România: 6 vedete care au făcut copii în eprubetă

4 August 2011

Problemele de fertilitatea sunt o realitate crudă a zilelor noastre. Tot mai multe cupluri se lovesc de imposibilitatea de a procrea, fac analize interminabile şi chinuitoare, caută soluţii, cheltuiesc sume foarte mari de bani pentru ca răspunsul să fie unul crunt: "Nu puteti avea copii". Răspunsul acesta este dureros, însă astăzi nu mai este definitiv. Medicina a evoluat şi cu ea şi posibilitatea de a aduce pe lume copii sănătoşi, creaţi, aşa cum se spune popular, în eprubetă. Aceasta este soluţia pentru situaţia radicală, există însă şi stimularea ovariană, o variantă la care pot apela cuplurile fertile, dar... leneşe.

Înainte de a scrie câteva cuvinte despre cele două proceduri în parte, trebuie menţionat că aşa cum noi, oamenii normali, putem trece prin astfel de situaţii, la fel o pot face şi vedetele. Există câteva exemple de persoane publice din România care au apelat la fetilizarea în vitro sau la stimularea ovariană, puţine sunt însă cele care şi recunosc.

Fertilizarea in vitro (FIV) este o componentă a Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM), şi reprezintă un proces prin care spermatozoidul fecundează ovulul în laborator. Acolo se formează embrionul care este transferat in uterul mamei în general la 72 ore de la concepţie. Fertilizarea nu intervine în complexul genetic al copilului, astfel că între fătul creat in vitro şi fătul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltării. Atunci cand toate alte metode de concepţie nu mai pot fi aplicate, FIV este ultima soluţie pentru femeia sterilă sau barbatul steril.

Pe de altă parte, dacă tulburările de ovulaţie sunt vinovate pentru imposibilitatea unui cuplu de a avea copii, acestea se pot echilibra cu ajutorul stimulării ovariene, prin producerea de cât mai multe ovule. Conform statisticilor, şansele de a rămâne însărcinată după această procedură sunt de 60% la şase luni de la începerea tratamentului.

Dezechilibrele ovulaţiei reprezintă una dintre cauzele infertilităţii feminine. Stimularea ovariană vine în ajutorul tău asigurând dezvoltarea concomitentă a unui număr cât mai mare de foliculi în ovare, care să producă un număr semnificativ de ovule spre a fi fecundate.

Haide să vedem care sunt vedetele care au apelat la unui dintre aceste tipuri de tratament:

Simona Pătruleasa, singura care recunoaşte

Vedeta Kanal D va naşte o fetiţă, în luna septembrie. Un copil extrem de dorit şi aşteptat şi aproape imposibil de adus pe lume din cauza unui diagnostic crunt pe care Simona Pătruleasa l-a primit în urma analizelor şi controalelor repetate: "Nu poţi avea copii", i-au spus medicii, vedetei. "În momentul acela cade cerul pe tine şi simţi că o iei razna. (...) A căzut ca un trăznet vestea... Nu m-am putut obişnui cu ideea. A fost un moment greu, am suferit enorm.", i-a declarat vedeta Andreei Marin. "M-am gândit la varianta unei mame-surogat, m-am interesat dacă la noi în ţară e posibil să apelez la aşa ceva. M-am gândit la absolut tot ce este omenesc posibil pentru a putea avea un copil", continuă Simona Pătruleasa mărturisirea. La final a apelat la fertilizarea în vitro şi iată că a reuşit să-şi îndeplinească visul. "Am făcut 3 tratamente, nu 100, cum s-a tot spus... Şi cel din urmă a fost cel mai greu cu medicamentaţie şi injecţii, pe care mi le făceam singură în abdomen, după calculele mele, 300 de injecţii dureroase şi traumatizante. Am apelat la fertilizare în vitro.", a dezvăluit Simona.

Daniela Gyorfi, campioana tratamentelor pentru a rămâne însărcinată

Proaspăta mămică Daniela Gyorfi a trecut prin clipe de coşmar din dorinţa de a avea un copil. După trei sarcini pierdute, ultima în 2009, artista îşi pierduse speranţa de a mai avea un copil. Dar iată că, pe 16 februarie 2011, artista îşi îndeplinea visul vieţii ei aducând-o pe lume pe Maria, fetiţa ei şi a lui George Tal.

Nicoleta Luciu, stimularea ovariană - secretul tripleţilor ei

Deşi la început nu a vrut să recunoască, modelul Playboy a fost ajutat serios de medicină ca să obţină sarcina cu tripleţi pe care o poartă acum. Vedeta, mămica unui băieţel, va mai aduce pe lume încă trei copii - doi băieţi şi o fetiţă. "Timp de un an mi-am dorit, nu m-am protejat şi nu am rămas însărcinată, credeam că e o problemă, de aceea nu voiam să spun la nimeni. Am vrut neapărat copil şi am făcut o stimulare ovariană, prin care în loc de un ovul, se află trei în uter, aşa că s-a întâmplat. Am rămas şocată când am văzut că sunt trei în loc de unul, spuneam că nu poate fi adevărat", a declarat vedeta în cadrul emisiunii Happy Hour.

Andreea Marin, ar fi făcut, dar nu a mai fost cazul

Soţia lui Ştefan Bănică Jr. a trecut prin două sarcini extrauterine înainte de a o aduce pe lume pe Violeta. Întotdeauna s-a spus că vedeta a apelat la fertilizare in vitro, însă ea nu a recunoscut niciodată acest lucru. Vedeta susţine că a fost la un pas să recurgă la acest gen de tratament, dar că nu a mai fost nevoie. "Eram dispusă, şi nu văd nicio ruşine în acest lucru, să apelez la fertilizare in vitro. Mă interesasem ce înseamnă asta. Îmi dădea speranţă această metodă a modernităţii. Îmi spusesem că, peste câteva luni, când o să intru în vacanţă, asta o să şi fac. Ca prin minune, s-a întâmplat să rămân însărcinată tocmai pentru că îmi luasem gândul. Aceasta a fost o mare surpriză".

Monica Davidescu, o sarcină despre care a preferat să nu discute

În noiembrie 2010, Monica Davidescu şi Aurelian Temişan au devenit părinţii unei fetiţe superbe, asta după chinuri şi ani întregi de încercări. Deşi discreţi, într-o perioadă soţii Temişan începuseră demersurile de adopţie, pierzându-şi parcă speranţa că vor mai deveni vreodată părinţi pe cale naturală. Chiar dacă nu au discutat niciodată despre metoda în care actriţa a rămas însărcinată, se spune că Monica Davidescu a urmat tratamente intense în acest sens, problema rezolvându-se printr-o fertilizare in vitro.

Nadia Comăneci, nu discută despre această problemă

"Zeiţa de la Montreal" a devenit mămică la 45 de ani, în iulie 2006, aducând pe lume un băieţel perfect sănătos. Într-un interviu acordat celor de la Libertatea, în martie 2006, fosta sportivă vorbea despre perioada minunată prin care trece, despre cât de minunat este să fii însărcinată. Întrebată dacă a apelat la fertilizarea în vitro, aşa cum s-a vehiculat întotdeauna, Nadia Comăneci a preferat să se abţină: "Acestea sunt lucruri intime, nu sunt de discutat în ziar".