A insela sau a nu insela?

O intrebare al carei raspuns ar trebui sa fie foarte simplu

Am citit un studiu realizat de MSNBC.com/iVillage din care am aflat ca intr-un cuplu, fidelitatea este o promisiune foarte greu de tinut. Am ridicat din spranceana, ce-i drept, la aflarea acestei concluzii si mi-am amintit de Tiger Woods (jucatorul de golf), Mark Owen (component al trupei Take That), Ronan Keating (liderul formatiei Boyzone), Jesse James (fostul sot al actritei Sandra Bullock), barbati celebri care si-au inselat nevestele si ma intrebam: "Ce a fost in capul lor de au renuntat la frumusetile pe care le aveau acasa?". In toate cazurile enumerate mai sus, relatiile sexuale cu alte femei au pus capat iubirii.

Nu sunt feminista, nu sunt de partea nimanui, dar tind sa cred ca multi insala pentru "a simti ca traiesc", pentru a-si urma instinctul animalic, dar mai multi "stau lipiti" de adevarata dragoste.

Pentru majoritatea persoanelor aflate intr-o relatie, acest statut presupune "niciodata calcat stramb". Potrivit studiului "Dorinta, dragoste si loialitate", una din cinci persoane aflate intr-o relatie si-au inselat partenerul/partenera. Insa, exista si participanti la cercetare carora le este frica sa insele, pentru a nu rani.

"Eu nu mi-am inselat iubita si suntem impreuna de patru ani. Sper sa nu ajung niciodata in situatia asta denigratoare, pentru ca asta ar insemna ca dragostea mea fata de ea s-a stins. Multi barbati spun ca pot insela, pot face sex cu alta femeie, fara ca dragostea fata de iubita oficiala sa se diminueze. Eu nu cred asta! Sunt destule femei care 'imi fac ochi dulci', dar nu le iau in seama, pentru ca iubita mea este mai de pret si nu as rani-o. Deci, raspunsul meu este: 'Categoric NU! Nu as insela!'", spune Mihai.
El se tine tare, "e pe pozitii", dar ce se intampla atunci cand aceasta "rezistenta" cedeaza?

"Un barbat, oricat de implicat ar fi intr-o relatie, daca o femeie insista, il preseaza, se imbraca provocator, il complementeaza, stie sa isi joace bine rolul, il poate face sa calce stramb. Nimic nu se compara cu o femeie determinata sa distruga o relatie"
, imi spunea o prietena. Asa sa fie? "Daca un barbat pica in plasa unei astfel de femei, nu e barbat si in mod sigur nu-si iubeste cu adevarat partenera. E foarte simplu!", raspunde Florin. Este o parere pe care o impartasesc si eu, dar venind din partea unui barbat, cantareste mai mult, nu-i asa?

Cand tradarea doare mai tare...


Nu este niciun secret, si femeile calca stramb. "Eu am ales sa insel, pentru a-mi salva relatia", spune, senina, Cristina. "Relatia in care sunt implicata este una lunga, sase ani, si nu pot renunta la ea asa usor.
L-am inselat de cateva ori, el nu stie, dar cu toate acestea nu pot sa il parasesc. Il iubesc si trebuie sa recunosc faptul ca aceste escapade mi-au salvat relatia, in sensul ca m-au ajutat sa elimin o serie de frustrari... sexuale"
, marturiseste Cristina.

Citeam intr-o statistica referitoare la infidelitate ca nimic nu poate distruge mai repede o relatie decat o aventura, o infidelitate din partea unuia dintre parteneri. Si cum prima oara este mai greu, cascada "pasilor strambi" poate merge la nesfarsit, in cazul in care iti place sa te minti pe tine sau/si sa minti persoana de langa tine.

Imi amintesc de o declaratie a Mioarei Roman, care atunci cand a fost parasita de Petre Roman a spus: "Barbatii sunt niste copii, iar ei mai fac si boroboate. Ar fi trebuit sa fiu mai pretentioasa in ceea ce priveste relatia noastra (...) Ma doare nu inselatul, ci tradatul".
Si aici se referea la tradarea unor sentimente si nu la actul sexual in sine.

Intr-adevar, dupa cum spune si Dr. Gail Saltz, pentru femei conexiunea emotionala este extrem de importanta si, de cele mai multe ori, flirtul si tradarea se identifica cu inselatul.

"A insela inseamna a distruge viata persoanei care te iubeste"
, imi spune Mihaela. Si pana la urma de ce ai "mutila" viata celui/celei de langa tine? Din egoism pur, ura, ciuda, ignoranta, rautate, singuratate, curiozitate, pofta carnala, din dorinta de a salva "o iubire" care nici macar nu exista de fapt? Merita oare? Gandeste-te!