5 sfaturi pentru a readuce fericirea in relatia ta

De obicei intram intr-o relatie cu speranta ca aceasta ne va face fericite. Speram ca persoana pe care am gasit-o sa fie persoana potrivita pentru asta si ca nu vom mai repeta...

De obicei intram intr-o relatie cu speranta ca aceasta ne va face fericite. Speram ca persoana pe care am gasit-o sa fie persoana potrivita pentru asta si ca nu vom mai repeta greselile pe care le-am facut in trecut. Speram sa gasim dragostea, suportul, compania si admiratia pe care le cautam de multa vreme. Fiecare dintre noi are cate o lista cu sperante si asteptari si atat timp cat acestea vor fi implinite, ne vom simti fericite.

Chiar daca o astfel de atitudine fata de relatie este absolut fireasca, de cele mai multe ori ni se intampla sa fim dezamagite din cauza lipsei de fericire din viata noastra. Aceasta vine si pleaca. Trebuie sa fie asa, deoarece fericirea este dependenta de circumstante. Cand lucrurile merg bine, suntem fericite. Cand obtinem ceea ce ne dorim, soarele straluceste cu mai multa putere si simtim cat de valoroase suntem in ochii celor din jur; parca si seful este in deplin acord cu noi, iar iubitul indrazneste sa ne ceara in casatorie cu mai mult curaj - acestea sunt momente de fericire.

Bucuria este cu totul altceva. Aceasta nu vine si pleaca. Aceasta nu mai depinde de circumstante exterioare care sunt sau nu prezente. Cand lucrurile sunt ceva mai dificile, atunci cand sperantele noastre sunt departe de a fi indeplinite, totusi este foarte posibil sa ne simtim bucuroase. Bucuria este prestabilita, este o decizie optimista pe care am luat-o deja in ceea ce ne priveste si pentru lumea in care traim. Acest lucru implica asumarea responsabilitatii vietii noastre si a relatiei actuale.

De cata bucurie ai parte in viata ta sentimentala? Daca vrei sa o imbunatatesti si sa-ti faci relatia mai puternica decat pana acum, citeste urmatoarele sfaturi care te pot ajuta sa-ti regasesti fericirea in viata ta de cuplu:

1. Nu-ti mai invinovati partenerul pentru dezamagirile tale


Iti suna cunoscut una din urmatoarele propozitii? "Daca cel putin mi-ar oferi un buchet de flori in weekend, as fi fericita". "Chiar nu stie cat de bucuroasa as fi daca ar duce gunoiul fara sa fie rugat?" "Stie foarte bine cat de suparata am fost cand a venit tarziu acasa, de ce face in continuare acest lucru?".

Atunci cand esti intr-o relatie, iti este foarte usor sa-ti invinovatesti partenerul pentru propriile sentimente - dar este unul dintre cele mai interesante moduri in care reusim sa ne distrugem propria bucurie si liniste. De asemenea, este una din cele mai puternice modalitati prin care reusim sa il innebunim pe partener.

Daca iti doresti ca relatia ta sentimentala sa contina mai multa bucurie, constientizeaza faptul ca atunci cand esti suparata sau nefericita din cauza comportamentului partenerului tau, aceasta este reactia ta, ceea ce nu inseamna neaparat ca este ceva in neregula cu acesta. Gasirea bucuriei si eliberarea vinovatiilor intr-o relatie inseamna de cele mai multe ori intelegerea faptului ca dezamagirile pe care le simti sunt legate strict de propriile tale asteptari.

Atunci cand nu vei mai pune asteptari prea mari pe umerii partenerului tau si vei petrece mai mult timp incercand sa descoperi ce fel de persoana este, atunci vinovatiile se vor dizolva mult mai usor. Toti oamenii au dreptul sa fie ceea ce sunt si sa se comporte ca atare. Bineinteles, daca astfel te vei simti mai bine - si tu ai tot dreptul sa-ti doresti anumite lucruri de la partenerul tau si sa refuzi o relatie care nu este pe gustul tau.

2. Descopera arta de a darui


Exista o imensa diferenta intre ceea ce oferi cu adevarat celeilalte persoane si ceea ce oferi pentru a primi altceva drept rasplata. Atunci cand in secret asteptam reciprocitate, nu este nimic mai mult decat manipulare. Pe de alta parte, adevarata bucurie se bazeaza pe ceea ce daruim din tot sufletul. Atunci cand vom invata sa daruim sincer anumite lucruri, atunci va fi aproape imposibil sa fim suparate sau nervoase.

A darui pur si simplu este adevarata bucurie cu care suntem rasplatite.

