Fosta iubita, o problema actuala

Ce se intampla cand, dintr-un motiv sau altul, nu poti avea incredere in persoana de langa tine? Alina ne spune cum a aparut aceasta problema in relatia ei.

Ce se intampla cand, dintr-un motiv sau altul, nu poti avea incredere in persoana de langa tine? Alina ne spune cum a aparut aceasta problema in relatia ei.

Buna ziua,

In urma cu un an am cunoscut un barbat, "B", care avea iubita, de care insa nu era prea multumit. Dupa aproximativ jumatate de an s-a despartit de acea iubita si a venit la mine spunandu-mi ca eu sunt ce isi doreste. Am acceptat si am inceput o relatie, insa fosta il cauta, il suna, facea tot posibilul sa se intalneasca. Dupa 2 luni, "B" mi-a spus ca isi doreste sa ii acorde o sansa si ca vrea sa ne despartim, deci prin urmare am incheiat relatia.

Dupa 4 zile de la despartire, m-a sunat si mi-a spus ca se gandeste la mine si ca a facut o greseala... prin urmare am acceptat sa reluam relatia.

Insa acum, dupa apoximativ 6 luni, fosta prietena inca il mai cauta, el inca ii raspunde la telefon, la e-mail-uri... ma deranjeaza enorm, pentru ca mi-e frica sa nu il sensibilizeze din nou, dar in acelasi timp nu reusesc sa am incredere in el, nu pot sau mai bine zis... nu ma lasa inima sa il iubesc, ma simt mintita, ma simt intr-o totala nesiguranta; de aceea am ales sa rup relatia cu el in momentul de fata.

In ciuda faptului ca el imi spune "e doar un simplu telefon, ea ma suna si, daca vroiam sa ma impac cu ea, nu asteptam 6 luni, o faceam cu mult timp in urma, nu am nimic cu ea, crede-ma; am gresit o data, nu e cazul sa mai gresesc inca o data".

Eu ma intreb: daca intr-adevar voia sa nu ma piarda, nu ar fi facut tot posibilul sa o determine pe fosta prietena sa nu il mai caute? Inca il mai leaga ceva de fosta relatie? El a incheiat relatia cu ea si de aceea nu poate sa ii inchida telefonul cand il suna? Sa il caut eu? Sa astept sa ma caute el? Sunt printre putinele intrebari pe care mi le pun singura si nu gasesc raspunsul.

Tin la el, poate chiar il iubesc, dar nu ma lasa el sa i-o spun, deoarece ma dezamageste prin simplul fapt ca nu reuseste sa rupa definitiv legaturile cu persoana respectiva. Eu nu cred in stare vreo femeie sa caute atata timp un barbat (9 luni), daca in acelasi timp barbatul nu-i da sperante.

Astept un sfat si o parere; poate relatia aceasta dintre mine si "B" arata altfel privita din afara; si poate gresesc eu, neoferindu-i suficienta libertate... nu sunt sigura. Nu reusesc sa gandesc destul de limpede si asta ma face sa nu gasesc varianta cea buna; sper sa intelegeti ceva din tot ce am scris.

Ajutati-ma sa gasesc un raspuns, sa imi pun in ordine gandurile.

Multumesc,

Alina

Claudiu Ganciu, psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, raspunde:

Psihoterapia de cuplu isi propune de cele mai multe ori sa inteleaga relatiile asa cum sunt. Ceea ce frapeaza este modul de reactie la ceea ce se intampla - multe intrebari care fac pe cineva sa se gandeasca la ceva rau. De ce aceste intrebari? Mi se pare ca a intelege ceea ce se intampla pleaca de la aceasta intrebare.