Sunt dependenta de el

Am 22 de ani si as avea nevoie de un sfat. Sunt cam de doi ani cu un baiat pe care as putea spune ca l-am considerat jumatatea mea. El m-a facut

Am 22 de ani si as avea nevoie de un sfat. Sunt cam de doi ani cu un baiat pe care as putea spune ca l-am considerat jumatatea mea. El m-a facut sa cunosc dragostea, langa el am trait cele mai frumoase momente din viata mea...pana acum. Insa dupa primul an, au aparut cateva neintelegeri, gelozia i-a intunecat mintea.

Am inceput sa ne certam cam des, sa ne spunem vorbe grele, insa tot timpul am trecut peste, deoarece m-am considerat si eu vinovata, raspunzandu-i cu aceeasi moneda sau incepand eu cearta fara rost. Mai rau este insa ca au intervenit parintii mei care nu mai sunt de acord cu relatia noastra. L-am ales tot pe el. Nu pot sa ma despart pentru ca-l iubesc. Dar, pana nu demult am primit o palma de la persoana in care credeam si-o iubeam cel mai mult.

Nu vreau sa fac pe victima pentru ca eu am inceput o cearta care efectiv nu-si avea rostul si eu am inceput sa-l jignesc. Insa...chiar si in acest caz...este palma lui justificata? Se poate vindeca dependenta de persoana iubita? Pentru ca ma simt astfel: dependenta.



Dependenta este perceputa ca un fapt negativ de cele mai multe ori. Unii sunt dependenti de tutun, altii de dulciuri, tu te simti dependenta de persoana iubita. Dependenta poate iti creeaza sentimentul unei pierderi a libertatii de manifestare si de exprimare, ai uneori sentimentul ca nu poti sa fii naturala, sa fii tu insati cu dorintele si manifestarile tale. Oricat ai incerca sa fugi simti ca o forta nevazuta te tine intr-o plasa invizibila langa el.
Cand lucrurile merg bine in relatie simti ca plutesti, ca nimic rau nu poate, ca viata merge mai departe cu bine. Cand apar probleme in relatie iti promiti ca nu vei mai face asa ceva dar uneori un gand vine si pune stapanire pe tine. Cand esti dependent gandesti (si uneori simti) ca un lucru iti face rau dar pare ca nu poti sa renunti la el.

Gelozia conduce de multe ori la agresivitate, la comportamente inedite. Reactiile persoanelor geloase sunt foarte intense si de multe ori gelozia presupune reactii de care o persoana nu se considera capabila.
Motivul pentru care simti dependenta este o informatie importanta pe care cunoscand-o vei putea sa alegi. Sa gandim ca el nu este decat concretizarea unei nevoi din tine.
Oamenii au multe motive pentru care simt dependenta. Unii o fac din singuratate, altii pentru ca nu se simt pregatiti sa abordeze o alta relatie, altii dintr-o mare nevoie de tandrete, unii dupa ce au parcurs o pierdere afectiva foarte importanta, etc.

Dependenta ca orice aspect care ne nemultumeste poate fi tratata. Sunt multe modalitati in care se poate aborda terapia dependentei. Cunosti, banuiesc, oameni care se lasa de fumat. Sa nu-mi spui ca este o comparatie deplasata. Sa vedem cum poti sa gasesti Calea pe care simti ca mergi. Eu iti voi propune cateva modalitati. Alegand una si actionand in conformitate cu ea vei descoperi ceea ce cauti.

1. Una dintre ele ar fi sa discuti cu el, sa vezi ce simte si el.
Daca te simti capabila si daca ai incredere in el, povesteste-i si lui ceea ce simti. Poti face din ceea ce simti un bun al cuplului, a ceea ce aveti impreuna. Poate lui ii va face placere ceea ce simti tu sau poate va simti disconfort. Ceea ce simti tu poate deveni astfel o situatie a cuplului. Pentru ca acest lucru sa fie posibil este nevoie ca amandoi (implicit cuplul) sa aiba o buna capacitate de comunicare a unor afecte profunde. De asemenea intrebarea ta - daca palma este justificata sau nu ar fi un subiect numai bun pentru voi in cadrul acestei discutii.

semnatura articol Lygia Alexandrescu
de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
021 317 40 43; 0722 453 906 sau
centrupsihologie@gmail.com www.centrupsihologie.ro