erau pe deplin fericite in relatia stabila.

Se pare ca si cei care erau foarte fericiti cu jumatatea lor n-au scapat de tentatia de a-si insela partenerul, 50% dintre ei recunoscand ca, uneori, au anumite sentimente pentru altcineva.

Dintre partenerii care se indragostesc de alte persoane, unul din sase incepe o relatie. Insa, "vestea buna", potrivit studiului, este ca asta se intampla doar o singura data pe parcursul vietii in doi.

"Cercetarea arata doar cat de multe persoane cred ca este posibil sa simta iubire pentru mai mult de o persoana", a declarat purtatorul de cuvant al firmei care s-a ocupat de sondaj.  

Potrivit aceluiasi studiu, dragostea pentru altcineva dureaza, in medie, trei ani si trei luni, iar barbatii sunt mai susceptibili sa se indragosteasca de altcineva decat femeile, 22% chiar declarand ca iubesc doua femei. In ceea ce le priveste pe femei, numai 15% dintre acestea se gasesc in aceeasi situatie.

29% dintre barbatii participanti la studiu au afirmat ca vor sa isi paraseasca partenera pentru alta femeie, in timp ce doar 19% dintre femei si-ar parasi iubitul pentru un altul.

Mai bine singura decat nefericita


"Se spune ca barbatii sunt cei care insala cel mai mult, insa acest lucru nu trebuie generalizat, pentru ca exista situatii si situatii, la fel cum exista femei si barbati, care au caractere si firi diferite", este de parere Aida. "Se poate intampla acest lucru, sa te indragostesti de altcineva in timp ce esti intr-o legatura stabila, insa, cel mai bine este sa pui capat relatiei in care esti implicata, mai ales daca sentimentele nu iti dau pace mai mult timp. Daca nu rupi relatia, inseamna ca il minti pe cel de langa tine si te minti si pe tine. Crezi ca merita efortul? Fiecare pe drumul lui si gata!", concluzioneaza Aida.

"Se poate intampla...", spune Loredana pe pagina de Facebook a Eva.ro. "Mie mi s-a intamplat o chestie in genul respectiv doar ca nu era dragoste, pur si simplu imi placea foarte mult un baiat datorita comportamentului si aspectului fizic probabil, asta in timp ce eram intr-o relatie. Am stat si mi-am pus o mie de intrebari, ca de exemplu 'daca merita sa risc relatia pe care o am pentru ceva care nu aveam siguranta ca va fi ceva serios' si am ajuns la concluzia ca nu merita", marturiseste ea.

Intr-adevar, este greu sa traiesti cu pecetea vinovatiei in suflet, sa ajungi sa iti fie mila de cel alaturi de care iti imparti viata, pentru ca tu nu poti sa il scoti din minte pe el, cel de care te-ai indragostit. "Viata iti rezerva multe surprize si ti se pot intampla lucruri care pana si pe tine te uimesc", spune Catalina. "Am patit-o si eu si nu a fost tocmai placut. Impresia mea era ca relatia in care eram implicata de ceva timp era una extrem de solida si echilibrata, insa era doar o relatie confortabila, am realizat eu mai tarziu. S-a intamplat sa cred ca m-am indragostit de altcineva, dar mi-am dat seama la timp ca traiesc o iluzie, am renuntat la ambele relatii si mi-am vazut de drumul meu, de viata mea. Decat sa fiu nefericita, am preferat sa fiu singura si bine am ales, pentru ca viata mi-a rezervat alte lucruri, mai frumoase decat mi-as fi putut imagina vreodata", conchide Catalina.

Dragostea, ca dependenta de alcool


Intr-un alt studiu dat publicitatii astazi, in opinia cercetatorilor americani, iubirea ar putea fi inclusa pe lista viciilor. Dragostea este perceputa de creier ca o dependenta, iar cei care s-au despartit de o persoana draga intampina serioase dificultati in a depasi momentul.

Dupa cum spune si Helen E. Fisher, care a facut parte din echipa care a realizat acest studiu, "dragostea este precum un viciu, este o dependenta puternica, dar frumoasa, atunci cand totul functioneaza bine, si sfasiitoare atunci cand totul merge prost".

Potrivit cercetatorilor, in momentul in care unei persoane care tocmai s-a despartit de iubit/iubita i se arata o imagine cu acesta/aceasta, la nivelul creierului i se activeaza zone care raspund de dependenta de alcool si de alte droguri. Aceeasi oameni de stiinta au descoperit ca barbatii sufera mai mult decat femeile atunci cand se despart de iubite, ei fiind afectati mai mult de calitatea relatiei, iar femeile de existenta sau absenta acesteia.  

Alegerea este numai a ta


Este clar ca atunci cand altcineva intervine in viata ta, si esti implicata intr-o relatie, ceva nu functioneaza in parametri normali: fie sentimentele tale nu sunt destul de puternice fata de cel alaturi de care formezi un cuplu, fie partenerul tau nu mai este atent la nevoile tale, fie, pur si simplu, ai un moment de ratacire, care trage un semnal de alarma - ceva este in neregula in relatie.

Daca rezolvarea nu vine in perioada imediat urmatoare, daca sentimentele nu reusesc sa te intoarca din drum, atunci relatia este una fara sens. Solutia? Daca vrei sa fii fericita, alege un drum al tau pentru a-ti cauta dragostea in alta parte; daca iti place sa te chinui, ramai langa el si spera la fericire. Alegerea iti apartine...