A darui sincer inseamna generozitate fara nici un fel de alta asteptare. Este vorba de a darui partenerului tau ceva ce i-ar placea si nu ceva care sa te multumeasca pe tine. Ceea ce inseamna ca trebuie sa acorzi timp cunoasterii persoanei respective si a dorintelor acesteia. Unele persoane se tem sa daruiasca simtindu-se jenate sau ca sa nu fie refuzate. Insa si reciproca este valabila. Cu cat vom darui mai mult, cu atat vom primi mai mult. A darui inseamna implinire si bunatate, fundamentale pentru dezvoltarea armoniei si bucuriei in viata de cuplu.

Exista multe alte lucruri care pot fi daruite dincolo de obiectele fizice. Partenerul tau are nevoie de orice, incepand cu timp si atentie pana la cunoastere si sentimentul ca are dreptate in anumite situatii. Vrei sa pui acest plan in actiune? Fa o lista cu toate lucrurile pe care i le poti oferi partenerului tau. Apoi fa o lista cu lucrurile care ti-ar placea sa ti le ofere el. Cand vei privi aceste doua liste una langa cealalta, vei vedea diferenta intre ceea ce ti-ai dori sa oferi cuiva in speranta ca iti vei satisface propriile nevoi si ceea ce l-ar face cu adevarat fericit pe partenerul tau.

3. Invata sa asculti cu adevarat


Vorbind despre ceea ce inseamna sa daruiesti cu generozitate, nu exista nici o modalitate mai buna pentru a face acest lucru decat daca vom asculta cu atentie ceea ce ni se spune. In majoritatea timpului auzim ceea ce ne spune partenerul, dar nu avem nici cea mai vaga idee despre ceea ce inseamna sa ascultam. A asculta inseamna sa iesi din propriile ganduri si sa fii alaturi de cealalta persoana.

Ceea ce inseamna sa opresti vocea interioara care comenteaza in permanenta sau anticipa ceea ce urmeaza sa spuna celalalt sau ce trebuie sa spui tu. Trebuie sa-ti opresti argumentele sau contra-argumentele din interior si sa fii deschisa discutiei. In momentul in care il vei asculta cu atentie pe partenerul tau, atunci vei uita de propriile asteptari legate de ceea ce ti-ai dori sa fie spus sau facut si vei reusi sa fii alaturi de el in situatia respectiva. Acesta va fi un dar imens pe care i-l vei oferi. De fapt, pentru multi dintre noi, a fi ascultati cu atentie inseamna ca suntem iubiti.

4. Renunta la incercarea de a-l schimba pe celalalt


Permanenta dorinta de a fixa sau a schimba pe cineva este una din cele mai mari capcane pentru bucurie. In plus, creeaza conflicte de putere in interiorul relatiei atunci cand iese de sub control un anumit aspect. Celalalt se simte ranit, nepotrivit si se gandeste ca ceva este in neregula cu el. Persoana care isi doreste o astfel de schimbare devine din ce in ce mai frustrata din cauza refuzului celuilalt de a se schimba sau a retragerii acestuia. Atunci se intampla sa spunem: "daca m-ai iubi suficient de mult, atunci te-ai schimba".

Sa descoperi bucuria unei relatii inseamna sa ai capacitatea de a iubi pe cineva asa cum este. Partenerii nostri nu au venit pe lume doar pentru a ne multumi pe noi sau pntru a ne face fericite. Ei s-au nascut pentru a se maturiza, pentru a evolua si pentru a descoperi cine sunt. Acesta s-ar putea sa fie un proces destul de indelungat si provocator. Si cu siguranta vor exista momente in care partenerii nostri isi vor dezvalui si laturile mai putin placute. Insa lucrul cel mai surprinzator legat de schimbare este ca atunci cand il vom forta si il vom dezaproba mai putin pe partener, atunci acesta se va schimba mai repede deoarece nu va mai fi nevoit sa ne opuna rezistenta.

5. Dezvolta-ti rabdarea


Rabdarea este un cuvant demodat pentru oamenii zilelor noastre legati de tehnologia ultra-rapida pentru care cat mai rapid inseamna cat mai bun. Oricum, nu exista nici o modalitate de a grabi maturizarea unei relatii sau dezvoltarea armoniei in cuplu. Daca esti nerabdatoare sa ajungi pe calea potrivita cat mai repede, exista doua feluri in care poti incepe: invata cum poti darui mai mult si fa efortul de a deveni o cat mai buna ascultatoare. Insa fiecare problema in parte iti va lua timp si multa rabdare.

Din aceasta cauza este absolut necesar sa constientizam ceea ce suntem - exact in acest moment - si sa ne gandim ca suntem iubiti si acceptati. Daca esti pregatit(a) sa imbunatatesti armonia si bucuria vietii tale de cuplu, elibereaza puterea cu care l-ai investit pe partenerul tau si asuma-ti responsabilitatea gasirii acestei bucurii in propria viata - vei fi surprinsa de rezultatul pe care il vei obtine.