Religia în şcoli. Cine sunt vedetele care promovează Biserica?

Ora de religie a aprins întreaga societate. Păreri pro şi contra au fost vehiculate intens în spaţiul public. Totul a pornit de la decizia Curţii Constituţionale de a modifica felul cum se realizează cererea pentru a participa la o materie facultativă.

„La începutul anului şcolar 2014-2015 exista necesitatea solicitării exprese pentru cei care nu vor să participe la ora de religie. Conform deciziei Curţii Constituţionale, care sigur intră în vigoare la data publicării ei, deci ea intră vigoare imediat, nu poate produce efecte retroactiv, nu poate schimba decizia care a fost luată la 1 septembrie 2014. Aceasta este explicaţia pentru care am zis că va produce efecte de la 1 septembrie, dată la care va fi necesară o solicitare expresă de participare la orele de religie, nu cum este acum o cerere de neparticipare la orele de religie. Decizia spune că orele de religie sunt obligatorii pentru minister şi pentru şcoală şi sunt opţionale pentru elevi. Am înţeles că Biserica Ortodoxă apreciază această decizie ca o încurajare a manifestării participării la orele de religie“, a declarat, pentru Gândul, Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei.

În urma deciziei Curţii Constituţionale, Patriarhia a ales trei vedete care să promoveze această decizie prin spoturi, iar Consiliul Naţional al Audiovizualului a votat o recomandare pentru posturile TV de a difuza în regim de campanie noncomercială aceste spoturi.

Patriarhia Română și Asociația Părinți pentru Religie au realizat astfel trei spoturi de informare a populației cu privire la faptul că elevii majori, respectiv, părinții și tutorii legali instituiți pentru elevul minor pot depune cerere pentru participarea la ora de religie.

În spoturi apar personalități precum Ana Blandiana, Dan Puric, Connect-R, Daniel Buzdugan, Liana Stanciu, Sofia Vicoveanca și Elisabeta Lipă, anunţă Pagina de Media.

Cea mai cunoscută personalitate dintre cei care promovează religia în şcoli este, de departe, Connect-R, a cărui notorietate a crescut foarte mult datorită hit-ului „Vara nu dorm“.

Pe numele real Ștefan Relu Mihalache, Connect-R s-a născut pe 9 iunie 1982 şi şi-a început cariera la 8 ani, ca dansator. La vârsta de 15 ani, a început să cânte, alegând stilul hip-hop.

După mulţi ani, ajuns la maturitate, Connect-R îşi schimbă stilul şi cântă muzică comercială, majoritatea pieselor sale intrând în topurile de la radio. În urmă cu câţiva ani, Connect-R spune că s-a apropiat de Dumnezeu şi că actorul Dan Puric l-a ajutat să facă acest lucru.

„Cea mai mare satisfacţie a unui artist este când primeşte aplauze. Atunci simt că sunt iubit. Pe de altă parte, mă împinge şi faptul că, mai nou, am revelaţii. Am avut o întâlnire cu idolul meu Dan Puric şi mi-a schimbat sistemul valoric. El mi-a spus că e foarte bine ce fac şi mi-a spus că partea sexuală trebuie transformată în dragoste. În ultimul single am reuşit să îmi exprim dragostea faţă de Dumnezeu. Am spus despre Corinteni 1.3.
Sunt foarte mulţumit că am reuşit să pun ceva din divinitate acolo. Copiii sunt foarte atenţi la detalii. M-au întrebat ce e Corinteni, e un nou label? Mă bucur că am pus mâna pe Biblie şi am citit. E şi meritul lui Dan Puric. Când m-am întâlnit cu Dan Puric, el mi-a spus că, de obicei, nu se întâlneşte cu artişti şi cu politicieni, dar s-a documentat despre mine şi a acceptat. Am vorbit despre religie, rugăciune, despre Dumnezeu. Înainte nu mă prea interesa ţara asta, istoria. Nici Divinitatea. Întâlnirea cu Dan Puric m-a schimbat. Este idolul meu, îl iubesc“
, spunea Connect-R imediat după ce a lansat melodia „Dă-te-n dragostea mea“.



Dan Puric se află şi el implicat în această campanie de promovare a religiei în şcoli. Actorul a afirmat, în urmă cu mai mulţi ani, că s-a apropiat de Dumnezeu la începutul anilor 2000, fiind foarte dezamăgit atunci de politica românească şi de ce se întâmpla în societate.

„M-am întors ca o rachetă la Dumnezeu, fără să fiu habotnic.
Eu fac artă creştină, care este o punte spre Dumnezeu, şi nu neapărat artă bisericească, care e strict legată de biserică. Tot dorul meu de Dumnezeu se regăseşte în arta mea“
, spunea Dan Puric.

O altă vedetă care promovează religia în şcoli este Daniel Buzdugan, care a scris şi o poezie pentru a susţine decizia Curţii Constituţionale. În ciuda glumelor pe care le face la radio şi la TV, unele mai deplasate, Buzdugan spune că este un credincios în adevăratul sens al cuvântului.

Vă invit să încercăm,
Ca părinți, chiar dacă-i greu,
Pe cei mici să-i îndrumăm
Să mai creadă-n Dumnezeu.

Chiar așa, vreți ca niciunul
Să nu-și mai aduc-aminte
Cum că Paștele, Crăciunul
Sunt zile atât de sfinte?

Religia-i „cumpătare”,
Le dă celor mici un trai,
Cu lumină și răbdare,
Visul de-a ajunge-n Rai.

Lăsați-i la Cele Sfinte,
Nu-i nimic curat pe lume
Ca micuții ce-nainte
De somn spun o rugăciune.

Cei mici, de n-ar fi credința
Ar avea inima goală.
Buzdu din toată ființa,
E pentru religie în școală!

9 Martie 2015