România: 8 vedete care au dat-o în bară în afaceri. Vezi cine sunt!

22 Februarie 2012
De teamă că, la un moment dat, nu vor mai face faţă presiunii din showbizul autohton, multe dintre vedetele de la noi s-au decis să-şi traseze un plan de urgenţă. Pentru cele mai multe dintre ele acest plan de urgenţă s-a concretizat într-o afacere care s-a dovedit până la urmă a fi una păguboasă. Despre multe dintre ele, publicul a mai auzit deja, însă în cele ce urmează vom analiza situaţii mai puţin cunoscute, surprinzătoare chiar.

Mircea Lucescu se pricepe la fotbal, dar afacerile îl dau gata

În 2010, familia Lucescu alegea să închidă agenţia de turism Neli Voyages, care activa din anul 1998. "Din 2007, firma a intrat pe pierderi, iar acestea erau acoperite de acţionari, care aduceau bani de acasă. Din acest motiv, familia Lucescu a decis să renunţe la această activitate", au spus surse din interiorul companiei, citate de Mediafax. Potrivit datelor disponibile pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor, Neli Voyages a înregistrat în anul 2006 o cifră de afaceri de 4,38 milioane de lei şi un profit net de 16.465 lei, pentru ca un an mai târziu afacerile să scadă la 3,5 milioane de lei şi firma să înregistreze pierderi de 138.000 de lei.

Sylvia, nepotrivită pentru afaceri

Soţia lui Andrei din trupa Alb şi Negru s-a gândit că dă lovitura în afaceri dacă investeşte 15.000 de euro într-un club de fiţe, situat fix în buricul Bucureştiului. Din păcate pentru ea socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, eşecul business-ului nu a întârziat să apară în 2009. "Am dat faliment din cauza recesiunii şi din cauza lipsei de timp. Eram asociată cu alţi câţiva prieteni, iar partea mea de investiţie a fost de 15.000 de euro. În ultima vreme, oamenii preferă restaurantele, nu mai are nimeni timp să stea să bea cafeaua la bar. Erau foarte puţini clienţi, am început să ieşim în pierdere şi am decis să închidem", declara, la vremea respectivă, Sylvia pentru Click! Ea a inaugurat cafeneaua în aprilie 2008 şi, la început, s-a ocupat personal de administrarea afacerii.  

Adrian Mutu, faliment pe toate direcţiile

Fotbalistul român se poate... "lăuda" că a cunoscut mai multe forme ale falimentului, fie că discutăm despre cel în afaceri sau cel pe plan profesional şi, uneori, chiar personal. Cel din care nu s-a mai ridicat niciodată este falimentul în afaceri, concretizat prin închiderea localului de fiţe "Brilliant Club", pe care fotbalistul l-a deschis în 2007. Doi ani mai târziu, din cauza managementului defectuos şi a datoriilor (3.836.758, 30 lei), afacerea a intrat în faliment. În ultima perioadă, Mutu lăsase clubul pe mâna surorii sale şi a asociaţilor săi.

Costi Ioniţă, succes afară, faliment în ţară

America i-a deschis toate uşile, însă România se încăpăţânează să i le închidă. Adevărat sau nu, aceasta este situaţia care se vede din exterior, după ce am aflat că una dintre afacerile în care este implicat artistul a intrat în faliment. Este vorba, evident, despre postul Party TV, unde Ioniţă deţinea 10% din acţiuni, post care după 4 ani şi jumătate de emisie a rămas fără licenţă.

