Din secretele unui mariaj durabil...

Cu siguranta ti s-a intamplat, macar o data, sa vezi in vreun parc un cuplu de pensionari care se plimba agale pe alei, se tin de mana si isi spun ceva, zambindu-si cu un aer complice.

Cu siguranta ti s-a intamplat, macar o data, sa vezi in vreun parc un cuplu de pensionari care se plimba agale pe alei, se tin de mana si isi spun ceva, zambindu-si cu un aer complice. Te induiosezi si poate ca reflectezi la casnicia ta. Astazi, cand procentul casniciilor incheiate prin divort este tot mai ridicat, este firesc sa te gandesti cu oarecare ingrijorare la voi doi. Nu-i vorba, acum lucrurile merg foarte bine si nu ai motive de ingrijorare - dar cine stie cum va fi peste zece sau cincisprezece ani?

Ei bine, pentru inceput afla ca atitudinea tip "drobul de sare" nu a facut niciodata bine nimanui. La ce ti-ar sluji sa-ti faci nenumarate griji pentru ceva incert si care, cine stie, poate ca nu se va intampla niciodata? O atitudine mai constructiva ti-ar prinde foarte bine. De exemplu, exista o serie de... hai sa le numim "strategii", desi termenul este oarecum impropriu, care va pot ajuta sa ajungeti "fara hopuri" la nunta de argint si chiar mult mai departe de atat.



Bunele maniere "de moda veche"


Poate ca sunt considerate demodate, insa am putea spune ca se aseamana cumva cu un vin bun: cu cat sunt mai invechite, cu atat devin mai pretioase. Cuvinte si expresii simple, precum "te rog", "multumesc" "pardon" sau "as putea, te rog, sa...?" se aud tot mai rar intr-un cuplu, pe masura ce anii de casnicie trec si rutina se instaureaza.

Nu spune nimeni ca ar fi de dorit sa adopti aceeasi atitudine distanta, politicoasa, dar precauta, pe care o aveai cand v-ati cunoscut; dar franchetea moderna, asociata cu bunele maniere "demodate", reprezinta o asociere ideala. Pentru ca unul dintre cele mai importante secrete ale unei casnicii este respectul. Atat timp cat exista respect reciproc, pentru aproape orice problema este posibil sa se gaseasca o rezolvare. Dar, daca partenerii nu se mai respecta, nimic nu mai are importanta.

Pune mana pe stilou si hartie


Stiu... stiu. Societatea informationala isi lasa amprenta asupra noastra si adevarul este ca nu prea avem sanse sa ne sustragem.
E-mail, mesaj pe mobil, robot sau blackberry - sunt numai cateva dintre accesoriile fara de care nu ne mai putem inchipui cum am putea comunica. Hm, suna a rasfat, nu ti se pare? Nu e acum momentul sa discutam acest aspect, dar se pare ca progresul tehnologic ne-a transformat pe foarte multi dintre noi in niste persoane teribil de comode. Asta ca sa nu spun lenese.

Mijloacele de comunicare pe care tocmai ti le-am exemplificat sunt foarte usor de folosit si ne economisesc timpul. Nu contesta nimeni acest lucru, dar cu siguranta sunt si destul de impersonale si seci. Iti mai amintesti cand primeai scrisori de dragoste de la sotul tau? Trecerea anilor nu poate altera acele amintiri, pe care le poti readuce in prezent. Scrie-i, din cand in cand, o scrisoare. Nu trebuie sa ai un motiv special si nici nu e indicat sa faci asta foarte des - ar cadea in derizoriu. Dar atunci cand faci asta, cu siguranta va fi meritat efortul...

Dormiti in paturi separate


Parca te si vad: ai facut ochii mari si ti se pare o enormitate. Pai, te gandesti tu, acesta e primul semnal de alarma, care arata ca in cuplul vostru au aparut probleme.
Nimic mai fals, este vorba doar despre... intelepciune. Cu trecerea timpului, pasiunea de la inceput se mai domoleste si fiecare dintre parteneri adopta un set de tabieturi. S-ar putea sa ajungeti la concluzia ca va este mai la indemana sa dormiti in paturi separate. Daca este mai comod, de ce nu?

Repet: nu se pune problema ca nu v-ati mai iubi, dar nici nu mai sunteti in primii ani de casnicie, cand abia suportati sa nu va vedeti in timpul zilei. Daca sunteti siguri unul de celalalt si de ceea ce va leaga, nu veti vedea nici o problema in a dormi separat. Inclusiv calitatea vietii voastre sexuale se va imbunatati.

Hobby-uri separate? Bineinteles!


In foarte multe cupluri se intampla asa. La inceputul relatiei, fiecare se straduia sa aiba si o viata personala in afara celei de cuplu, tocmai pentru a nu risca sa apara plictiseala si a nu-l sufoca pe celalalt. Cu timpul, insa... aceste preocupari par sa fi fost uitate.

Multe cupluri prefera sa isi petreaca tot timpul liber impreuna, desi poate nu este intotdeauna ceea ce-si doresc.
De exemplu, daca mergi in fiecare vara la munte numai pentru ca sotului tau ii place acest lucru, nu e de prea bun augur pentru tine - si, implicit, pentru bunul mers al casniciei voastre. In context, trebuie sa discutati si sa ajungeti la un compromis, pentru care aveti doua variante posibile: fie mergeti cate o saptamana unde vrea fiecare, fie va faceti concediile separat.