Dragoste la distanta

Absenta face ca inima sa fie si mai indragostita - sau cel putin asa se spune. Dar ce se intampla atunci cand absenta dureaza prea mult? Cum reusesti sa-ti mentii...

Absenta face ca inima sa fie si mai indragostita - sau cel putin asa se spune. Dar ce se intampla atunci cand absenta dureaza prea mult? Cum reusesti sa-ti mentii relatia atunci cand sunteti despartiti?

Daca stii ca despartirea nu va dura foarte mult timp si este un lucru asupra caruia amandoi v-ati inteles, poti discuta despre felul in care sa pastrezi legatura cu partenerul tau si sa faceti fata situatiei impreuna. Dar atunci cand despartirea se prelungeste, multe cupluri descopera ca le este din ce in ce mai greu sa suporte absenta celuilalt. Si atunci cand unul dintre parteneri este mult mai relaxat si mai indiferent fata de consecintele acestei despartiri, resentimentele incep sa apara.

Moduri diferite de a percepe distanta


Felul in care un cuplu se obisnuieste cu gandul ca trebuie sa stea despartiti depinde in mare parte de felul in care cei doi parteneri percep aceasta distanta. Iata cateva moduri de a interpreta acest lucru:

- Care este problema? - daca ai crescut intr-o familie in care astfel de absente erau normale, probabil ca perioada respectiva nu era perceputa ca fiind o mare problema - ti-ai vazut parinti facand acest lucru si consideri ca nu si-au facut nici un rau unul altuia.

- Inceputul sfarsitului unei perioade - probabil in trecutul tau, o persoana a plecat spunand ca este doar o despartire temporara si nu s-a mai intors. S-ar putea sa vezi aceasta perioada de separare ca fiind inceputul sfarsitului.

- Daca ma iubesti, ramai - dragostea este strans legata de apropierea fizica. Orice amenintare la adresa acesteia este o amenintare a sentimentului tau de securitate emotionala.

- Dar nu este pentru mult timp - probabil iti sta in fire sa privesti viata pe termen lung si sa vezi imaginea generala a ceea ce ti se intampla. S-ar putea sa-ti fie mai usor decat partenerului tau sa vezi o astfel de despartire ca pe o faza temporara a relatiei voastre.

- Pur si simplu, nu este corect - daca parintii tai au stat tot timpul impreuna, atunci absenta nu face parte din experientele tale de viata. A fi un cuplu inseamna a fi impreuna. Nu iti poti imagina ca poate fi si altfel.

In topul interpretarilor voastre personale ale absentei, fiecare dintre voi veti avea o perspectiva diferita asupra unei astfel de situatii. Fie ca sunteti impreuna sau departe unul de celalalt, ambele situatii isi au avantajele si dezavantajele ei.

Departe de casa


Daca tu esti cel (cea) departe de casa, atunci ai avantajul unei experiente noi. Un scenariu nou, un nou loc de munca sau un proiect nou si, bineintele, persoane noi in jurul tau. Dar dezavantajele, bineinteles, sunt dorul de casa si absenta persoanei iubite, a prietenilor si a familiei. Si chiar daca exista atatea experiente noi pe care le traiesti, exista singuratatea si sentimentul ca nu ai cu cine sa impartasesti toate acestea. Persoanele care traiesc departe de casa se afla de cele mai multe ori intre cele doua extreme: bucuria si emotiile in fata noului si dorul de casa.

Singur(a) acasa


Daca ai ramas singur(a) acasa, ai avantajul familiaritatii. Ai in jurul tau confortul propriei locuinte, siguranta data de treburile zilnice si suportul prietenilor si al familiei. Dar, pe de alta parte, te poti simti abandonat(a) si legat(a) de maini si de picioare. Cele cateva noi experiente pentru tine sunt doar banalele treburi de zi cu zi din viata ta si singuratatea in care va trebui sa le faci fata.

Cum sa faci sa functioneze


Pentru a reusi sa mentii o relatie la distanta trebuie sa discuti sincer si deschis despre sentimentele tale legate de o astfel de situatie. De cele mai multe ori, cuplurile cad in urmatoarele posibile capcane:

- Hai sa ne prefacem ca totul este in regula - cand stati de vorba, nu schimbati decat cateva vesti si informatii banale. Cand esti intrebat(a) cum te simti, raspunzi: "Sunt bine, totul este in regula". Dincolo de aceste cuvinte, amandoi va simtiti singuri, dar sunteti mult prea speriati sa o spuneti de teama ca celalalt nu va intelege.

- Totul este in regula pentru tine - incerci sa fii dragut(a) atunci cand stati de vorba, dar resentimentele iti scapa. Amandoi sunteti convinsi ca celalalt se simte mai bine decat tine si trebuie sa faci mari eforturi pentru a demonstra ca nu este asa. Dincolo de cuvinte, amandoi aveti nevoie de asigurari, dar va este teama sa nu fiti respinsi.

Fii sincer(a)


Discuta despre ceea ce simti atunci cand sunteti despartiti - si despre lucrurile bune, si despre cele rele. Acest lucru va va ajuta sa va simtiti mai aproape unul de celalalt. Aveti sansa sa va intelegeti cu adevarat unul pe celalalt si sa oferiti suportul si asigurarea de care amandoi aveti nevoie. Impartasiti-va resentimentele pe care le aveti in aceasta perioada si ganditi-va la timpul cand veti fi din nou impreuna.


- foloseste diferite moduri de a pastra legatura: email sau messenger, convorbiri telefonice, mesaje scrise, scrisori, etc.;
- trimiteti-va mici cadouri unul altuia - pentru a arata cat de mult va ganditi unul la celalalt. Suna-l(o) cand nu se asteapta; - in afara convorbirilor telefonice regulate, surprinde-ti partenerul(a) cu apeluri doar pentru a-i spune "te iubesc";
- trimite-i regulat fotografii cu tine si cu ceea ce faci - acest lucru il va ajuta pe partenerul tau sa pastreze legatura vizual;
- tine un jurnal cu activitatile zilnice - le puteti citi impreuna cand acesta se va intoarce;
- evita revederile furtunoase. Cand vine momentul sa va revedeti dupa o lunga perioada de despartire, exista posibilitatea ca fiecare dintre voi sa-si faureasca mari asteptari de la celalalt si despre cat de fantastica va fi revederea voastra. Oricum, de cele mai multe ori, realitatea nu se va putea ridica la inaltimea acestora.

Multe cupluri se simt dezamagite si frustrate atunci cand lucrurile nu se intampla asa cum s-au asteptat. Si s-ar putea sa-ti dai seama ca in loc sa faceti dragoste toata ziua, mai degraba se instaleaza o tacere stanjenitoare sau veti avea discutii interminabile cu reprosuri si explicatii.

Poti preveni o astfel de situatie daca veti discuta dinainte despre cum vreti sa fie aceasta revedere si trebuie sa recunoasteti ca anticiparea este de cele mai multe ori mai buna decat consumarea efectiva a momentului respectiv. Nu uita ca s-ar putea sa va ia ceva timp pana cand va veti reobisnui unul cu celalalt.

Absenta va poate face sa fiti si mai indragostiti unul de celalalt daca veti folosi timpul petrecut departe aratandu-i celuilalt cat de mult inseamna pentru tine.