Andreea Esca: 16 motive pentru care a rezistat 16 ani în aceeaşi televiziune

2 Decembrie 2011
"Trăiam un amestec de emoţie şi inconştienţă, simţeam o povară grea pe umeri şi nu voiam să-i dezamăgesc pe colegii care lucraseră la naşterea acelui moment", povesteşte astăzi Andreea Esca despre momentul din 1 decembrie 1995 când, din spatele pupitrului de ştiri, spunea pentru prima dată "Bună seara, România! Bună seara, Bucureşti! Pro TV vă salută!". Astăzi este imaginea televiziunii din Pache Protopopescu şi este imaginea ştirilor post-decembriste. Spui Andreea Esca, spui, de 16 ani, Ştirile Pro TV. Care au fost, totuşi, secretele care au menţinut-o în această poziţie, ştiut fiind faptul că în ziua de azi este foarte greu să rezişti atâtavreme în acelaşi loc.

1. Andreea Esca nu a ars etapele

"Am fost, pe rând, reporter, realizator şi prezentator", explică într-un interviu vedeta. În CV-ul Andreei Esca sunt diferenţiate clar etapele prin care a trecut ca să ajungă aici. În ziua de astăzi, personajele din showbizz sunt obişnuite să se transforme peste noapte în vedete, în oameni de televiziune, chiar dacă experienţa anterioară nu-i recomandă sau nu au o bază solidă.

2. Sportul, primul pas în viaţă

Este deja un clişeu să spunem că sportul ajută atât fizic, cât şi psihic, dar iată că Andreea Esca este o dovadă în plus. La 5 ani părinţii au dus-o la înot. "Pentru că la 6 ani începeam şcoala şi trebuia să dau un test pentru a intra la Liceul sportiv. Eu am fost până în clasa a VIII-a la Şcoala sportivă ”Emil Racoviţă", povestea acum ceva timp vedeta TV. Nu ştiu ce i-a determinat, dar a fost o alegere bună. Cred că sperau să mă mai înalţe şi să-mi cultive dragostea pentru sport în general", conchide Andreea Esca.

3. Este o vedetă care a refuzat succesul facil

Atât în sferă personală, cât şi în sfera profesională, Andreea Esca a adoptat o strategie curată şi deloc comercială. Acceptă interviuri şi apariţii media, însă refuză vulgaritatea şi prostul gust.

4. Viaţa de familie perfectă

Acesta este un plus pentru femeia de carieră, Andreea Esca. Vedeta a demonstrat că pot fi îmbinate cu succes aceste două lumi aparent antagonice. În anul 2000, Andreea Esca face marele pas în viaţa personală, căsătorindu-se cu omul de afaceri francez Alexandre Douglas Eram. Pe post de naşi, familia Eram i-a ales pe miliardarii George şi Ana Copos. Cununia religioasă a avut loc la Catedrala "Sfântul Iosif" din Capitală, iar masa festivă la Hotelul Crowne Plaza, proprietatea naşilor. La nici cinci luni după nuntă, Andreea a născut o fetiţă, Alexia Margot, la câţiva ani după urmând şi băieţelul, Aris. "Am realizat că timpul zboară mult mai repede când nu mai eşti copil, iar când ai propriii copii trece şi mai şi. Dar cu folos şi cu multe satisfacţii, familia mea fiind cea mai mare satisfactie a vieţii mele", spune Andreea Esca, citată de Ziare.com.

5. Andreea Esca, o vedetă cu picioarele pe pământ

În faţa Andreei Esca oricine îşi poate da oricine jos pălăria, mai ales atunci când vine vorba de creşterea şi educaţia celor doi copii pe care îi are. Normalitatea şi experienţele specifice vârstei sunt două dintre regulile de bază pe care vedeta încearcă să le păstreze în cazul micuţilor ei. Bunăoară, nu de puţine ori vedeta a fost fotografiată în staţia RATB, alături de fiica ei - Alexia, pe care a obişnuit-o de mică să folosească mijloacele de transport în comun. În plus, vedeta nu este de acord ca fiica ei, de 11 ani, să-şi cumpere lucruri foarte scumpe, să folosească oja, nu-i cumpără telefon mobil şi abia acum 2 ani i-a achiziţionat un calculator. "Deocamdată, consider că nu este normal să îşi vopsească unghiile nici pentru o petrecere, nu sunt de acord să aibă telefon mobil sau să aibă lucruri exorbitant de scumpe, atâta timp cât este un copil şi poartă haina respectivă maximum un sezon", a spus vedeta Pro TV. "Calculator le-am luat copiilor anul trecut, a venit şi el foarte târziu, dupa ce mi-au explicat că toată lumea are numai ei nu", povestea vedeta într-un interviu realizat în 2010.

