Cine este Elan Schwartzenberg?

Un om de afaceri care s-a nascut in Romania, dar liceul si armata le-a facut in Israel. Elan (Emilian in acte) provine dintr-o familie de medici, motiv pentru care a optat sa mearga la facultatea de stomatologie. Insa nu in Ierusalim sau in Tel Aviv, ci la Iasi.

Un om de afaceri care s-a nascut in Romania, dar liceul si armata le-a facut in Israel. Elan (Emilian in acte) provine dintr-o familie de medici, motiv pentru care a optat sa mearga la facultatea de stomatologie. Insa nu in Ierusalim sau in Tel Aviv, ci la Iasi.

A devenit doctor, dar nu a profesat niciodata, deoarece s-a dovedit a avea spirit de afacerist.

In 2004, dupa casatoria cu Mihaela Radulescu, presa a aflat ca Elan este cercetat pentru evaziune fiscala. "Evenimentul zilei" scria atunci ca purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat ca Emilian (Elan) Schwartzenberg, este cercetat pentru acuzatia de neinregistrare in contabilitatea firmei Exclusiv Site Development a sumei de 1.341.808 dolari.

Aceeasi suma mai facuse obiectul unei plangeri penale in anul 2000, cand Schwartzenberg fusese acuzat de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si trafic de influenta de partenerii sai de afaceri din Marea Britanie.



Atunci, in 2000, nu aparuse insa nimic in presa din Romania, deoarece Elan nu era o figura publica pentru romani.

Divort cu usile inchise

In octombie 2008 Mihaela si Elan au divortat. A fost un proces cu usile inchise, un divort in care ambii s-au despartit cu promisiunea ca vor fi extrem de discreti si in continuare.Au trecut insa doar cateva saptamani si omul de afaceri a inceput sa o critice pe fosta sa sotie in presa, din cauza unor fotografii in care Mihaela si Ayan apareau calare pe un ATV.  

"E o dovada totala de imaturitate din partea fostei mele sotii, care habar n-are sa struneasca un asemenea vehicul.
Eu o cunosc bine pe Mihaela si stiu ce poate in materie de sofat. Am patru ATV-uri acasa si, dupa ce am vazut-o cum se descurca, pot afirma cu mana pe inima ca aptitudinile ei sunt submediocre"
, declarat Elan la vremea respectiva.

Acuzatii din ambele parti

S-a asternut apoi din nou tacerea, pana miercuri, cand presa a dezvaluit ca Mihaela si Ayan s-au mutat din casa de la Izvorani intr-un hotel din centrul Bucurestiului. Ulterior, vedeta Antenei 1 a trimis o scrisoare disperata presei. Ea a dezvaluit amenintarile formulate de fostul sot, Elan Schwartzenberg, la adresa ei si a copilului lor.

In aceeasi scrisoare, Mihaela a facut acuzatii grave privind afacerile lui Elan: "As vrea sa vorbesc la modul general despre milionarii care au transformat Romania in terenul lor de joaca, unde jocul lor preferat e Monopoly, dar nu prea am cum sa nu ma impiedic din cand in cand si de fostul sot.
Il veti regasi, bine ascuns, deci trebuie sa cautati bine, in toate campaniile electorale, cand de-o parte, cand de cealalta, il veti regasi in off-shore-uri indepartate, in terenuri dintre cele mai disputate si chiar drept puschculita pentru banii unor grei politicieni din tara asta fara stapan."

"Milionarul plateste cu bani multi pe oricine, are scoala asta pentru ca a castigat in Romania cateva procese in care era inculpat, numai prin abilitati deosebite in a incalca legile Romaniei."


Mai multe despre afacerile lui Elan Schwartzenberg, intr-un interviu pus la dispozitie de emisiunea Capital TV.



13 Martie 2009