Soţia lui Bodo, falimentară din cauza nepriceperii

În 2009, Loredana Marin, împreună cu soţul - Bodo de la Proconsul, s-a decis să deschisă un salon de înfrumuseţare. Cariera ei de business woman s-a încheiat după 2 ani cu un faliment care-i provoacă coşmaruri şi astăzi. "Nu m-am priceput să-l administrez. M-au păcălit toţi, încă de la început. M-au prostit să cumpăr încă de la deschidere şampoane de 100 de milioane, de parcă ar fi trebuit să spăl pe cap toată populaţia New York-ului. Eu nu am ştiut cum să procedez, am făcut tot ce mi-au zis furnizorii, iar la un moment dat m-am trezit că nu mai aveam bani nici de bomboane. Că eu aşa făceam, puneam şi bomboane la intrare. Nu numai că nu aveam profit, dar ajunsesem să aduc şi bani de acasă. Am fost prostită pe faţă", a mărturisit Loredana pentru Cancan. Acum, soţia lui Bodo a spus "adio" lumii afacerilor şi, cum a pierdut multe mii de euro, nici că o mai bate gândul să devină întreprinzator: "Nu-mi mai deschid niciodată nimic. Când pierzi câţi bani am pierdut eu, nu-ţi mai arde de afaceri. Oricum, am câştigat pe altă parte, Dumnezeu mă ajută tot timpul", a conchis femeia.

Radu Teodorescu, antrenorul vedetelor de la Hollywood, falimentat de români

A reuşit să scrie istorie în America, unde a lucrat cu vedete ca Cindy Crawford, John Kennedy Jr, Jennifer Lopez, Calvin Klein, Susan Sarandon, Jodie Foster sau Robert Redford, însă în România afacerea lui a fost sortită eşecului. Lansată cu mare fast la sfârşitul lui 2003, sala ale cărei tarife se ridicau până la 1000 de euro pe an, la vremea respectivă, nu a reuşit să capteze interesul românilor. "Nu am mai vorbit cu el de ceva timp. Eu am făcut PR pentru ei şi cam atât. Nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu sala, probabil că nu au rezistat pe piaţa din România", declara acum trei ani Dana Săvuică, cea care a fost şi imaginea proiectului pentru o vreme. "Tortura" cu Radu Teodorescu dura fix 60 de minute, multe dintre vedetele care au păşit în sala lui s-au plâns că n-au mai putut să coboare scări câteva zile bune după primul antrenament.

Răzvan Ciobanu distrus de droguri şi prietenii păguboase

Deşi multă vreme nu a vrut să discute despre situaţia în care se află, anul trecut Răzvan Ciobanu, copilul teribil al modei din România, a decis să-şi deschisă sufletul şi să povestească drama prin care a trecut. "Primele semne de apariţie a falimentului le-am avut în vară, acum 2 ani (n.r. în 2009). Practic nu aş fi intrat în faliment dacă nu aş fi fost 'ajutat', când, în afară de modă, celelalte afaceri ale mele au căzut total. În momentul acela m-am blocat, nu am mai fost în stare să muncesc sau să mă concentrez asupra a ceea ce aveam de făcut.

În primă fază am pierdut casa în care locuiam. Mi-a fost luată din cauza unor acte nefăcute la timpul lor şi nu am avut puterea să mă lupt în niciun fel, mai ales că surpriza venea din partea celor mai buni prieteni. Au urmat apoi maşinile pe care le avem şi care au fost luate de un alt bun prieten, pentru că aveam contractele de leasing pe firma lui nu pe a mea. De aici a urmat o depresie lungă. Eram ca o legumă. Am zăcut pe canapeaua unei foste prietene vreo două luni"
, a spus Răzvan Ciobanu pentru revista Tabu, precizând că nici acum nu-şi dă seama cum a ajuns într-o asemenea situaţie.

Ştefan Bănică Jr. şi Andreea Marin datori vânduţi la bancă

În perioada de bum imobiliar, când toată lumea credea că imobiliarele garantează un câştig mare şi imediat, soţii Bănică au împrumutat de la bancă 1.680.000 de euro cu scopul de a construi o clădire de birouri ce urma a fi închiriată la finalizare, anunţă Cancan. Din păcate, nici în cazul lor socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, blocul a fost finalizat, însă clienţii se lasă şi acum aşteptaţi. În consecinţă, cele două vedete trebuie să plătească o rată fabuloasă la bancă, într-o afacere care le-a dat toată viaţa peste cap.