6. A ascultat sfaturile părinţilor şi ale prietenilor

A urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism la îndemnul tatălui, iar la interviurile de angajare a mers la iniţiativa prietenilor. Andreea Esca este omul care pleacă urechea la ce spun oamenii din jurul ei, le ascultă sfaturile, încearcă în permanenţă să înveţe din experienţele celorlalţi. "Tatăl meu mi-a zis să dau la jurnalism, un prieten, m-a trimis să dau nişte probe la TV (SOTI, pe vremea aceea), iar un altul, m-a chemat să lucrez În PRO...", se confesează Esca.

7. A făcut multe studii de perfecţionare

Vedeta Pro TV s-a şcolit şi în ţară şi în strănătate. Esca a absolvit Şcoala Superioară de Jurnalism şi a urmat cursuri de pregătire profesională la Centrul pentru Jurnalism Independent, Praga, CNN Atlanta, SUA şi Atena, Grecia (1994). "Am făcut multe stagii, în străinătate, pentru a mă perfecţiona. Cel mai important este cel de la CNN. Sunt o perfecţionistă şi cred că la baza talentului stă concentrarea".

8. Şi-a păstrat acelaşi look

Tunsoarea bob şi stilul vestimentar clasic sunt emblematice pentru personalitatea omului de televiziune, Andreea Esca. Este drept, acesta nu este meritul ei exclusiv, existând stilişti în spate care o sfătuiesc ce şi cum să poarte. Pe de altă parte, nivelul la care ajuns i-ar putea da libertatea de a hotărî ce şi cum din punctul de vedere al look-ului şi totuşi... "Mă gândesc de multe ori să schimb frizura, dar aşa cum Mercedes nu îşi schimbă sigla, mă gândesc că este bine să îmi menţin şi eu coafura", a declarat, la un moment dat, Andreea Esca.

9. Profesionalismul, calitatea de bază ca să faci carieră

"Cine crede că munca mea începe la ora 19.00, nu mă cunoaşte". Toată lumea ştie că Andreea Esca nu este vedeta care citeşte prompterul, ci este jurnalistul care se implică direct în elaborarea ştirilor. "Tot ce spun sunt informaţii redactate de editorul jurnalului împreună cu mine. Nu citesc niciodată o ştire scrisă de altcineva şi care nu a trecut pe la mine". Din 2006 este director editorial al revistei "The One", iar din 1995 este editor-prezentator al Ştirilor Pro TV. De ambele job-uri se ocupă cu cea mai mare seriozitate, stă la program, respectă deadline-urile şi urmăreşte cu atenţie activitatea celor pe care îi are în subordine.

10. Este într-o permanentă competiţie

Chiar dacă toate lumea spune despre ea că este cel mai bun om de ştiri din România, Andreea Esca se uită cu atenţie şi în stânga şi în dreapta. Nu se consideră niciodată perfectă şi fără de rival. "Eu nu am gândit niciodată că nu am concurenţă, dimpotrivă. Lucrez şi trăiesc gândindu-mă că tot timpul sunt în competiţie. Am mai spus-o, eu am făcut înot de performanţă şi de pe atunci am rămas obsedată de concurenţă şi de lupta pentru a ajunge prima la capătul bazinului", a declarat vedeta într-un interviu publicat de 9am.ro.

11. Nu dă curs provocărilor, nu se implică în scandaluri

Imaginea ei de vedetă cuminte, profi, care nu s-a implicat niciodată în scandaluri şi care nu a răspuns niciodată provocărilor au ajutat-o din nou foarte mult. Chiar şi atunci când a fost subiect pentru Cârcotaşi sau când oamenii au încercat să o aţâţe în vreun fel, Esca a preferat să bată în retragere. Atunci s-a mulţumit să declare doar că: "Îmi plac oamenii care muncesc şi nu-i apreciez foarte tare pe cei care râd de munca altora neştiind dacă ei ar fi în stare să facă mai bine."

