Cum faci fata geloziei

Gelozia ocazionala este fireasca si chiar poate ajuta o relatie sa supravietuiasca, insa daca aceasta devine intensa si irationala, poate fi distrugatoare. Toti am trecut...

Gelozia ocazionala este fireasca si chiar poate ajuta o relatie sa supravietuiasca, insa daca aceasta devine intensa si irationala, poate fi distrugatoare. Toti am trecut prin experienta aceasta macar o data in viata noastra, insa motivul pentru care suntem gelosi si seria de sentimente prin care trecem s-ar putea sa difere de la o persoana la alta.

Psihologii spun ca gelozia este o reactie complexa la observarea unei amenintari a valorii sau calitatii unei relatii. Spre deosebire de invidie, gelozia implica intotdeauna teama pierderii partenerului sau impartirii acestuia cu o terta persoana. Gelozia este o "reactie complexa" deoarece implica o gama larga de emotii, ganduri si atitudini.

Emotiile obisnuite pot fi: durere, manie, furie, tristete, invidie, teama, mahnire si umilinta.
Gandurile includ: resentimente, invinovatire, comparatii cu rivalul(a), ingrijorarea fata de propria imagine si autocompatimire.
Atitudinile pot fi: stare de slabiciune, tremurat si transpiratie abundenta, analiza permanenta si cautarea unor reasigurari, actiunile agresive si chiar violente care pot duce la crime pasionale.

Cum poate gelozia sa protejeze iubirea

In relatiile in care sentimentul de gelozie este bland si ocazional, acesta le va reaminti partenerilor sa nu se complaca intr-un cuplu comod. Gelozia ii poate incuraja pe parteneri sa se aprecieze reciproc si sa faca acest efort constient de a-l asigura pe celalalt de valoarea lui (ei).

Gelozia intensifica emotiile, dragostea va deveni mai puternica, iar actul sexual va fi mai pasional. In cantitati mici si usor de controlat, gelozia poate fi o forta pozitiva intr-o relatie. Insa atunci cand aceasta devine intensa si irationala, povestea este cu totul alta.

Cum poate gelozia sa distruga iubirea

Uneori sentimentul de gelozie depaseste anumite limite. De exemplu, atunci cand un barbat face o scena penibila la o petrecere doar pentru ca sotia acestuia a acceptat invitatia la dans a unui vechi prieten. Sau, cand o femeie devine exagerat de geloasa din cauza faptului ca in compania sotului ei, seful acestuia este o ea.

Genul acesta de reactii va crea o anumita constrangere in viata de cuplu, facandu-l pe unul dintre parteneri sa se simta ca si cum in permanenta ar calca pe oua ca sa evite o reactie de gelozie. Partenerul gelos, fiind foarte atent la problema lui, va oscila intre auto-invinovatire si justificare.

Daca esti gelos(oasa)

Ca sa preintampini sentimentul de gelozie este nevoie de multa rabdare si multa munca. Daca simti ca gelozia ta isi are radacinile in copilarie, atunci s-ar putea sa ai nevoie de un psihoterapeut. Daca ai trecut de curand printr-o relatie nefericita, atunci este necesar sa incerci sa depasesti mai intai aceasta problema. Iata cateva lucruri pe care le poti face:

  • Fa-ti mai intai o verificare obiectiva - analizeaza cu atentie toate acele lucruri care iti declanseaza gelozia si intreaba-te cat de reala este amenintarea pe care o simti. Ce dovezi concrete ai care iti indica faptul ca relatia ta este in pericol? Gandeste-te la reactiile pe care le ai atunci cand esti gelos(oasa) - reuseste atitudinea ta sa imbunatateasca situatia sau dimpotriva?
  • Foloseste discutia pozitiva cu tine insati (insuti) - cand incepi sa simti furnicaturile geloziei, aminteste-ti faptul ca partenerul(a) ta(u) te iubeste, te intelege si te respecta. Spune-ti ca esti o persoana iubita si ca nu se intampla nimic rau in jurul tau.
  • Cauta reasigurari - una din cele mai bune modalitati de a combate gelozia este sa-i ceri partenerului(ei) sa-ti reconfirme dragostea lui (ei). Nu trebuie sa devii cicalitor(oare) sau sa faci pe grozavul(a), insa trebuie sa-ti impartasesti sentimentul de nesiguranta pe care il incerci si sa-i ceri sa depasiti impreuna aceasta problema.

Convietuirea cu un partener gelos

Convietuirea alaturi de un partener gelos poate fi extrem de epuizanta. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa usurezi sentimentele de gelozie ale partenerului(ei).

  • Priveste problema dintr-un unghi diferit - nu uita ca gelozia este un semn de iubire. Daca partenerul(a) ta(u) nu da importanta relatiei voastre, nici nu ar trebui sa aveti o astfel de problema. Decat sa incerci sa te aperi, mai degraba incearca sa fii intelegator(oare) si sa-i oferi suport partenerului(ei).
  • Verifica-ti comportamentul - daca exista unele atitudini care ameninta sa-i declanseze partenerului(ei) tau(le) sentimentul de gelozie si pe care le poti schimba, atunci schimba-le! Si asta in cel mai scurt timp, inainte ca situatia sa ia amploare. Limiteaza-te la intelegerile pe care le-ati facut si evita sa faci promisiuni pe care nu le poti respecta.
  • Castiga-i partenerului(ei) increderea - fii sigur(a) ca folosesti orice ocazie pentru a-i spune acestuia(eia) cat de mult il (o) iubesti si ca nu ai vrea sa fii cu nimeni altcineva. Fa-i cat mai multe complimente si discutati despre minunatul viitor care va asteapta impreuna.

Speram ca am reusit sa facem putina lumina in privinta geloziei, iar saptamana viitoare vom vorbi despre o problema ceva mai grava cu care se confrunta multe cupluri, aceea a adulterului. Daca avem doar banuiala ca suntem tradati, trebuie sa stim cum putem recunoaste semnele de avertisment care ne indica acest lucru.