Ce se ascunde în spatele scandalului dintre Mihaela Rădulescu şi Andreea Marin-Bănică?

După ani în care conflictul dintre Mihaela Rădulescu şi Andreea Marin-Bănică revine mereu în atenţia opiniei publice, a încerca să explici episod cu episod este o luptă pierdută din start, însă, urmărindu-l, vei descoperi că întotdeauna fiecare dintre ele au avut de câştigat.

După ani în care conflictul dintre Mihaela Rădulescu şi Andreea Marin-Bănică revine mereu în atenţia opiniei publice, a încerca să explici episod cu episod este o luptă pierdută din start, însă, urmărindu-l, vei descoperi că întotdeauna fiecare dintre ele au avut de câştigat. Asemenea dorinţei publicului de a i se da circ şi pâine, vedetele adoră să fie în centrul atenţiei.

În aceşti peste 10 ani de când se contrazic, se urmăresc, se imită, se căsătoresc, uneori cu acelaşi bărbat şi se retrag din faţa reflectoarelor în acelaşi timp, episoadele tensionate ale relaţiei dintre Rădulescu şi Marin au alternat cu cele de convalescenţă. Există perioade când devin din ce în ce mai vizibile, pentru ca mai apoi să se retragă în carapacea glamour pe care fiecare dintre ele şi-au contruit-o şi să aştepte o nouă repriză.

 

Chiar dacă întotdeauna au ţinut să explice că sunt totalmente diferite şi că presa sau lumea încearcă să le aducă împreună, realitatea a ţinut să le contrazică cu vârf şi îndesat. Despre această diferenţă aparentă a vorbit Andreea Marin în cadrul unui interviu acordat celor de la Ok!Magazine. "Suntem fundamental diferite ca persoane. Ne dorim lucruri diferite de la viaţă. Punem în practică lucrurile în mod diferit. Asta chiar dacă unii caută de multe ori similitudini forţate. Normal că mergem amândouă pe stradă. Felul în care facem lucrurile, însă, are în spate o abordare diferită. Din câte puteti observa, scopurile noastre în viaţă sunt diferite. Modul de-a ne exprima public e altul. Atunci, din punctul meu de vedere nu poate fi vorba de o concurenţă între două persoane care au ca punct comun faptul că au făcut televiziune o dată".


Şi totuşi, de ce acest scandal?


Psihologul Hanibal Dumitraşcu a venit cu o explicaţie din punctul de vedere al unui profesionist. "Cred că e un mod de a reveni pe prima pagină, de a fi în centrul atenţiei. (...) Când te apropii de 40 de ani, divă nu mai poţi să fii. E complicat să fii vreo Greta Garbo sau Sophia Loren. Mai ştiu actriţe cărora le era frică să îmbătrânească. Şi chestia asta, teama de a îmbătrâni uneori scoate din tine tot ceea ce este mai urât", a declarat el pentru ziarul Ring. În plus, nu pot fi uitate nici motivele profesionale ale fiecăreia dintre ele. Ştim că ambele îşi doresc să revină în prim plan, ştim că ambele au proiecte de mediatizat - Mihaela Rădulescu tocmai ce a deschis un nou magazin Picioru' Gras, iar Andreea Marin-Bănică aniversează un an de la lansarea proiectului Şcoala Mamelor. În plus, ambele vorbesc despre o eventuală revenire în televiziune, însă numai şi numai în anumite condiţii.

Publicitatea prin scandaluri sau revenirea în atenţia opiniei publice după un conflict sau altul a devenit o strategie de marketing mai mult decât confortabilă pentru multe dintre vedetele de la noi. De ce nu le-ar conveni şi divelor absolute să apese pe aceeaşi pedală?