12. Impecabilă din punct de vedere vestimentar

Fie că vorbim despre stilul vestimentar abordat în timpul ştirilor, fie că vorbim despre evenimentele mondene la care participă sau despre cum se îmbracă în timpul liber, despre Andreea Esca nu putem spune decât că rareori a fost prinsă pe picior greşit. "Andreea Esca ştie foarte bine ce o avantajează şi acest lucru este definitoriu în formarea unei garderobe. Când ştii ce-ţi stă bine, mai este doar un pas către ţinuta ideală. Pasul este unul mare, pentru că trebuie să conţină informaţie fashion şi puţină fantezie ca totul să fie perfect. Andreea Esca stăpâneşte ingredientele unei vestimentaţii fără greşeală", spune stilistul Dana Budeanu.

13. Nu vorbeşte despre bani

Zvonurile care s-au născut în jurul salariului pe care îl are au fost surse de informare pentru toate topurile de gen. Niciodată, însă, Esca nu a vorbit de o sumă. Evident, nu avea cum, din cauza clauzelor de confidenţialitate, însă nici nu este genul care ar face-o. Prima dată când a vorbit despre acest subiect, cu mari rezerve, a fost zilele trecute într-un interviu pe care l-a acordat celor de la EVZ.ro: "Am un salariu decent care este în concordanţă cu toate salariile din mass-media românească".

14. Şi-a păstrat imaginea de om normal

Pare greu de crezut că vedeta care acum câţiva ani era imaginea Automobile Bavaria ar putea circula cu autobuzul sau cu metroul. "Merg din când în când cu troleibuzul, cu autobuzul, cu taxiul, depinde de ce treabă am şi unde. Nu mi se pare nimic anormal să mergi cu mijloacele de transport în comun. Poate şi pentru faptul că nu sunt genul de persoană care a uitat că există troleibuz. Şi nici nu trebuie să te pregăteşti prea mult ca să mergi cu autobuzul. Mă face să mă simt adolescentă", povesteşte vedeta.

15. "Eu nu sunt un mercenar", spune Andreea Esca

"Nu am fost niciodată tentată să plec, chiar dacă au existat oferte foarte serioase. Eu nu sunt mercenar. Fericirea mea este mai importantă decât orice sumă de bani. Aici sunt fericită, am avut posibilitatea să realizez tot ce mi-am dorit din punct de vedere profesional şi, în plus, eu nu am o relaţie de serviciu cu PRO-ul, ci una de prietenie, iar eu nu-mi trădez prietenii care m-au ajutat să devin cine sunt". Acesta este discursul pe care-l are vedeta vizavi de postul de televiziune la care lucrează de atâţia ani. Recunoaşte că a primit numeroase oferte, dar că a prereferat să facă performanţă acolo unde şi-a început, oarecum, parcursul profesional. Loialitatea, aşadar, este o altă temă predată de Andreea Esca.

16. Sinceritate, arma care nu are rival

Recunoaşte că s-a simţit ruşinată că este româncă, dar nu a ascuns asta niciodată şi spune acest lucru cu sinceritate, fără să-i fie teamă că oamenii ar putea-o condamna că face astfel de afirmaţii. Consideră că sinceritastea este o armă suficient de puternică care să o păzească de eventualele afirmaţii, iar acest lucru a ajutat-o în toţi aceşti 16 ani.  "Mi-a fost ruşine că sunt româncă atunci când în Franţa toată lumea vorbea despre români ca fiind nişte hoţi şi nişte cerşetori, iar eu abia mă căsătorisem cu Alex (Alexandre Eram - n.r.) şi, mergând des la Paris, auzeam aceste remarci. Dar niciodată nu am spus că nu sunt româncă, deşi de opt ani am şi cetăţenie franceză, ci dimpotrivă. Mi-am apărat ţara şi conaţionalii şi am încercat să le spun străinilor tot ce ştiam mai bun despre România şi despre români", conchide Andreea Esca.