Cat timp doare o despartire?

Niciodata nu vom sti, cu siguranta, de cat timp avem nevoie sa trecem peste o despartire. Depinde de fiecare dintre noi, de sentimentele pe care le-am investit in relatie, de ceea ce am simtit si poate inca mai simtim fata de cel pe care l-am iubit sau il mai iubim.

Niciodata nu vom sti, cu siguranta, de cat timp avem nevoie sa trecem peste o despartire. Depinde de fiecare dintre noi, de sentimentele pe care le-am investit in relatie, de ceea ce am simtit si poate inca mai simtim fata de cel pe care l-am iubit sau il mai iubim.

Nu am mizat niciodata pe faptul ca despartirea de cineva alaturi de care am petrecut mai multi ani ma va face sa sufar mai mult decat separarea de cel pentru care am simtit inzecit mai multe sentimente intr-o perioada de trei luni, de exemplu. Nu durata mare a unei relatii ma face sa disper pentru ca l-am pierdut, ci intensitatea cu care traiesc sentimentele fata de acea persoana.

Am invatat ca nu timpul este totul intr-o relatie, ci intensitatea sentimentelor, a clipelor petrecute impreuna.

O prietena, Alina, care este si psiholog, mi-a spus ca dupa despartirea sau pierderea persoanei iubite exista o perioada de aproximativ 6 luni, in care traiesti si retraiesti ruptura in forma diferitelor sentimente: tristete, negare, furie... In psihologie, aceasta etapa se numeste "travaliu de doliu".

Poate la mine a fost o "defectiune de constructie", pentru ca am avut nevoie de vreo doi ani sa imi revin... Relatia a fost una tot de doi ani, dar nu asta a contat, ci cat de intens am trait aceasta perioada.
Nu m-am considerat niciodata o martira, nu am facut din suferinta mea un altar caruia sa ma inchin, dar am stiut ca doar singura ma pot ajuta sa depasesc acea perioada.

Ioana, de exemplu, a fost implicata intr-o relatie care a durat doar trei luni, dar despartirea a tintuit-o la pamant. "In trecut, am pus capat unei relatii de aproape doi ani, dar nu am simtit suferinta pe care o simt acum. Am momente in care simt ca ma sufoc fara el si ca nu voi fi in stare sa depasesc aceste clipe. Au trecut trei luni de cand ne-am despartit, dar inca nu mi-am revenit.

Mai grav, cel alaturi de care am stat trei luni, fara sa ma clintesc, m-a facut sa sufar cum nu m-a facut nimeni vreodata si, cu toate acestea, inca nu ma pot 'rupe' de el...
Uneori ma tem si de sentimentele mele, imi e frica de intensitatea lor. Am impresia ca nu imi gasesc stabilitatea emotionala si nu reusesc sa imi fac ordine in ganduri.

Mi se pare nedrept ca o persoana care mi-a facut rau sa trezeasca in mine sentimente atat de puternice, pe care nu pot sa le ignor, oricat as incerca. O parte din mine a murit... Cat imi va lua sa trec peste aceasta despartire? Sper ca nu o vesnicie... Se spune ca atunci cand iubesti, poti sa ierti totul, dar suferinta cine mi-o curma?"
, se intreaba, retoric, Ioana.         

Pe Ramona, suferinta despartirii pare sa o doboare: "Eu am hotarat sa ma despart de el, dupa o relatie de doi ani.
Simteam ca nu imi mai gasesc locul langa el, iar decat sa suferim amandoi, mai bine ne despartim. Dupa separare, am ramas prieteni, vorbeam la telefon, iar eu am inceput o viata a mea, in care faceam exact ce imi doream.