 

"Comparaţia cu Mihaela Rădulescu nu mă onorează" sau "Când diva îşi pune mâna în şold, nu mai e divă"


La mijlocul lunii septembrie, din senin, Andreea Marin-Bănică reînvia scandalul dintre ea şi Mihaela Rădulescu. Aflată la o emisiune la B1 TV, soţia lui Bănică Jr. s-a enervat brusc şi a pornit un atac virulent la adresa rivalei sale dintotdeauna, fără ca aceasta să fie de faţă. Totul a pornit, de fapt, de la incidentul în care fosta Zână a Surprizelor a fost agresată de Natalia Mateuţ, care a fost comparat cu momentul în care Mihaela Rădulescu a decis să plece din ţară. "Te rog frumos să nu facem comparaţie că nu mă onorează această comparaţie. Mihaela Rădulescu a fost de partea acelor publicaţii. De ce să ne ascundem? Acei ziarişti erau la petrecerile ei. Să o spunem direct. A trimis o scrisoare publică bârfindu-şi soţul. A trimis acea scrisoare pentru că o situaţie s-a întors împotriva ei. Ea nu a luat atitudine împotriva presei. A luat o atitudine împotriva acelei părţi a presei care a fost alături de ea şi s-a întors împotriva ei la un moment dat. De ce să ne prefacem că nu vedem acest lucru?", a spus Andreea Marin, atunci.

Parcă în expectativă, Mihaela Rădulescu a ales, atunci, să răspundă politicos şi oarecum neinteresat. "Sinceră să fiu, mă întrebam la care dintre frământările Andreei Marin să răspund. Nu ştiu care este răul pe care i l-am făcut. Poate simplul fapt că exist sau că am făcut aceeaşi meserie. Nu pot s-o iau foarte tare în serios, mi-a venit să râd când am auzit ce a zis. Nu-mi vine să cred cu câtă vehemenţă şi isterie specifică femeilor s-a referit la persoana mea", a explicat Mihaela.

"Încerc să păstrez limite normale, dar am avut o revelaţie la un moment dat în timpul zilei de azi. Mi se pare aşa penibilă situaţia încât îmi vine să râd. Nu credeam că ajunge aşa departe încât să aibă o asemenea criză la auzul numelui meu. Procedează ca jurnaliştii pe care-i înfierează. Aruncă cu venin, noroi, orice, peste un om, fără să aibă habar despre ce vorbeşte. Nu poţi s-o iei în serios. Nu e vina mea că anumite public au scris lucruri bune despre mine şi că aceleaşi au scris de rău mai încolo. Nu înseamnă că mi-au fost prieteni", a mai spus fosta vedetă de televiziune. "Când diva îşi pune mâna în şold, nu mai e divă. "Nu vreau să pozez în zâna bună, din senin, când toată lumea dormea liniştită, tu te apuci să strigi treziţi-mă! Nu ştiu de la ce are aceste porniri, nu numai în ce mă priveşte", a concluzionat Mihaela Rădulescu.

Mai târziu, la revenirea în ţară, când lucrurile păreau că s-au calmat, Rădulescu răspunde răspicat acuzaţiilor ce i-au fost făcute acum mai bine de o lună: "Îmi pare rău că Andreea s-a făcut de râs aşa. Nu poţi să fii o doamnă, o femeie caritabilă, nu poţi să ceri respectul unor oameni de orice categorie trezindu-te brusc înjurând o alta, la fel de celebră ca tine, care nu ţi-a făcut nimic. E degradant pentru tine, e păcat. Sigur că sunt obişnuită cu astfel de întâmplări, dar mi-a părut cu atât mai rău cu cât venea dinspre ea. Mă aşteptam la asta de la puştoaice mai tinere care vor să fie celebre".



Două destine "scrise" cu aceeaşi culoare


Aceeaşi carieră, aceleaşi obiceiuri, aceeaşi notorietate. Le place sau nu, Mihaela Rădulescu şi Andreea Marin se aseamănă mai mult decât îşi imaginează. Coincidenţă sau nu, nu mai este un secret pentru nimeni că toate activităţile pe care le-au avut de-a lungul timpului au fost identice. În 2009, spre exemplu, cele două dive, în postura de scriitoare, şi-au lansat cărţile, în acelaşi loc, şi la aproximativ aceeaşi oră. "Nişte răspunsuri" - primul volum scris de Mihaela Rădulescu şi "Preţuieşte viaţa" - lucrare semnată Andreea Marin. A urmat apoi, pasiunea pentru modă. Prima care şi-a deschis afaceri în acest domeniu a fost Rădulescu care, în colaborare cu fostul soţ - Elan Schwartzenberg - a înfiinţat lanţul de magazine Picioru' Gras, pentru ca la numai câteva luni să vină din urmă Andreea Marin-Bănică cu brandul "Violet by Andreea Marin", o linie de îmbrăcăminte pentru bebeluşi, realizată împreună cu Irina Schrotter.
2 Noiembrie 2011