Amica lui, rivala sau prietena ta?

Cea de-a treia persoana din viata celor care formeaza un cuplu poate fi uneori o "pacoste", dar exista si situatii in care poate fi acceptata, devenind...

M-am gandit sa abordez aceasta tema pentru ca m-am confruntat si eu cu o astfel de "problema". Si cred ca nu sunt singura... Cea de-a treia persoana din viata celor care formeaza un cuplu poate fi uneori o "pacoste", dar exista si situatii in care poate fi acceptata, devenind, in cele din urma, daca nu o prietena de nadejde, macar o "cunostinta" pe care o mai saluti, din cand in cand.

Ce relatie poti avea tu cu ea? Pai... iti poate fi indiferenta, in cazul in care nu prezinta nicio amenintare, iar iubitul tau are o relatie mai mult decat mediocra cu ea; iti poate fi rivala sau prietena, in cazul in care este o prezenta activa in viata iubitului tau.

Amica lui, rivala ta...


Cred ca este cea mai intalnita situatie. Dar oare de ce? Exista doua situatii: actuala amica este si fosta lui iubita sau este o persoana pe care o cunoaste de mult timp, comunica bine, fiind o sfatuitoare foarte buna, care stie sa il asculte.

In acest caz isi poate face loc sentimentul de gelozie si incepi sa privesti relatiile (a ta cu iubitul, a iubitului cu amica sa si a ta cu amica lui) ca pe niste competitii din care speri mereu sa iesi invingatoare. Mai ales in cazul in care ea i-a fost si iubita. Ajungi sa iti pui fel de fel de intrebari: "Ce are ea si nu am eu?", "De ce trebuie sa se sfatuiasca si cu ea?", "Chiar trebuie sa mai vorbeasca si cu ea?" etc.

Pentru ca totul sa iti fie clar si sa nu incepi sa faci scene de gelozie nejustificate, de preferat ar fi sa ai o discutie cu el referitoare la aceasta amica.
Poate ai perceput gresit relatia dintre ei, iar unele lucruri necesita o explicatie mai aprofundata. Inainte sa aduci acuze si sa-i arunci vorbe grele, pe care mai tarziu e posibil sa le regreti, explica-i cu mult calm cum ai receptat situatia.

Daca ai incredere in el si explicatiile lui te-au convins, nu ai de ce sa iti faci probleme. Este normal sa ii comunici daca ceva te deranjeaza si nu vezi cu ochi buni aceasta prietenie dintre ei. Nu lasa gandurile negre, gelozia si nesiguranta sa te macine. O relatie nu este o competitie intre parteneri si, mai ales, intre fostele si actuale iubiri.

In cazul in care intr-adevar relatia dintre cei doi nu ti se pare o idee buna si simti ca amica are o influenta negativa in evolutia voastra, ca si cuplu, discuta cu el. Explica-i situatiile in care ai simtit "amprenta" ei. Exista si momente in care aceasta amica simte nevoia sa controleze, sa se implice si ignora faptul ca voi formati un cuplu, iar unele lucruri se fac si se discuta doar in doi, fara prezenta ei.

Nicio discutie cu ea nu este de neglijat, voi doua sau voi trei. Stabiliti limitele, desi daca ati ajuns in acest punct, poate fi vorba despre o lipsa de bun simt din partea ei sau, de ce nu, de invidie sau rautate.

Uneori este foarte greu sa accepti aceasta situatie, in care el si fosta lui iubita comunica foarte bine, chiar daca intre ei nu mai exista sentimente de dragoste.
Candva nici eu nu credeam ca aceasta legatura de amicitie poate exista, nici nu puteam sa mi-o imaginez. "Odata ce te-ai certat cu iubitul tau, amicitia este exclusa", aceasta era motto-ul pe care ma bazam. Sa nu mai mentionez de existenta unei prietenii pure intre doua persoane de sex opus... o alta situatie "de neconceput".

Dar, in timp, odata ce sentimentele profunde de dragoste dispar, exista sanse ca cei doi sa se inteleaga, daca nu foarte bine, macar sa ajunga in stadiul in care sa se salute.

Sa nu uitam de situatii mai neplacute. De exemplu: fosta iubita, inca indragostita, sa joace rolul de "amica" foarte buna doar pentru a fi in preajma lui, fara ca el sa isi doreasca sa reia relatia cu ea. In acest caz putem spune ca avem parte de o problema, care va poate da mari batai de cap. Sa nu uitam ca un om indragostit "nebuneste" poate sa faca multe.

In cazul in care actualul tau iubit i-a explicat fostei ca relatia s-a incheiat si ca tu esti iubita lui, iar ea da semne ca nu a priceput acest lucru, este clar ca cel de-al treilea personaj nu are ce cauta in preajma lui si, implicit, a voastra. Este clar ca fosta iubita este instabila, din punct de vedere emotional, si poate face foarte mult rau relatiei voastre de dragoste.

Dar situatia in care el nu este decis pe care dintre voi sa aleaga si accepta amicitia fostei doar pentru a va testa? Chiar daca il iubesti, renunta la el! Un astfel de om nu are ce cauta in viata ta! Poate si "fosta iubita - actuala amica" renunta la el si va ramane singur...

Nici varianta amagirii nu este buna.
Daca tu il iubesti si i-ai spus de nenumarate ori ca te deranjeaza aceasta relatie cu prietena lui, daca simti mereu ca ceea ce spune nu sunt cuvintele lui, ci ale ei, iar el nu ia masuri, astfel incat problemele sa dispara, mai bine pune capat relatiei. Este clar ca ceva se intampla intre ei, poate este dependent de ea sau a inceput sa simta mai mult decat o simpla prietenie. In acest gen de relatie, nu vei fi niciodata fericita.

Pentru a nu mai apela la amica lui, ai putea sa experimentezi si tu cateva "subtilitati": sa incerci sa inveti si tu sa il asculti, sa ii ceri sfatul, dar sa il oferi si pe al tau cand are nevoie, poate in acest mod reusesti sa inlaturi "inamicul".

Amica lui, prietena ta...


Am intalnit foarte putine astfel de cazuri, dar este bine ca exista... Numai sa fie si o prietenie sincera, fara ascunzisuri. De cele mai multe ori, acest gen de amicitie dintre fosta si actuala iubita urmareste aflarea unor secrete.

Poate fosta vrea sa se asigure ca fostul iubit a ajuns pe "maini bune" sau tu, in calitate de actuala iubita, vrei sa afli mai multe despre el. Desi aceasta nu este cea mai buna metoda... Pasiunile si alte placeri de-ale iubitului tau le poti afla pe parcursul relatiei sau poate chiar de la el. Nu este cazul sa te "imprietenesti" cu ea pentru asemenea motive.
Unde ar mai fi misterul relatiei voastre de dragoste?

Trebuie sa intelegi faptul ca el te-a ales sa ii fii iubita si nu ai nevoie de sfaturile sau secretele fostei pentru a-i fi pe plac. Nu ar mai fi nimic natural in reactiile tale, iar ceea ce se intampla in cuplu, venind din partea ta, ar fi premeditat.

O astfel de prietenie ar fi ideala in cazul in care cele doua nu doresc sa obtina nimic, decat poate o comunicare sau o intelegere in parametri normali. Viata iti poate oferi multe surprize, chiar si o amicitie cu fosta iubita a partenerului tau!