Hollywood: 6 actori nominalizaţi la Oscar pentru rolurile de debut

Personajului Patsey din filmul "12 ani de sclavie" i-a adus frumoasei Lupita Nyong'o nu numai celebritatea ci şi cel mai râvnit premiu din industria filmului. Nu este însă singurul actor care reuşeşte să obţină o nominalizare la Premiile Oscar la debutul său pe marile ecrane. Iată şase dintre norocoşi!

Lupita Nyong'o, "12 Years a Slave" (2013)

Actriţa în vârstă de 31 de ani a fost marea învingătoare a serii de 2 martie, la Gala Premiilor Oscar. Primul ei rol cinematografic, Patsey, sclava de pe plantaţia maleficului Edward Epps (Michael Fassbender) i-a adus primul premiu important din carieră, mult râvnitul Oscar. Actriţa a primit rolul care i-a schimbat viaţa la doar câteva săptămâni după ce a absolvit Universitatea Yale.

În "12 Years a Slave", Lupita interpretează rolul lui Patsey, o sclavă ce culege bumbac pe plantaţia lui Edward Epps (Michael Fassbender) şi care trebuie să suporte comportamentul violent al lui Epps.

Barkhad Abdi, "Captain Phillips" (2013)

La 28 de ani, Barkhad Abdi a debutat pe marile ecrane alături de celebrul Tom Hanks, în "Captain Phillips", film inspirat din evenimente reale: în 2009, un grup de piraţi somalezi au pus stăpânire pe o navă maritimă americană Maersk Alabama, primul cargobot jefuit în ultimii 200 de ani. Primul său rol într-un film i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar şi premiul BAFTA.

În prezent Barkhad Abdi plănuieşte să se stabilească la Los Angeles ca să îşi urmeze cariera de actor, negociind pentru rolul alergătorului sud-african Willie Mtolo din pelicula "The Place that hits the sun".

Quvenzhane Wallis, "Beasts of the Southern Wild" (2012)

Quvenzhane Wallis a devenit cea mai tânără actriţă nominalizată vreodată la Premiile Oscar, la categoria "Cea mai bună actriţă în rol principal", după ce a impresionat cu interpretarea sa din filmul "Beasts of the Southern Wild".

Astfel Quvenzhane a concurat pentru statueta de aur la Oscarurile din 2013 cu cea mai bătrână actriţă nominalizată vreodată, Emmanuelle Riva, pentru rolul din filmul "Amour", dar şi cu vedete precum Jennifer Lawrence ("Silver Linings Playbook"), Jessica Chastain ("Zero Dark Thirty") şi Naomi Watts ("The Impossible").

Hailee Steinfeld, "True Grit" (2010)

Actriţa din "Ender's Game" a jucat primul rol important în "True Grit" (2010) care i-a adus şi o nominalizare la Oscar. Hailee a interpretat rolul unei adolescente de 14 ani pe nume Mattie Ross, care doreşte cu orice preţ să răzbune moartea tatălui ei, cerând ajutorul şerifului Reuben Cogburn, jucat de Jeff Bridges.

Gabourey Sidibe, "Precious" (2009)

Gabourey Sidibe a primit şi ea o nominalizare la Oscar pentru rolul lui Clareece "Precious" Jones. Precious este o adolescentă analfabetă şi supraponderală în vârstă de 16 ani, abuzată fizic şi emoţional de mama sa şi violată în repetate rânduri de către tatăl ei, cu care a rămas însărcinată de două ori.

Jennifer Hudson, "Dreamgirls" (2006)

Jennifer Hudson a devenit cunoscută în 2004, numărându-se printre finalistele "American Idol". Şi-a facut debutul ca actriţă în 2006 în filmul "Dreamgirls". Rolul lui Effie i-a adus premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, dar şi un premiu Golden Globe.